Burse - Fonduri mutuale

Amonil: pierderi de 2,44 mil. euro la noua luni

26.10.2006, 19:04 26

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia a inregistrat in primele noua luni ale anului o pierdere de 2,44 mil. euro (8,65 mil. lei), fata de un profit de 0,44 mil. euro (1,6 mil. lei) in perioada similara a anului trecut.
Pierderea in trimestrul al treilea a fost cu circa 44% mai mare decat cea inregistrata in primele sase luni ale anului curent si s-a ridicat la 1,44 mil. euro (4,85 mil. lei).
Cifra de afaceri a companiei a scazut, de asemenea, in perioada ianuarie-septembrie cu 8,8% fata de anul trecut, ajungand la 61,2 mil. euro (216 mil. lei). Afacerile Amonil Slobozia s-au ridicat in primele noua luni din 2005 la 67,1 mil. euro (243 mil. lei).
Reprezentantii companiei pun rezultatele in principal pe seama cresterii pretului la gaze naturale.
"Pierderea din trimestrul al treilea se datoreaza in mare parte cresterii pretului la gazele naturale, care a avansat cu circa 20-30% in ultimul an, in conditiile in care ponderea cheltuielilor cu gazele naturale in total este de circa 75%. Pe langa aceasta, ne-am confruntat, de asemenea, cu o piata interna mai slaba, cu o evolutie nefavorabila a cursului dolarului si cu pretul scazut al ingrasamintelor", a declarat Victor Dobrescu, directorul general al Amonil.
Conducerea companiei mizeaza in continuare pe o redresare a pietei interne, respectiv a agriculturii si efectueaza in prezent reduceri de personal pentru a limita pierderile.
"Noi am incercat sa mai reducem din personal. O redresare a activitatii ar putea avea loc in cazul in care am asista la o relansare a agriculturii in Romania, care sa conduca la o cerere mai mare pe piata interna", spune Victor Dobrescu.
Compania a fost nevoita sa intrerupa luna aceasta activitatea pentru doua saptamani, din cauza dificultatilor in aprovizionarea cu gaze naturale, avand restante la plata acestora. Amonil s-a confruntat cu problema intreruperii activitatii si la inceputul anului, care i-au adus pierderi de peste 1 mil. de dolari.
Societatea este listata la Bursa de Valori Bucuresti, ieri cursul actiunilor Amonil inregistrand o scadere de 3,5%. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la un pret de 0,0586 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO