Burse - Fonduri mutuale

Adeplast cauta bani pe Sibex pentru extinderea in Est

Adeplast cauta bani pe Sibex pentru extinderea in Est

Marcel Barbut, proprietarul Adeplast, a vrut sa isi listeze compania si pe BVB in urma cu doi ani

02.12.2009, 23:22 60

Producatorul de materiale de constructii Adeplast din Oradea, cuafaceri de 31 mil. euro in 2008, intentioneaza sa strangaaproximativ 16 mil. euro in urma listarii pe Bursa din Sibiu(Sibex), cu care sa finanteze constructia unei fabrici in zonaMoldovei.

Noua fabrica ar urma sa deserveasca zona de est a tarii sipietele din Republica Moldova si Ucraina.

"Dorim atragerea de fonduri pentru investitii, iar suma idealaar fi de aproximativ 16 milioane de euro. In 2011 dorim sa avemfunctionala fabrica din Moldova pentru a avea acoperire de livrarepe o raza de 150 de kilometri in jurul fabricii. Dorim, de asemenea, ca fabrica dinMoldova sa acopere livrarile la export pentru Republica Moldova siUcraina. In Moldova am exportat deja doua camioane, iar anul viitorvom livra cantitati mai mari, prin subventionarea transportului", aexplicat Marcel Barbut, proprietarul si directorul general alAdeplast.

Fabrica din Moldova ar fi cea de-a patra unitate de productie acompaniei pe piata interna, pe langa cele operationale din Oradeasi Ploiesti. In plus fata de acestea, Barbut intentioneaza sa maideschida alte doua fabrici, finantarea in cazul acestora fiindasigurata din fonduri europene nerambursabile.

"Avem doua proiecte depuse pentru fonduri nerambursabile pentrudoua fabrici mai mici. Una dintre ele va expanda perlita (materialusor folosit la izolatii termice - n. red.) si vom produce primelemortare termoizolante si ignifuge din Romania, iar cea de-a doua vaproduce sape termohidroizolante pe baza de perle de polistiren", aexplicat Barbut.

Intarzierea investitiilor ar afecta mai mult afacerilecompaniei

Proprietarul Adeplast a mai spus ca a ales varianta listarii peBursa pentru a nu indatora si mai mult compania, in conditiile incare aceasta a contractat pana in prezent credite de aproximativ 28mil. euro.

"Nu dorim sa ne indatoram prea mult si preferam atragerea unuipartener strategic", a continuat Barbut.

Executivul Adeplast nu considera tocmai oportun momentullistarii la Bursa, in conditiile volatilitatii mari de pe pietelede capital, insa apreciaza ca intarzierea investitiilor ar afectasi mai mult afacerile companiei. In plus, Barbut pare hotarat salisteze compania pe Sibex si nu pe BVB, chiar daca in 2007 Adeplasta intreprins primele masuri in vederea listarii la Bursa. Delistarea la BVB s-a ocupat la acea vreme firma de brokerajRaiffeisen Capital & Investment, care a intermediat si ofertapublica initiala a Teraplast Bistrita (TRP), insa compania arenuntat la listare la mijlocul anului 2008. De data aceasta,listarea Adeplast va fi intermediata de Intercapital Invest.

"Sigur ca nu este cel mai prielnic moment pentru listare, daramanarea investitiilor ne-ar aduce pagube mai mari decat pretul mairedus al actiunilor. Piata spot de la Sibiu va fi listata garantatsi daca nu vom astepta acest lucru. Firma aleasa pentru listareeste Intercapital. Pachetul care va fi listat va fi stabilit laincheierea unui studiu din partea Intercapital, dar nu va depasi49%", a adaugat Barbut.

El estimeaza ca afacerile companiei vor continua cresterea inacest an, in ciuda crizei economice, bazand-se pe lansarea unor noigame de produse si pe cresterea capacitatii de productie.

"Per total an, la 20 noiembrie 2009 depasim veniturile similareale anului 2008. De la inceputul lunii noiembrie am inregistrat ocrestere a vanzarilor de 24% fata de aceasi perioada a anuluitrecut", a incheiat Barbut

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO