Burse - Fonduri mutuale

Când SIF-urile se ceartă, Erste câştigă. BCR este tot mai departe de Bursă

Când SIF-urile se ceartă, Erste câştigă. BCR este tot mai departe de Bursă

Când SIF-urile se ce

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

29.08.2011, 00:07 1567

Divergenţele dintre SIF-uri cu privire la soluţiile de valorificare a parti­cipaţiilor de la BCR favorizează acţionarul majoritar, grupul austriac Erste, care nu vrea listarea BCR, deşi şi-a asumat-o prin contractul de privatizare.

Un grup de fonduri de investiţii, care deţin pachete semnificative de acţiuni la toate cele cinci SIF-uri, le-a cerut acestora să convoace adunări generale ale acţionarilor în care să se aprobe începerea demersurilor de listare a BCR. Fondurile se tem că unele SIF-uri ar putea fi tentate să negocieze separat cu Erste vânzarea participaţiilor la BCR, ceea ce le-ar dezavantaja pe celelalte SIF-uri şi pe acţionarii acestora.

Trei dintre SIF-uri, Moldova (SIF2), Muntenia (SIF4) şi Oltenia (SIF5), au convocat adunări generale ale acţionarilor pentru finalul lunii septembrie, pentru a da posibilitatea acţionarilor să hotărască dacă vor listarea BCR sau să se pronunţe pentru alte modalităţi de valorificare a pachetelor de acţiuni, în funcţie de propunerile Consiliilor de Administraţie ale SIF-urilor.

Celelalte două, Banat-Crişana (SIF1) şi Transilvania (SIF3), au refuzat să convoace AGA. Cele două SIF-uri se află în negocieri avansate cu Erste pentru vânzarea pachetelor de 6% din BCR pe care le deţin. "Consiliul de Administraţie a cerut conducerii executive accelerarea finalizarii negocierilor privind valorificarea pachetului de actiuni, de aşa manieră încât în luna octombrie 2011 să se convoace o adunare generală a acţionarilor care să analizeze şi să decidă asupra celor mai eficiente mo­dalităţi de valorificare a portofoliului aferent acestor deţineri, inclusiv în ceea ce priveşte posi­bili­tatea listării acţiunilor BCR aşa cum au cerut o serie de acţionari", se arată într-un raport transmis de SIF Transilvania către BVB.

SIF Moldova este principala susţinătoare a listării BCR şi singura care a opus rezistenţă la deciziile luate de Erste în acest an în AGA de la BCR, privind capi­talizarea profiturilor şi neplata de dividende, atacând hotărârile în instanţă. Totuşi, SIF-urile sunt puternice doar împreună, putând bloca decizii importante, precum majorarea capitalului social al BCR, atâta timp cât Erste nu deţine 75% din acţiuni. Austriecii mai au nevoie însă doar de 6%, adică să convingă doar un singur SIF să vândă, şi preiau controlul complet asupra băncii, după care listarea devine aproape imposibilă.

SIF1 şi SIF3 şi-au făcut deja publice poziţiile cu privire la listarea BCR pe care nu o consideră cea mai bună soluţie şi au dat de înţeles că negociază variante mai avantajoase cu Erste. Adversarii listării au ca ar­gu­ment contextul de piaţă nefavorabil, mai ales după ce acţiunile băncilor au fost lovite puternic în ultimele două luni. De cealaltă parte, susţintătorii listării spun că aceasta le va oferi SIF-urilor posibilitatea ca să-şi va­lo­rifice acţiunile BCR pe măsură ce vor avea nevoie, fără a fi nevoite să vândă toate acţiunile într-un mo­ment în care evaluările nu sunt dintre cele mai bune. Reprezentanţii SIF Moldova susţin că iau în calcul şi va­rianta rămânerii în acţionariatul BCR, chiar în cazul în care listarea nu va avea loc în intervalul de timp convenit cu Erste.

Claudiu Doroş, vicepreşedinte SIF MoldovaNu excludem să rămânem acţionari în BCR - Claudiu Doroş, vicepreşedinte SIF Moldova

Listarea BCR este o temă de mare actualitate pentru SIF Moldova, dar avem convingerea că este de fapt o operaţiune uzuală, normală, pentru o bancă de prestigiu, pentru nevoile sale viitoare de capital (chiar prin IPO) şi de ce nu, pentru imaginea şi transparenţa sa corporativă.

Pe de altă parte, este un drept pe care îl au toate SIF-urile şi toţi acţionarii băncii, stipulat în contractul de privatizare prin care Erste a devenit acţionar majoritar, aprobat prin lege. Listarea BCR nu e "o prostie", ci dreptul acţionarilor săi şi rezolvarea nevoii celor mai puternice fonduri de investiţii româneşti de a avea încă un sfert din active listate. De asemenea, investitorii instituţionali români şi străini care au luat poziţii în BRD ar aprecia o alternativă ca BCR. Nu în ultimul rând, investitorii de toate categoriile la BVB, brokerii, instituţiile pieţei de capital, toţi ar fi avantajaţi.

Noi am propus Erste soluţi avantajoase, respectând cadrul legal care ne creează totuşi dificultăţi în a valorifica toate acţiunile BCR pe care le deţinem - din experienţa a două încercări trecute, va fi dificil să întrunim o adunare extraordinară a acţionarilor, cu cvorum de 50% din capitalul social, necesară pentru aprobarea unei tranzacţii de asemenea amploare.

În acelasi timp, nu excludem să rămânem acţionari în BCR, cu drept la dividend special de 40% pe IFRS, indiferent de cota deţinută de SIF-uri, atât timp cât banca nu este listată. Suntem convinşi că în următorii ani vom putea culege roadele eforturilor manageriale ale Erste, reputată bancă europeană.

Pentru că domeniul nostru de activitate este complex şi sensibil la zvonuri, prin faptul că reprezentăm cu toţii companii listate, nu am dorit să ne exprimăm public pe acest subiect. Însă am fost nevoiţi să o facem, după ceilalţi actori care au ieşit cu declaraţii curioase, că piaţa nu e pregătită, că trebuie să mângâiem pe cineva, că se va face "orice" ca banca să nu fie listată şi altele.

Cu tot respectul cuvenit, noi îi rugăm pe colegii noştri de la SIF1 şi SIF3 să nu mai pomenească SIF Moldova şi să ne dea lecţii în presă despre cum să nu ne comportăm ca "nişte haiduci cu Erste" sau cum să nu avem poziţii "radical diferite" de celelalte SIF-uri. Deocamdată, dumnealor sunt în afară, celelalte trei SIF-uri au convocat AGA pentru a cere listarea BCR, respectând dorinţa acţionarilor şi drepturile pe care le avem. Eu nu spun că poziţiile lor au fost mereu în favoarea Erste, dar nu putem ignora posibilitatea de a se angaja să-i susţină public interesele şi poate în instanţe, ulterior unei tranzacţii.

Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-CrişanaNu suntem căsătoriţi cu celelalte SIF-uri - Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat-Crişana

Nu am convocat AGA (pentru a aproba începerea demersurilor de listare a BCR - n.red.) pentru că nu au fost îndeplinite condiţiile legale. Mai exact, grupul de acţionari nu a îndeplinit condiţiile referitoare la deţinerea a 5% din capital. În luna septembrie, vom lua o decizie cu privire la valorificarea participaţiei la BCR: va fi ori vânzare, ori listare.

Fiecare dintre cele cinci SIF-uri îşi face propria strategie cu privire la acţiunile BCR. Nu suntem căsătoriţi unii cu alţii pentru a merge toţi împreună. Pentru mine, în calitate de preşedinte al SIF Banat, prioritare sunt interesele societăţii pe care o conduc, şi nu interesele celorlalte SIF-uri.

Nu avem toate SIF-urile aceleaşi puncte de vedere: de exemplu, SIF Moldova a susţinut dintotdeauna că listarea e cea mai bună souţie pentru lichidizarea participaţiei BCR, însă în ultimul timp s-a mai răzgândit şi a introdus în convocatorul AGA şi posibilitatea de a vinde acţiunile. Ideal, dar nu obligatoriu, ar fi ca SIF-urile să aibă o strategie comună.

În prezent, noi discutăm orice aspect cu reprezentanţii Erste, inclusiv despre preţul de vânzare al pachetului de acţiuni.

Ceilalţi preşedinţi de SIF-uri nu au fost disponibili ieri pentru comentarii pe această temă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO