Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile de pe RASDAQ care nu se califică la Bursă, vor fi listate pe ATS-ul BVB

Autor: Juganaru Monica

05.01.2011, 23:45 21

Acţiunile firmelor listate pe piaţa Rasdaq care nu îndeplinesccondiţiile de admitere pe o piaţă reglementată a BVB vor fitranzacţionate pe sistemul alternativ ATS al Bursei de laBucureşti, potrivit unui proiect de instrucţiune al CNVM.

BVB va selecta şi va transmite Comisiei lista emitenţilor carela data de 31 decembrie 2010 îndeplineau condiţiile de admitere peo piaţă reglementată, se arată în proiectul postat miercuri pesite-ul autorităţii pieţei de capital.

Bursa va informa firmele care îndeplinesc condiţiile,concomitent cu notificarea CNVM, iar acestea vor avea obligaţia săconvoace şi să desfăşoare AGEA pentru a se pronunţa cu privire laadmiterea pe piaţa reglementată, în maximum nouă luni de la datainformării.

În situaţia în care acţionarii aprobă admiterea latranzacţionare, emitentul va trebui să transmită Comisiei, întermen de şase luni de la data adunării generale, prospectul delistare.

Acţiunile societăţilor care nu îndeplinesc condiţiile pentrupentru piaţa principală vor fi tranzacţionate pe sistemulalternativ de tranzacţionare ATS după 18 luni de la intrarea învigoare a instrucţiunii.

Până la data începerii tranzacţionării pe piaţa reglementată saupe sistemul alternativ emitenţii de pe Rasdaq sau de pe piaţavalorilor mobiliare necotate vor avea obligaţii de raportareconform regulilor aplicabile în prezent.

Retragerea de la tranzacţionare din cadrul oricărei pieţe sausistem alternativ de tranzacţionare a societăţilor care au făcutparte din Programul de Privatizare în Masă se va face exclusiv prinofertă publică de cumpărare adresată tuturor acţionarilor.

CNVM primeşte propuneri şi observaţii până la 19 ianuarie,acestea urmând să fie publicate pe site-ul autorităţii laîncheierea perioadei de consultare.

Operatorul pieţei de capital a modificat anul trecut o serie dereglementări din Codul Bursei şi a introdus un nou parametru pentruadmiterea şi menţinerea la tranzacţionare, respectiv capitalizareaanticipată.

Capitalizarea anticipată permite evaluarea prin estimări acompaniilor care nu au valoare de piaţă şi ale căror capitaluriproprii nu ating cerinţele de capital.

Pentru a fi prezentă la Categoria I a BVB o companie trebuie săaibă capitaluri proprii de minim 30 de milioane euro sau valoareade piaţă estimată peste acest nivel. La categoriile a II-a şi aIII-a sunt înscrise firmele cu capitalizări anticipate de cel puţinechivalentul în lei a 2 milioane de euro, respectiv 1 milioneuro.

Sistemul alternativ este destinat firmelor care fie căfuncţionează de mai puţin de trei ani, fie au un free-float sub 25%sau au un capital sub 1 milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO