Burse - Fonduri mutuale

Aeroportul Henri Coanda, cel mai curtat de brokeri

21.08.2008, 19:26 33

Ministerul Transporturilor a finalizat licitatiile pentru cinci dintre cele opt companii aflate in subordine in vederea listarii unor pachete de 5% de actiuni, dar o parte din acestea nu au trezit un interes major din partea societatilor de brokeraj. De la castigarea licitatiilor exista o perioada de sase luni in care intermediarii selectati urmeaza sa pregateasca listarea.
Miza cea mai mare a fost pe aeroportul Henri Coanda, pe care s-au luptat sase companii, castigatorul licitatiei fiind BT Securities. Numarul mare de ofertanti este explicat prin faptul ca oferta publica initiala pentru listarea la Bursa a aeroportului international Henri Coanda ar putea fi cea mai mare tranzactie de pe Bursa din perioada urmatoare, cu o valoare estimata de circa 45 mil. euro, potrivit datelor ZF.
In afara de BT Securities, la licitatie au participat HTI Valori Imobiliare, Raiffeisen Capital & Investment, Romcapital, doua sindicate si doua consortii. Sindicatele au fost alcatuite din BRD Securities si EFG Eurobank Securities, respectiv IEBA Trust si Piraeus Securities, iar consortiile sunt compuse din Rombell Securities si KBC Securities, respectiv Alpha Finance si Alpha Bank. BT Securities, Raiffeisen Investments sau Romcapital. Daca initial reprezentantii ministerului se asteptau ca oferta publica sa fie derulata pana la sfarsitul anului, contestatia depusa de Raiffeisen Investments si nesolutionata de reprezentantii Ministerului Transporturilor a pus deocamdata pe tusa demersurile, conform informatiilor de pe piata. Reprezentantii Raiffeisen nu au comentat contestatia depusa.
"Nu cred ca ar fi un risc major sa listam Aeroportul Henri Conada anul acesta, chiar daca bursa a parcurs o perioada nefavorabila", a spus Rares Nilas, directorul BT Securities.
Societatea de brokeraj Romcapital din Timisoara a castigat licitatia pentru listarea unor pachete de actiuni din Administratia Canalelor Navigabile la Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu si Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Galati.
"Cred ca aceste companii vor fi atractive la bursa, avand in vedere viitorul transportului fluvial," a spus Marius Soimosan, analist financiar al Romcapital.
Romcapital intentioneaza sa participe si la licitatia pentru celelalte aeroporturi, ofertele urmand sa fie depuse la sfarsitul lui august, inceputul lui septembrie.
Administratia Porturilor Maritime Constanta, cu afaceri in 2006 de circa 50 mil. euro, a inregistrat un interes mai substantial din partea posibililor intermediari, fiind adjudecat in final de consortiul constituit din Piraeus Bank si IEBA Trust.
"Administratia Porturilor Maritime avea cea mai mare cifra de afaceri dintre companiile ramase, acesta fiind motivul pentru care a atras un numar atat de ridicat de oferte", a spus Soimosan de la Romcapital.
Alaturi de Romcapital la licitatia pentru compania cu sediul in Constanta au participat, alaturi de castigatori, Romcapital, BT Securities, EFG, Broker Cluj, Intercapital, Piraeus Bank si Unicredit CAIB Securities. In procesul de listare a companiilor, Ministerul Transporturilor primeste consultanta juridica din partea casei de avocatura Bostina si Asociatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO