Burse - Fonduri mutuale

Atenţia investitorilor se îndreaptă către rezultatele companiilor europene

Atenţia investitorilor se îndreaptă către rezultatele companiilor europene
19.07.2010, 23:43 16

Bursa locală a închis prima şedinţă din această săptămână înscădere, însă indicii au marcat variaţii reduse, cea mai marecorecţie din piaţă fiind consemnată de societăţile financiare,grupate sub BET-FI, care au coborât cu aproape 0,8% faţă de ultimacotaţie, la nivelul de 20.730 de puncte. A doua cea mai marescădere din piaţă a fost consemnată de indicele energetic, BET-NG,care a pierdut peste 0,6%, în timp ce indicele BET, principalul indicator local, a coborât cu peste 0,5%.Valoarea transferurilor a fost în continuare redusă, de doar 2,4mil. euro, în timp ce volumul de tranzacţionare nu a depăşitnivelul de 7 milioane de titluri.

"Investitorii aşteaptă în continuare informaţii clare cu privirela traiectoria pieţelor externe, în special pieţele europene, carese păstrează pe un trend descendent pe termen scurt. Dacă în urmarezultatelor financiare de pe piaţa americană, bursa locală nu areacţionat prea puternic, investitorii ar putea aştepta rezultateletestului de stres referitor la băncile europene. Sunt informaţiicare ar putea să influenţeze piaţa şi în urma cărora să vedem oevoluţie ceva mai clară a bursei", a declarat Gabriel Aldea, brokerîn cadrul societăţii de intermediere Intercapital Invest.

Cea mai mare corecţie la categoria SIF-uri a fost consemnată detitlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 1,6% faţă decotaţia de vineri, coborând sub pragul de 0,5 lei/unitate, în topurmând acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut peste 1,5%faţă de cotaţia de vineri. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) auînregistrat cel mai mare rulaj din piaţă, de peste 2,1 mil.lei.

"În perioada următoare, piaţa locală va urma cel mai probabilacelaşi scenariu. O evoluţie laterală, cu o volatilitate nu foartemare. O astfel de evoluţie poate fi întreruptă doar dacă pe pieţeleexterne vom vedea evenimente ieşite din comun", a adăugatAldea.

Corecţia din sectorul energetic a fost dată în principal descăderile consemnate de titlurile celor două societăţi naţionale deutilităţi, Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), de 1,2% şirespectiv 0,6% faţă de cotaţiile de referinţă de vineri. Titlurilecompaniei petroliere OMV Petrom (SNP) au coborât ieri cu doar 0,3%faţă de referinţă.

"Este posibil ca şi raportările financiare ale companiilorlocale să influenţeze piaţa în perioada următoare, în condiţiile încare până la sfârşitul lunii sunt aşteptate rezultatele pentrutrimestrul doi. Cu toate acestea, nu cred că aceste informaţii voraduce o schimbare semnificativă în piaţă", a continuat Aldea.

La începutul lunii viitoare sunt aşteptate raportărilefinanciare pentru Petrom şi BRD Groupe Société Générale.

Titlurile BRD au pierdut ieri peste 0,9% faţă de referinţă, întimp ce acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu aproape0,7%, la preţul de 1,44 lei/unitate.

"Nu cred că putem vorbi despre pierderea răbdării pentruinvestitori şi de ieşiri şi marcări de profit. Toate acestea s-aurealizat la începutul acestui trend. Acum vorbim doar despre ostare de aşteptare din partea investitorilor, pentru semnale maiclare în ceea ce priveşte evoluţiile externe", a încheiatAldea.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia titlurilor Aerostar Bacău (ARS), care au publicat ierirezultatele financiare semestriale pentru 2010.
  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care continuă săînregistreze pierderi, pentru a doua şedinţă consecutivă, însă pevolume tot mai reduse.
  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care se păstrează în continuare pe scădere, cu variaţii reduseînsă.
  • Evoluţia acţiunilor companiilor de utilităţi Transelectrica(TEL) şi Transgaz (TGN), care au înregistrat unele dintre cele maimari scăderi din sector.
  • Evoluţia principalelor pieţe internaţionale, în special burseleeuropene care revin pe plus, însă cu aprecieri reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO