Burse - Fonduri mutuale

Analistii vad la Banca Transilvania incetinirea ritmului de crestere

Analistii vad la Banca Transilvania incetinirea ritmului de crestere
01.08.2006, 19:30 23

Cresterea sustinuta a pretului actiunilor Bancii Transilvania pe Bursa mai are, in opinia brokerilor, o singura explicatie: increderea investitorilor in capacitatea bancii de a-si mentine ritmul accelerat de dezvoltare.
Cei mai multi dintre analistii de pe piata se asteapta ca banca sa raporteze la sase luni o crestere a profitului fata de cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, dar cred totusi ca ritmul de crestere va fi mai redus fata de cel inregistrat in primul trimestru al acestui an.
Astfel, estimarile de profit net variaza intre un minim de 56-57 de milioane de lei (15,8-16,1 milioane de euro), previziune a analistilor de la Swiss Capital, si un nivel maxim de 67 de milioane de lei (18,9 milioane de euro), indicat de Confident Invest.
Analistii de la Swiss Capital au precizat ca estimarile lor nu au luat in calcul eventualele cheltuieli cu actiunile rascumparate de banca pentru a fi vandute salariatilor la un pret redus, in cazul in care acestea sunt inregistrate contabil in situatiile pe primele sase luni.
Anul trecut, pe primul semestru, Banca Transilvania obtinuse un profit net de 52 de milioane de lei (14,2 milioane de euro). Dupa primul trimestru al anului, banca obtinuse un castig de 27,36 milioane de lei (7,4 milioane de euro), in crestere cu 31% fata de profitul net inregistrat in perioada similara din 2005.
Ceilalti analisti care au oferit estimari pentru ZF au indicat niveluri de profit net de 57 de milioane de lei (Equity Invest), 61 de milioane de lei (Estinvest), 62 de milioane de lei (Broker Cluj), 64,67 milioane de lei (Intercapital Invest) si 65 de milioane de lei (Raiffeisen Capital & Investment).
Toate estimarile au fost date conform standardelor romanesti de contabilitate.
Adrian Danciu, analist la Broker Cluj, spune ca se asteapta la o crestere mai redusa a profitului bancii la sase luni fata de ritmul de crestere din primul trimestru, in conditiile in care "in sectorul bancar s-a putut observa o reducere considerabila in ultimul an a marjelor profitului datorate atat reducerii marjei de dobanda dintre creditele acordate si depozitele atrase, cat si concurentei tot mai acerbe".
"Profitul net estimat pentru trimestrul al doilea este de 34,63 milioane de lei, in crestere cu doar 11% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul pe primul semestru al anului curent este estimat la 62 de milioane de lei, in crestere cu 19%", a precizat Danciu.
In acelasi timp, analistii cred ca banca va reusi sa raporteze din nou o crestere substantiala a activelor, care ar putea atinge 6,36 miliarde de lei (1,79 miliarde de euro), potrivit estimarii Raiffeisen Capital & Investment, in crestere cu 21% fata de primul trimestru si cu peste 70% fata de prima jumatate a anului trecut.
In primele trei luni ale lui 2006, activele totale ale bancii au urcat la 5,26 milioane de lei (1,4 miliarde de euro), in crestere cu 72,3% comparativ cu activele de la finalul lunii martie din 2006. Analistii de la Broker Cluj sunt mai rezervati, considerand ca activele bancii ar urca pana la 5,7 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro) la finalul primului semestru.
Andreea Ciobanu, analist in cadrul Intercapital Invest, spune ca desi Banca Transilvania a inregistrat in ultimii ani rate de crestere cu mult superioare mediei bancare la capitole ca profit si active bancare, totusi si in sistemul bancar conditiile incep sa se inaspreasca.
"Astfel, printre preocuparile bancilor, potrivit noilor reglementari BNR si in perspectiva integrarii in ceea ce priveste cerintele Basel II, vor fi cresterea provizioanelor constituite la credite si a nivelului rezervelor minime obligatorii, in special la valuta, fapt ce ar duce in mod normal si la o scadere a profitabilitatii", a precizat Andreea Ciobanu. Profitul bancii pe primul trimestru inainte de constituirea provizioanelor s-a ridicat la 40,5 milioane de lei (11,3 milioane de euro), in timp ce profitul brut a fost de 30,7 milioane de lei (8,4 milioane de euro).
Pentru acest an, Banca Transilvania si-a bugetat un profit brut de 132 de milioane de lei (37,2 milioane de euro la un curs de 3,55 lei/ euro - n. red.), cu 20% mai mare comparativ cu profitul brut realizat in 2005.
Anul trecut banca inregistrase anul trecut un profit net de 99,7 milioane de lei (27,5 milioane de euro), in crestere cu 64% fata de rezultatul din 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO