Burse - Fonduri mutuale

Analistii: Bursa a intrat „pe distributie”. Ne putem astepta la corectii

Analistii: Bursa a intrat „pe distributie”. Ne putem astepta la corectii
17.02.2010, 23:02 21

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in urcare lanivelul tuturor indicilor, cea mai mare apreciere fiindinregistrata de indicatorul energetic BET-NG, care a urcat cu peste1,1% fata de referinta. Aprecierea din sectorul energetic a fostsustinuta de cresterea de peste 4,1% a titlurilor Transgaz (TGN),dupa ce compania a publicat rezultate in crestere pentru 2009.Societatile financiare au evoluat aproape in linie, cu o aprecierepe indicele BET-FI de doar 0,1% fata de cotatia de marti.

"In ultima luna am observat o crestere a volatilitatii in piata,inregistrand atat aprecieri puternice cat si corectii de amploarein piata. Chiar daca in ultimele sedinte am inregistrat o reducerea variatiilor, nu cred ca putem vorbi deja despre o consolidare apietei. Volatilitatea se pastreaza in continuare ridicata, iaraceasta evolutie este caracteristica unei zone de distributie", aexplicat Adrian Danciu, analist in cadrul societatii deintermediere Broker din Cluj.

Majoritatea SIF-urilor au inchis in stationare ieri, cea maimare apreciere la aceasta categorie fiind inregistrata de titlurileSIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu putin peste 0,6% fata dereferinta. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inchis insa inscadere, cu o corectie de aproape 0,6% fata de nivelul demarti.

"Catendinta generala, piata se inscrie intr-o zona de distributie.Tendinta poate fi inversata insa de stiri pozitive din piata, unastfel de eveniment putand fi un aviz favorabil acordat de Comisiade buget-finante, in ceea ce priveste majorarea pragului dedetinere pe SIF-uri", a adaugat Danciu.

Aprecierea din sectorul energetic a fost condusa de actiunileTransgaz, in timp ce companiile Petrom (SNP) si Transelectrica(TEL) au inregistrat aprecieri moderate, de 0,4% si respectiv 0,7%fata de referinta.

"Reactia pozitiva a investitorilor fata de rezultatele Transgazarata ca investitorii reincep sa se uite la datele financiare alecompaniilor. Tot mai multi investitori cred ca vor incepe de acuminainte sa se uite la fundamentele financiare ale unei companiiinainte de a mai tranzactiona pe ea", a mai spus Danciu.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) si Prodplast Bucuresti (PPL) auinregistrat aprecieri peste media pietei, in ciuda rezultatelor inscadere publicate de companii. Actiunile celor doua societati auurcat cu 4,3% si respectiv 4,9% fata de referinta. Cea mai mareapreciere din piata a fost inregistrata insa de titlurile MechelTargoviste (COS), de peste 9%, dupa ce compania a raportat ocrestere a cifrei de afaceri in ultimul trimestru al anuluitrecut.

Cea mai mare corectie din piata a fost consemnata de actiunileTransilvania Constructii (COTR), care au coborat cu 8,4% fata decotatia de marti, pana la nivelul de 36,1 lei/actiune.

"Pe termen scurt, ramane de vazut cum va evolua Bursa, mai alesca sunt asteptari pozitive la nivelul societatilor financiare", aincheiat Danciu.

Principalele piete europene inregistrau ieri aprecieri ceva maiinsemnate decat media ultimelor sedinte, indicele paneuropean EuroStoxx 50 urcand aproape de inchidere cu 1,8%.

Piata americana deschidea in crestere, cu un avans de 0,5% peindicele Dow Jones.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Transgaz (TGN), dupa ce compania a publicatrezultate in crestere pe 2009, iar titlurile societatii au avansatputernic in sedinta de ieri.
  • Evolutiua societatilor financiare (SIF-uri), care au redus multdin ritmul de apreciere, ieri inchizand foarte aproape deminus.
  • Evolutia titlurilor companiei petroliere Petrom (SNP), pefondul cresterii pretului la titei la peste 78 dedolari/baril.
  • Evolutia actiunilor Prodplas Bucuresti (PPL) si Dafora Medias(DAFR), care, in ciuda rezultatelor in scadere, inregistreazaaprecieri.
  • Evolutia titlurilor Mechel Targoviste (COS), dupa ce compania apublicat afaceri in crestere pe ultimul trimestru al anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO