Burse - Fonduri mutuale

Analistii: Nu sunt semnale de schimbare de trend pe Bursa

Analistii: Nu sunt semnale de schimbare de trend pe Bursa
11.04.2010, 23:08 41

Analistii sunt de parere ca Bursa pastreaza trendul de crestere,iar corectiile de saptamana trecuta au fost doar marcari de profit,si nu semnale ca Bursa isi schimba directia. In plus, optimismulinvestitorilor autohtoni incepe sa aiba sustinere din parteapietelor externe, care continua sa inregistreze cresteri si atingnoi maxime. "Trendul crescator pe termen mediu se pastreaza. Nusunt semnale de schimbare a trendului pe Bursa. Corectiile de lamijlocul saptamanii trecute le putem considera marcari de profit",a explicat Mihai Alexa, analist in cadrul societatii deintermediere Brokeri din Cluj. Bursa locala a inchis sedinta devineri in crestere, indicele principal, BET, inregistrand o apreciere de 1,5%, in timpce societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, au urcat cu1,3% fata de referinta. Cea mai mare apreciere din grupa auinregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cuaproape 2% fata de referinta.

"Evolutia pozitiva a fost sustinuta vineri in principal depietele externe, pe fondul asteptarilor optimiste ale raportarilorfinanciare in Statele Unite. O astfel de evolutie ar putea urcapiata locala la noi praguri de rezistenta, la 6.400 de puncte peBET si 36.000 de puncte de BET-FI", a adaugat Alexa. In prezent,indicele BET are o valoare de 6.100 de puncte, iar BET-FI a inchissedinta de vineri la 32.500 de puncte.

Si titlurile bancare au reusit sa inchida sedinta de vineri inurcare, cu un avans de 0,4% pe actiunile Bancii Transilvania (TLV)si respectiv 2,6% pe titlurile BRD. La categoria international,actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au inregistrat cea maimare apreciere din sectorul bancar, de aproape 3,4% fata dereferinta.

O crestere similara au inregistrat si titlurile Transelectrica(TEL), care au urcat cu peste 4,5%, depasind astfel pretul de 20lei/unitate. Si actiunile Transgaz (TGN) au inchis in urcare, cu unavans de 1,2% fata de referinta, pana la nivelul de 253,6lei/titlu.

"Tendinta crescatoare a Bursei va atrage mai multi investitoriin piata si implicit va duce la o crestere a lichiditatii. Existaoptimism in piata, in conditiile in care investitorii n-aureactionat negativ la retrogradarea ratingului Greciei de catreMoody's. In plus, exista si pe plan intern prognoze optimiste cuprivire la cresterea economica. Toate acestea ar putea atrage inpiata si investitorii mai precauti, care au preferat sa asteptepana acum", a mai spus Alexa.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de vineri s-a ridicat lapeste 7,5 mil. euro, cea mai mare parte din transferuri fiindefectuate pe piata principala de actiuni. Cel mai mare rulaj dinpiata l-au inregistrat titlurile OMV Petrom (SNP), de aproape unmil. euro. Titlurile companiei petroliere au inchis in urcare, cuun avans de doar 0,4% fata de referinta.

"Este posibil sa asistam la o crestere a lichiditatii si peperioada desfasurarii adunarilor generale, in conditiile in careunele titluri vor fi sistate de la tranzactionare si odata curevenirea lor pe piata sa vedem intrari ceva mai insemnate lacumparare", a incheiat Alexa.

Saptamana aceasta companiile Aerostar Bacau (ARS), ComelfBistrita (CMF), Remedia Deva (RMAH) si Alumil Slobozia (ALU)urmeaza sa desfasoare adunarile generale.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Comacon Zalau (CEON), care se pastreaza incontinuare pe plus, insa reduc din ritmul puternic deapreciere.
  • Evolutia societatuilor financiare (SIF-uri), care revin pe pluscu un rulaj sustinut, insa cu cresteri de putin peste 1%fiecare.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transgaz (TGN) siTranselectrica (TEL), care continua sa inregistreze cresteri.
  • Evolutia actiunilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care au inchis in urcare, dupa o serie de corectii de micaamploare.
  • Evolutia titlurilor Aerostar Bacau (ARS) si Comelf Bistrita(CMF), in urma desfasurarii AGA din aceasta saptamana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO