Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Zentiva au câştigat 15% într-o săptămână. Ce urcă preţul?

Acţiunile Zentiva au câştigat 15% într-o săptămână. Ce urcă preţul?

Autor: Andrei Chirileasa

06.01.2011, 23:45 166

Acţiunile Zentiva Bucureşti (SCD), parte a grupului francezSanofi Aventis, au intrat din nou în atenţia investitorilor, careau dus cotaţia producătorului de medicamente în sus cu 15% peparcursul zilei de ieri. Creşterea s-a mai atenuat spre finalulşedinţei, când acţiunile Zentiva consemnau un avans de 4,6%, pânăla 1,15 lei/unitate. Chiar şi în aceste condiţii titlurileproducătorului de medicamente înregistrează o apreciere de 15% dela începutul săptămânii, reprezentând cea mai bună evoluţie de peBursă în această perioadă.

Creşterile sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât franceziişi-au exprimat încă din 2009 intenţia de a delista compania de peBursă. În acest scop, Sanofi a lansat la finele anului 2009 oofertă publică de preluare a pachetelor minoritare la un preţ de0,7 lei/acţiune care nu a avut însă succesul scontat.

Sanofi deţine în prezent 78,3% din acţiunile Zentiva, în timp cerestul de 21,7% sunt împărţite între investitorii de pe Bursă.Fondul de investiţii american Artio Global International Equity(fostul Julius Baer) deţine în continuare circa 2,85% dintitluri.

După un an de zile în care cotaţia Zentiva a fluctuat în jurulnivelului de 0,7 lei/acţiune fapt ce a favorizat preluarea dinpiaţă de către acţionarul majoritar a unor pachete de acţiuni,titlurile companiei au sărit puternic în preajma raportăriirezultatelor trimestriale la nouă luni de anul trecut, scenariucare s-a repetat la începutul acestui an. În ultimele două luni,acţiunile au câştigat peste 60%.

"Rezultatele bune raportate de companie în primele nouă luni i-adeterminat pe unii investitori să intre la cumpărare gândindu-seprobabil că emitentul ar putea acorda dividende în baza profituluiconsemnat de companie şi că rezultatele de final de an vor fi celpuţin pe măsura celor din primele nouă luni. Acum când Bursa arevenit pe creştere la începutul anului şi acţiunile Zentiva aurevenit în atenţie", spune Marcel Murgoci, directorul detranzacţionare al firmei de brokeraj Estinvest din Focşani.

Zentiva a raportat la jumătatea lunii noiembrie un profit netrecord, de 57,4 mil. lei, faţă de doar 3,2 mil. lei în primele treitrimestre din 2009, după ce afacerile companiei s-au majorat cu53%, ajungând la 201,5 mil. lei. Creşterea profitului s-a văzut înlichidităţile companiei, care la data de 30 septembrie 2010 secifrau la 182,5 mil. lei (circa 44 mil. euro). Compania nu aanunţat planuri prea ambiţioase de investiţii compabile culichidităţile de care dispune, fapt ce a alimentat speculaţiile căfrancezii ar putea scoate profitul din companie prin acordarea dedividende.

Ieri, titlurile Zentiva au închis la preţul de 1,15 lei,capitalizarea companiei fiind de 480 mil. lei (112,5 mil.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO