Burse - Fonduri mutuale

Indicatorul care a salvat banii investitorilor în 2008 dă semnalul reintrării pe bursă

Indicatorul care a salvat banii investitorilor în 2008 dă semnalul reintrării pe bursă

Graficul indicelui BET-FI a depăşit graficul mediei sale mobile din ultimele 200 de şedinte, acesta fiind în mod tradiţional un semnal de schimbare a tendinţei într-una de creştere pe termen mediu şi lung, însă analiştii susţin că investitorii ar trebui să mai aştepte o perioadă ca semnalul să se confirme.

Autor: Adrian Cojocar

31.01.2012, 00:09 4765

Graficul indicelui BET-FI a depăşit graficul mediei sale mobile din ultimele 200 de şedinte, acesta fiind în mod tradiţional un semnal de schimbare a tendinţei într-una de creştere pe termen mediu şi lung, însă analiştii susţin că investitorii ar trebui să mai aştepte o perioadă ca semnalul să se confirme.

Media mobilă la 200 de zile este unul dintre cei mai simpli, dar şi cei mai puternici indicatori tehnici pe care investitorii pe termen mediu şi lung îi au la îndemână, oferind indicii cu privire la momentele în care aceştia ar trebui să vândă sau să cumpere acţiuni fără să sufere pierderi prea mari în portofoliu, dar nici să rişte să rămână prea mult timp pe margine când piaţa reintră pe o tendinţă ascendentă. Indicatorul dă semnale mai întârziate, dar oferă investitorilor o mai mare siguranţă privind evoluţia pieţei în lunile următoare.

Cine urmărea indicatorul în toamna anului 2007 spre exemplu şi ar fi vândut când acesta a semnalat începerea unui trend descedent de durată, când indicele şi-a intersectat în jos media, ar fi evitat cele mai mari pierderi din istoria bursei, de 70% într-un singur an pe indicele BET şi de 84% pe indicele BET-FI.

Mai recent, indicatorul mediei mobile la 200 de zile a avertizat din timp investitorii anul trecut să-şi vândă acţiunile înainte ca bursa să fie lovită de corecţiile severe din luna august. Semnalul a fost dat când la sfârşitul lunii mai din 2011 indicele BET a coborât după o lungă perioadă sub media sa mobilă şi s-a menţinut un timp în acea zonă. De la acel moment şi până în luna noiembrie BET a pierdut peste 20% din valoare şi nu şi-a revenit decât în debutul acestui an.

În ultimele săptămâni indicele BET s-a apropiat rapid de media sa mobilă şi este foarte aproape de a o depăşi.

"Penetrarea SMA200 (media sim­plă mobilă la 200 de zile - n.red.) atât pe indicele german DAX, cât şi pe BET-FI este recentă şi interpretarea ei ca decisivă este puţin cam prematură în condiţiile în care media mobilă poate încă exercita presiune asupra preţurilor, jucându-şi rolul de rezistenţă. Totuşi, luând în considerare şi alte indicaţii, se poate vorbi de un ciclu de creştere pe termen mediu, mai ales în cazul pieţei locale. De altfel, noi aveam aşteptări pozitive în ce priveşte evoluţia acţiunilor româneşti (în special a sectorului financiar) încă de anul trecut. Creşterile din debutul acestui an ne determină să reafirmăm ipotezele optimiste pentru primul trimestru al anului 2012, cu obiective pentru indicele BET-FI la 23.000 de puncte, respectiv 25.000 de puncte şi pentru BET la 5.000 de puncte", spune Dan Rusu, şeful departamentului de analiză din cadrul societăţii de brokeraj BT Securities.

Media mobilă la 200 de zile este o medie aritmetică şi trage după sine valorile din ultimele 200 de şedinţe ale indicilor bursieri sau ale preţurilor unei acţiuni. În momentul în care preţul unei acţiuni sau al unui indice se intersectează cu media mobilă, acesta reprezintă un semnal pentru piaţă privind o posibilă schimbare de trend. De exemplu, când graficul indicelui BET intersectează media sa mobilă de sus în jos, este un semnal că trendul de creştere s-a sfârşit, iar investitorul îşi poate vinde acţiunile şi aştepta vremuri mai bune. Totodată, când indicele intersectează media mobilă de jos în sus, este un semnal că investitorii se pot muta înapoi pe acţiuni prin intrarea la cumpărare.

Indicatorul a dat recent semnale pozitive pe mai mulţi indici de afară cu care piaţa românească este puternic corelată, cum ar fi indicele american S&P 500 şi indicele german DAX. Totodată, acţiunile Fondului Proprietatea şi-au depăşit recent media mobilă la 200 de zile, fapt ce arată o posibilă intrare pe un trend ascendent a acestor titluri. "Media mobilă este un element tehnic cunoscut şi popular care este accesibil oricui, dar dă semnale mult întârziate. Trebuie găsiţi mai mulţi indicatori şi elemente tehnice care să ofere o probabilitate mai mare să se întâmple ce prognozăm. Pe termen multianual consider că au fost nişte minime în februarie - martie 2009 şi de acolo ne revenim pe un trend ascendent, iar economiile o să-şi revină. Acum suntem într-o zonă de consolidare. Pe termen de un an de zile BET are ca ţintă maximă zona de 6.100 - 6.150 de puncte şi nu cred că o să treacă sub minimele de 4.100 - 4.200 de puncte. Mai degrabă văd o revenire spre nivelul de 6.100 şi acolo o străpungere pe termen mediu", spune Alexandru Preda, analist tehnic la firma de intermediere Broker Cluj.

Unii analişti recomandă precauţie în această perioadă şi spun că este nevoie ca piaţa să mai avanseze pentru ca investitorii să aibă o siguranţă mai mare privind inversarea trendului.

"Eu am foarte mari dubii în această zonă în care ne aflăm pe indicele BET-FI pentru că este o zonă puternică de rezistenţă şi recomand precauţie maximă. Dacă indicele trece de zona de 22.700 - 23.000 de puncte, putem să privim către o creştere pe termen mediu şi lung a indicelui. Eu nu mă bazez foarte mult pe mediile mobile pentru că dau un semnal întârziat. Totodată, chiar dacă indicele a depăşit media la 200 de zile, este nevoie de o perioadă ca preţurile să se stabilizeze peste acest nivel. Este un indicator destul de simplu şi care poate fi urmărit de orice investitor, însă nu este infailibil", consideră Adrian Filip, analist tehnic în cadrul societăţii de brokeraj Goldring din Târgu-Mureş.

El a mai precizat că pe indicele BET ar mai exista în acest moment loc de creştere până în jurul nivelului de 5.340 de puncte şi spune că pe media mobilă exponenţială indicele BET şi-a depăşit recent media.

"Sectorul financiar este, oricât de paradoxal ar suna, atractiv şi pe alte pieţe europene, în contextul în care acţiunile băncilor europene au înregistrat cea mai mare pierdere (peste 30%) prin vânzările masive din a doua parte a lui 2011. Mergem pe ideea că scenariile cele mai pesimiste privind evoluţia crizei datoriilor suverane şi instabilitatea sistemului bancar european au fost deja integrate în preţuri", a precizat Dan Rusu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO