Burse - Fonduri mutuale

Analistii Erste: Scaderile pe Transelectrica inseamna o oportunitate de acumulare

Analistii Erste: Scaderile pe Transelectrica inseamna o oportunitate de acumulare
27.05.2010, 23:05 37

Analistii Erste Bank au emis recent o recomandare de "acumulare"pe actiunile transportatorului de energie electrica TranselectricaBucuresti (TEL), indicand un pret tinta pentru aceste titluri de18,5 lei, cu 7% peste cel la care au inchis sedinta de ieri, de17,3 lei/actiune.

La baza estimarii analistii Erste au luat in calculperspectivele bune de crestere a profiturilor in anii urmatori,contrabalansate insa de rezultatele slabe asteptate pentru acest ande companie si de riscul dat de incertitudinea rezultatelorobtinute de transportator din activitatile derulate cu statelevecine. Acestea din urma sunt generate de regimul de reglementarela nivel international si care are un impact negativ in aceastaperioada asupra profitabilitatii companiei.

"Consideram ca ajustarea substantiala a pietei locale din ultimaluna ar putea crea oportunitati de intrare pe actiunileTranselectrica. Desi pentru anul 2010 estimam o posibila contractiecu 50% a profitului din exploatare, sentimentul investitorilor fatade actiunile Transelectrica s-ar putea imbunatati pe termen mediualimentat de perspectivele foarte bune de profit din anii urmatori,2011 si 2012, castiguri care se vor obtine daca ANRE aplica corectmetodologia de calcul in vigoare", spun analistii Erste Bank.

Actiunile Transelectrica au pierdut in ultima luna circa 20% dinvaloare ca urmare a corectiilor drastice inregistrate de Bursa inaceasta perioada, pe fondul problemelor din tarile Uniunii Europenesi incertitudinii la nivel local.

In 2010, analistii Erste se asteapta ca profitul net alTranselectrica, conform situatiilor contabile internationale(IFRS), sa ramana in continuare unul scazut, de numai 20 mil. lei,insa pentru anii 2011 si 2012 acestia prevad castiguri nete de137,4 mil. lei si respectiv 192,2 mil. lei in cazul operatorului detransport national de electricitate.

Pretul tinta vazut de analistii Erste evalueaza compania la 0,9din valoarea activelor reglementate ale acesteia (RAB), respectivla un discount semnificativ fata de companii similare din Europa,ale caror actiuni se tranzactioneaza in medie la 1,5 din valoareaunitara a activelor reglementate.

Pe de alta parte, Transelectrica a inregistrat marje nete deprofit mult mai mici fata de alte companii din sector, iaranalistii Erste sunt de parere ca firma este departe de a fi ungenerator de dividende, ca in cazul celor mai multi operatori detransport al electricitatii.

Desi consumul de electricitate s-a majorat cu 3% in primultrimestru, acest lucru nu s-a reflectat intr-o crestere acantitatii de electricitate din cauza faptului ca productia s-aredus cu 3,3% in acelasi interval, influentata in mod covarsitor descaderea cu 77% a exporturilor de electricitate. Totusi, compania abeneficiat in primele trei luni de majorarea tarifului de transportcu 5,4% fata de aceeasi perioada. Transelectrica a obtinut inprimul trimestru un profit net in crestere cu 6,6%, la 50,4 mil.lei la afaceri similare, de 696 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO