Burse - Fonduri mutuale

Actiunile din sectorul financiar raman cele mai cautate

Actiunile din sectorul financiar raman cele mai cautate
03.12.2009, 23:12 23

Bursa locala a inregistrat ieri o corectie modesta pe indiceleBET, al celor mai lichide zece companii din piata, de 0,6% fata dereferinta, cea mai mare scadere fiind insa consemnata de companiiledin sectorul energetic, indicele de profil BET-NG coborand cu 1,1%.Societatile financiare au inchis pe plus, cu o apreciere de peste3,2% fata de referinta, indicele de profil BET-FI depasind pragulde 25.100 de puncte.

"Finalulde an va depinde foarte mult de cum vor evolua discutiile desaptamana viitoare din cadrul Camerei Deputatilor referitor laaprobarea majorarii pragului de detinere. Daca se aproba, in modcert o sa vedem o evolutie mai sustinuta pe SIF-uri, daca serespinge insa, investitorii cred ca vor gandi o repozitionare peaceste titluri. In orice caz, doar societatile financiare cred caau forta necesara sa scoata Bursa din moleseala sarbatorilor", aexplicat Ciprian Zah, broker in cadrul societatii de intermediereBroker Cluj.

Si de aceasta data, titlurile socie­tatilor financiare au fostcele mai tranzactionate din piata, tranzactiile pe SIF Oltenia(SIF5) si SIF Moldova (SIF2) fiind cele mai ridicate din sedinta deieri. Cele doua societati au inregistrat aprecieri de 3,9% sirespectiv 4,4%. Restul SIF-urilor au consemnat cresteri cuprinseintre 2% si respectiv 3,5% peste referinta.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inregistratevo­lutii contrare, actiunile BRD urcand cu 2,2%, in timp cetitlurile TLV au pierdut aproape 2,2% fata de referinta.

"Actiunile din sectorul bancar raman printre cele mai placute inportofoliu, insa nu cred ca vom vedea pe sfarsitul anului o cereremai speciala pe aceste titluri. Volumele vor fi date in continuarede SIF Oltenia si SIF Moldova, iar tranzactiile pe societatilefinanciare vor sustine lichiditatea la nivelul intregii piete", aexplicat Zah.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-audepreciat puternic in sedinta de ieri, cu 5,4% fata de referinta,coborand astfel la pretul de 0,0615 lei/actiune.TitlurileRRC au ocupat prima pozitie in topul tranzactiilor, cu un volum depeste 11,1 milioane de actiuni. Titlurile Petrom (SNP) si Transgaz(TGN) au reusit sa inchida pe plus, cu un avans de 0,8% sirespectiv 0,9% peste referinta.

"S-ar putea sa vedem si ceva cosmetizari de portofolii sprefinalul anului, in special din partea investi­torilor straini. Voriesi la vanzare astfel incat sa marcheze profit la portofoliu si sanu plateasca impozit, in conditiile in care este incert daca se maipastreaza sau nu impozitarea zero si in 2010. Miscarile acestea nucred insa ca vor crea o volatilitate prea mare in piata, pentru cainvestitorii au interes sa nu piarda. Vor iesi cu volume mici lavanzare, vor marca profit, apoi vor reintra in piata", a continuatZah.

Lichiditatea din sedinta de ieri a fost peste medie, de 7milioane de euro, fiind sustinuta si de tranzactiile pe piatafutures, in valoare de 0,63 milioane de euro.

Volumul de tranzactionare a depasit 37,5 milioane deactiuni.

De urmarit astazi

  • Evolutiile societatilor financiare (SIF-uri), care continuaaprecierile puternice pe fondul asteptarilor ridicate din parteainvestitorilor.
  • Evolutia actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC), care au consemnato volatilitate ridicata in sedinta de ieri.
  • Evolutiile titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),pentru care se manifesta un interes ridicat in ultima perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO