Burse - Fonduri mutuale

Andrici si Cocor n-au scapat de amenzile record ale CNVM

22.10.2009, 23:10 88

Adrian Andrici, unul din investitorii importanti de pe Bursa,care in urma cu doi ani a fost sanctionat de catre ComisiaNationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) cu cea mai mare suma dinistoria institutiei pentru o persoana fizica, respectiv 887.000 delei (268.000 de euro), n-a scapat de amenda, el pierzand procesulla Curtea Suprema de Justitie printr-o decizie definitiva siirevocabila, aceasta dupa ce Curtea de Apel anulase initialordonanta prin care Comisia l-a amendat in 2007 pe investitorpentru acuzatiile de manipulare a pietei de capital.

Potrivit CNVM, Andrici a realizat tranzactii cu titlurile SNP siRRC in ultimele secunde ale sedintei de tranzactionare din 31martie 2006, stabilind niveluri artificiale de pret, in conditiilein care el detinea pozitii deschise si pe Bursa din Sibiu pecontracte futures avand ca activ-suport cele doua titluri (DESNP siDERRC). El ar fi inregistrat atunci un castig de circa 226.000 delei (68.000 de euro) pe baza diferentei de pret intre titlurile SNPsi RRC si contractele futures aferente.

Totodata, Cocor Bucuresti (COCR), care a fost sanctionata in2007 cu cea mai mare amenda acordata de CNVM unei persoanejuridice, respectiv peste un milion de lei (330.000 de euro), sicare obtinuse la finele anului trecut in instanta o deciziefavorabila dupa ce a atacat de asemenea in justitie decizia CNVM, apierdut procesul la Curtea Suprema de Justitie, decizia fiinddefinitiva, dar nu si irevocabila, potrivit reprezentantilorinstitutiei de reglementare a pietei.

Firma Cocor a fost amendata atunci pentru folosirea deinformatii privilegiate in tranzactiile pe care societatea le-arealizat cu actiunile SIF Transilvania (SIF3).

Potrivit deciziei de atunci a CNVM, in perioada 24-31 mai 2007,Cocor ar fi cumparat actiuni SIF Transilvania facand uz deinformatii privilegiate pe piata cu privire la actiunileintreprinse pentru suspendarea majorarii de capital la societateade investitii. Comisia l-a mai amendat in cazul Cocor si pepresedintele Consiliului de Administratie al firmei, DanBarbulescu, cu suma de 10.000 de lei. Barbulescu a atacat ininstanta decizia de sanctionare, caz in care nu a fost dat inca unverdict definitiv si irevocabil.

"Am pierdut initial procesele la Curtea de Apel, dar au fostcastigate ulterior la Curtea Suprema. Avem deschise dosare deordinul sutelor, insa rata noastra de castig in instanta estefoarte buna, de peste 96%", a declarat Bogdan Chetreanu, comisar alCNVM.

El a precizat ca in cazul problemei descoperirii concertarilorla societatile care au actionari inregistrati in paradisurifiscale, precum SIF-urile, institutia are solutii de identificare aacestora.

"Ne preocupa in mod deosebit problema tranzactiilor realizate peBursa de catre societati inregistrate in paradisurile fiscale. Inacest sens avem semnat un memorandum de intelegere cu Ciprul,astfel ca le putem accesa firmele. In cazul altor locatii, precuminsulele Antigua, exista intr-adevar ceva probleme, dar sunt sialte metode pe care le putem folosi", a precizat Chetreanu, fara sadea detalii cu privire la aceste modalitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO