Burse - Fonduri mutuale

Analiştii cred că sunt şanse ca bursa să crească până la sfârşitul anului

Analiştii cred că sunt şanse ca bursa să crească până la sfârşitul anului

Autor: Stefan Musgociu

30.08.2011, 00:04 1161

Bursa de la Bucureşti a crescut luni cu 2,3%, influenţată de evoluţia burselor externe, însă prezenţa redusă a in­vestitorilor pentru tranzacţionare a limitat lichiditatea la 16 milioane lei, sumă din care 60% au reprezentat operaţiuni cu acţiunile Fondului Pro­prietatea (FP).

Puţini investitori au fost dispuşi să intre la tranzacţionare la BVB, deşi pie­ţele externe au fost pe creştere, pe fon­dul anunţului privind fuziunea băncilor elene EFG Eurobank şi Alpha Bank.

"Scăderea volumului de tran­zac­ţionare din ultimele zile este dificil de explicat. Poate cei care nu au vândut şi ale căror portofolii valorează cu 15-20% mai puţin aşteaptă revenirea pieţei şi nu intră la cumpărare pentru că nu au cu ce. În postura de favoriţi sunt cei care au rezerve de numerar şi pot cumpăra la preţuri mai bune. Cred în continuare că ponderea activelor riscante nu ar trebui să depăşească 50% din portofoliu", a declarat pentru Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Astfel, piaţa a deschis ziua în creştere cu 1%, iar până în ultima jumătate de oră cotaţiile celor mai multe acţiuni au variat uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse. În ultimele 30 de minute, după deschiderea în urcare cu peste 1% a burselor din SUA, pieţele din Europa şi-au accelerat creşterile, inclusiv cea de la Bucureşti, unde rulajele au continuat, însă, să fie reduse.

La finalul şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, avansa cu 2,45%. Totodată, indicele BET-FI a urcat cu 4%, ascensiunea fiind amplificată de acţiunile celor cinci SIF-uri, care şi-au accelerat ascensiunea spre finalul şedinţei.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost de departe cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 9,5 milioane lei, şi au asigurat 60% din rulajul bursei. Preţul acestor acţiuni a crescut cu 2,2%, la 0,4599 lei.

Analistul spune că multe acţiuni se tranzacţionează la multiplii atractivi atât faţă de rezultatele pe ultimele 12 luni, cât şi faţă de profitul net estimat pentru anul curent, iar din acest motiv crede că sunt şanse pentru o creştere a preţurilor până la sfârşitul anului.

Totuşi, el arată că piaţa locală va fi in­fluenţată în continuare de evoluţia bur­selor externe, unde un şir de estimări care măsoară încrederea consuma­to­rilor, economiştilor, analiştilor şi inves­titorilor instituţionali relevă că o parte din ce în ce mai mare dintre aceştia au devenit pesimişti cu privire la evoluţia economiei în următoarele şase luni.

"Vor fi urmărite cu precădere rezultatele sondajelor la care participă managerii de achiziţii din sectorul de servicii şi din cel manufacturier din SUA şi Uniunea Europeană din următoarele luni, acestea pot fi un bun precursor al evoluţiei următoare a economiei. În UE rezultatele recente ale celor doi indicatori au fost rezonabile, dacă ţinem cont de panica din piaţă de la începutul lui august. Joi şi săptămâna viitoare vom vedea şi rezultatele din SUA", a mai spus Dărăbuţ.

Unii investitori de la BVB au realizat şi tranzacţii cu titluri de stat (7,6 milioane lei), produse structurate (2,4 milioane lei), astfel că lichiditatea totală a BVB a fost de 26,2 milioane lei (6,1 milioane euro). Suma este cu 67% mai mare decât rulajul total al sesiunii de vineri, de 15,7 milioane lei (3,7 milioane euro).

De urmărit astăzi

  • Adunarea Generală de la combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), în care acţionarii vor discuta printre altele separarea funcţiilor de preşedinte şi director general al companiei, ambele deţinute în prezent de Constantin Roibu, şi atragerea unor credite de 250 mil. euro.

  • Rezultatele producătorului de materiale de construcţii Comcm Constanţa (CMCM), care urmează să-şi publice astăzi rezultatele financiare aferente primelor şase luni din acest an.

  • Evoluţia pieţelor externe, după ce bursa americană a deschis şedinţa de ieri pe creştere, cu un avans de 1,8% pe indicele S&P 500. Principalii indici ai burselor europene consemnau la aceeaşi oră aprecieri importante. Indicele, german DAX urca cu 2,4%, iar bursa din Italia avansa cu 2,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO