Burse - Fonduri mutuale

Americanii au ciocnit şampania, dar vor avea un mandat greu

Americanii au ciocnit şampania, dar vor avea un mandat greu

Autor: Roxana Pricop

21.09.2010, 23:51 21

În seara de luni, 20 septembrie, luminile din sala mare aPalatului Bragadiru din Ca­pitală s-au aprins pentru oficialiiFranklin Templeton care au sărbătorit în avanpremieră numireacompaniei ca ma­nager de portofoliu şi administrator al Fon­du­luiProprietatea alături de câteva zeci de in­vi­taţi, printre careputeau fi recunoscuţi oficiali ai Guvernului şi ai mediului debusiness.
Evenimentul aniversar a avut loc chiar dacă compania nu a devenitîncă oficial ad­mi­nistrator, având în vedere că formalităţile deîn­re­­gistrare la Registrul Comerţului nu s-au încheiat.

Dincolo de zâmbetul cordial cu care Mark Mobius, preşedinteleexecutiv al Templeton Asset Management, îşi primea invitaţii sepu­tea citi îngrijorarea. După ce a primit uşor mandatul deadministrator, Templeton a tre­bu­it să aştepte mai mult de un anpentru a-şi prelua atribuţiile, iar cele două schimbări de Gu­verni-au pus la grea încercare răbdarea. Valoa­rea mandatului este depeste 13 mil. euro pe an, iar la nivel politic au existat multevoci care au contestat acest mandat.

Pentru a ad­mi­nistra activele de peste 3,4 mld. euro aleFon­dului, oficialii Templeton au devenit tot mai conştienţi cătrebuie să aibă de partea lor sta­tul român, acţionar cu 49% laFond. Un in­di­ciu al acestui fapt a fost şi pre­zen­ţa fostuluimi­nistru de finanţe Sebastian Vlă­descu la eve­ni­mentul de luniseara, in­vi­ta­ţia trimisă, dar neono­rată de CălinPopescu-Tă­riceanu, pre­cum şi participarea Monicăi Mau­rer şi alui Bogdan Drăgoi, membri ai Con­siliului Repre­zen­tanţilorFondului din par­tea Ministerului Economiei şi a celui alFinanţelor.
Seara a început cu un scurt concert de vi­oa­ră care nu a reuşit sădestindă atmosfera uşor încordată de prezenţa invitaţilor "cugu­ler" politic. Din rândul oficialilor Franklin Tem­pleton, deremarcat a fost prezenţa lui Gregory Johnson, CEO al companieiFranklin Tem­ple­ton Investments, venit de la San Ma­teo, statulCalifornia, pentru prima oară la Bucureşti.
"Aş vrea să mulţumesc Guvernului şi opi­niei publice pentru căne-au acordat încredere. Vom continua să navigăm în acest procescom­plicat spre administrarea Fondului Pro­prie­ta­tea", a fostdiscursul lui Gregory Johnson, unul dintre cei mai puternicimanageri din domeniul investiţiilor cu active în administrare depeste 600 de miliarde de dolari.

La pupitru a urmat Mark Mobius. Deşi nu cu acelaşi entuziasm caînainte, Mobius şi-a încheiat discursul cu: "Nu suntem descurajaţide provocările care au apărut pe parcurs. Munca noastră va aveasucces dacă vom bene­ficia de sprijinul şi cooperarea statuluiromân". Printre cei din sală nu s-a aflat de această dată niciunuldintre micii acţionari ai Fondului Proprietatea (femei de la ţarăcu pungi de rafie ce puteau fi văzute la unele adunări generale aleacţionarilor) care l-au impresionat atât de mult pe Mobius la primasa venire în România. Unii dintre aceştia aşteaptă de peste cinciani lista­rea la Bursă a fondului pentru a-şi recu­pera în sfârşitbanii pentru casele confiscate de regimul comunist.
Amestecat printre bancheri, brokeri şi înalţi oficiali ai statuluia fost şi un reporter britanic de la publicaţia online FinancialNews, deţinută de compania DowJones.
"Nu pot spune că ştiu foarte multe lucruri despre FondulProprietatea, dar cred că este bine că Franklin Templeton va firesponsabil de administrarea Fondului. La Londra, inves­ti­toriiîntreabă întotdeauna cine este ad­mi­nis­tra­torul unui fond deinvestiţii, iar Franklin Tem­pleton are o bună reputaţie", a spusMark Cobley, reporter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO