Burse - Fonduri mutuale

Analistii: Este prea devreme sa tragem semnalul de alarma pe Bursa

Analistii: Este prea devreme sa tragem semnalul de alarma pe Bursa
27.10.2009, 23:25 19

Bursa de la Bucuresti a accentuat corectiile incepute luni, ieriindicele celor mai lichide zece companii din piata pierzand 2,6%fata de referinta. Cea mai mare scadere a fost inregistrata desocietatile financiare, indicele de profil BET-FI coborand cu 3,7%,la nivelul de 21.800 de puncte. In sectorul energetic scaderea afost de 2,6%, cele mai afectate fiind titlurile Petrom (SNP), careau pierdut 3,2% fata de referinta.

Analistiisunt de parere ca recentele scaderi pe piata locala nu reprezintapentru moment un semn de ingrijorare, cel mai importat in perioadaurmatoare fiind evolutia pietelor externe. De altfel, pe termenscurt nu sunt excluse alte corectii, o revenire pe plus fiindapreciata abia dupa terminarea alegerilor prezidentiale.

"Corectiile mai mari din sedinta de azi (ieri - n.a.) au venitca reactie la scaderea pietei americane, care a coboat sub 10.000de puncte (indicele Dow Jones - n.a). Este prea devreme insa satragem un semnal de alarma in ceea ce priveste amplificareacorectiilor. Sunt de parere ca cel putin pentru moment piata localatrece printr-o perioada de reasezare, in care va inregistracorectii ceva mai mari, dar se pastreaza intr-o zona denormalitate, daca tinem cont de aprecierile puternice din ultimeleluni", a declarat Paul Brendea, analist in cadrul societatii deintermediere Prime Transaction.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat cea mai marescadere la categoria societatilor financiare, de 4,8%, coborand lapretul de 0,69 lei/actiune. In top au urmat scaderile SIF Moldova(SIF2), de 3,9%, SIF Banat-Crisana (SIF1), de 3,6% si SIF Oltenia(SIF5), de 3,5%. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inregistratcea mai mica corectie, de 2,9% fata de referinta.

"In cazul in care BET-FI-ul scade sub 20.000 de puncte, atunciintr-adevar ar fi cazul unui semnal de alarma", a adaugatBrendea.

In sectorul bancar scaderile au fost, de asemenea, insemnate,titlurile BRD inregistrand o corectie de 4,6% fata de referinta,coborand la pretul de 12,4 lei/actiune.

"In momentul de fata sunt sanse egale fie sa scada Bursa, fie sacreasca. Cred ca depinde in primul rand de cum evolueaza pieteleexterne, iar dupa alegeri nu exclud sa vedemo reluare a cresterilor pe piata locala, in conditiile in carescapam de necunoscute", a continuat Brendea.

Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN)au coborat cu 2,4% si respectiv 1,9% fata de referinta, in vreme ceactiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) auinregistrat o corectie de 2,8%, coborand la pretul de 0,062lei/titlu.

"Nu stiu in ce masura rezultatele financiare vor influenta Bursain aceasta perioada. Rezultatele nu prea au fost luate inconsiderare in vara si nici de data aceasta nu cred sa conteze.Daca vor exista surprize insa, vom vedea cresteri strict punctuale,insa nu am asteptari ridicate in acest sens", a incheiatBrendea.

De urmarit astazi

  • Evolutia principalelor piete externe, care continua sainregistreze cresteri insa reduc din ritm.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), unde in ultimaperioada s-au accentuat corectiile.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care revin pe scadere.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN), care in ultima vreme inregistreaza corectiisustinute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO