Burse - Fonduri mutuale

Analiştii spun că au început să vină şi datele care susţin creşterea bursei

Analiştii spun că au început să vină şi datele care susţin creşterea bursei

Autor: Stefan Musgociu

09.02.2012, 00:07 2160

Un nivel mai ridicat al indicelui general al pieţei, BET-C, decât cel de miercuri a fost atins la 5 august.

După ce luni piaţa a scăzut lent, iar marţi a stagnat, optimismul investitorilor a revenit încă din primele minute ale şedinţei de miercuri, când principalii indici au avansat uşor. Reluarea creşterilor i-a determinat pe investitori să reintre la tranzacţionare, după ce marţi rulajele au scăzut de peste două ori faţă de şedinţele anterioare.

"Investitorii se aşteaptă în continuare la creşteri, iar acum doar au început să vină confirmările. Datele macro, mai ales din SUA, au susţinut raliul (din ultima perioadă - n.red.), iar mulţi investitori nu erau poziţionati long (estimând creşteri -n.red.), aşa că au început să intre în piaţă, mai ales pe acţiunile cu volatilitate mai ridicată decât restul pieţei şi pe cele din sectorul financiar", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood&Co, firmă care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,42%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 61,5 milioane lei (14,1 milioane euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul de marţi, de 25,2 milioane lei (5,8 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au revenit pe prima poziţie în topul lichidităţii, cu transferuri de 30,5 milioane lei, şi au asigurat aproape jumătate din rulajul bursei. Preţul acestor titluri a crescut nesemnificativ, cu 0,1%, la 0,52 lei, şi s-a apropiat de maximul ultimelor şapte luni, atins în cursul şedinţei de vineri, de 0,5345 lei/acţiune.

"FP are în continuare un mare discount, pentru că şi valoarea activelor din portofoliu a crescut semnificativ de la începutul anului. Este interesant ce se va întâmpla când vor începe marcările de profituri. Cred că acţiunea FP va rezista mai bine la o eventuală corecţie", a afirmat Fer.

Titlurile Erste (EBS) au avut cea mai vizibilă creştere din piaţă, de 7,65%, la 85,8 lei (19,7 euro), datorită evoluţiei de pe bursa de la Viena, piaţa principală a acestor acţiuni. Market makerii de la BVB au ridicat preţul încă din primele minute pentru a-l aduce la un nivel apropiat de cel de pe bursa din Austria. La finalul şedinţei pieţei principale de la BVB, pe piaţa de la Viena acţiunile băncii avansau cu 2,52%, la 19,53 euro.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

O creştere semnificativă, de 4,03%, au înregistrat şi acţiunile OMV Petrom (SNP), care şi-au accelerat ascensiunea în ultimele ore ale şedinţei şi au ajuns la 0,3589 lei. Operaţiunile cu aceste titluri au însumat 2,7 milioane lei.

"Apar unele diferenţe în perfor­man­ţa acţiunilor pentru că titlurile mai lichide reacţionează mai repede şi deci poate cele din second tier (din valul secund -n.red.) se ajustează cu puţină în­târ­ziere. Sunt însă şi alţi factori, fun­da­mentali, mai importanţi, după părerea mea. De exemplu, în cazul OMV Pe­trom factorii pot fi aşteptările privind divi­dendul şi poate progrese în dere­gle­mentarea gazelor", a mai spus Fer.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile OMV Petrom (SNP) care au sărit ieri cu 4% până la un preţ de 0,3589 lei/unitate şi au dus avansul de la începutul anului la aproape 24%. Aprecierea a venit pe fondul unui rulaj de 2,7 milioane de lei.

  • Titlurile Remedia Deva (RMAH) care şi-a publicat după închiderea şedinţei de ieri rezultatele financiare preliminare pe anul trecut. Astfel, vânzările au avansat cu 11,5% iar profitul s-a dublat. Ultima tranzacţie cu titlurile Remedia s-a derulat săptămâna trecută la un preţ de 0,204 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor internaţionale, după ce bursa din SUA a deschis şedinţa de ieri în uşoară creştere, cu 0,2% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră, principalii indici europeni adăugau până la 1,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO