Burse - Fonduri mutuale

Analistii Target Capital evalueaza Bursa de la Bucuresti la 68,1 mil. €

06.06.2010, 23:03 29

Analistii casei de brokeraj Target Capital au estimat un prettinta pentru actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de 37,3lei/titlu, care evalueaza operatorul bursier la 68,1 mil. euro.Nivelul de pret vazut de analistii societatii este apropiat decotatiile la care brokerii si investitorii erau dispusi ultima oarasa vanda si sa cumpere actiuni ale Bursei. Astfel, cea mai bunaoferta la cumparare era de 36 de lei pentru o actiune BVB si celmai bun pret la vanzare de 38 de lei.

Bursa urmeaza sa se listeze maine pe propria platforma, astfelca actiunile operatorului vor fi disponibile incepand cu aceasta zila tranzactionare.

Listarea Bursei de la Bucuresti este cel mai important evenimentde acest gen din ultimii doi ani de zile, timp in care niciocompanie nu a derulat o oferta de listare pe Bursa.

"Analiza DCF (Discounted Cash Flow - evaluarea valorii uneicompanii prin actualizarea fluxurilor viitoare de numerar - n.red.)s-a axat pe scenariul de convergenta a pietei interne de capitalspre media din zona euro in urmatoarele doua decenii. Scenariulcentral are la baza cresterea valorii totale a tranzactiilor la unritm mediu anual de aproximativ 10% in perioada 2010-2030 si unnivel mediu anual pentru marja profitului net de 58% din cifra deafaceri", se arata in raportul Target Capital.

La pretul estimat de analistii casei de brokeraj a mai fostluata in considerare pastrarea unei ponderi de 0,23% a afacerilordin valoarea totala a tranzactiilor intermediate si o rata decrestere de 2,5% a profitului operatorului bursier pe termenlung.

"Date fiind incertitudinile cu privire la evolutia economieimondiale si a pietelor internationale de capital, precum si gradulredus de maturitate a pietei interne de capital, recomandam oatitudine rezervata in luarea deciziilor de investitie in titlurileBVB", spun analistii Target Capital.

Comparate cu alte burse internationale, la pretul estimat, de37,3 lei, operatorul BVB are un PER de 29,9, usor mai mic decat celal mediei din sector.

Analistii societatii de brokeraj au comparat rezultatele Burseisi cu alti operatori bursieri mai importanti, iar in acest cazmedia multiplilor de profit a coborat spre 22,7, care se plaseazamult sub cel inregistrat de Bursa la pretul tinta estimat.

Bursa este principalul operator bursier din Romania si pe caresunt listate in prezent companii a caror valoare de piata se ridicala 22,3 mld. euro.

In primul trimestru, cifra de afaceri a BVB a urcat cu 95% fatade acelasi interval din 2009, pe fondul revenirii cotatiilor si avolumelor de tranzactionare, astfel ca si profitul societatii s-adublat in aceeasi perioada, ajungand la 2,5 milioane de lei.

Firma de brokeraj Target Capital detine 1,4811% din actiunileBVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO