Burse - Fonduri mutuale

Austria garanteaza obligatiuni de 6 mld. euro pentru Erste Bank

Austria garanteaza obligatiuni de 6 mld. euro pentru Erste Bank
14.01.2009, 17:39 31

Erste Bank (simbol bursier EBS), actionarul majoritar al BCR, va putea emite obligatiuni in valoare de pana la 6 miliarde de euro, garantate de statul austriac, in cadrul programului national de sustinere a sistemului financiar, potrivit unui anunt al bancii.

Acesta este al doilea ajutor pe care statul austriac il ofera bancii, dupa sprijinul financiar de 2,7 miliarde de euro sub forma de capital participativ, oferit la sfarsitul lui octombrie 2008.
Ajutoarele oferite de stat vor putea fi utilizate doar pentru creditarea economiei austriece, neputand fi transferate subsidiarelor bancii din strainatate, printre care si BCR.
Banca austriaca a incheiat un acord cu Ministerul de Finante de la Viena, in urma caruia poate emite obligatiuni garantate de stat in valoare totala de pana la 6 miliarde de euro, platind in schimbul garantiei o prima de aproximativ 0,9%.
"Pentru garantia statului, Erste Group va plati 0,5 puncte procentuale plus valoarea medie a spread-urilor CDS (credit default swap - n.r.) in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 august 2008", au precizat reprezentantii bancii.
Obligatiunile vor avea o maturitate de pana la cinci ani, iar principala conditie impusa de stat pentru acordarea garantiilor este ca fondurile obtinute de banca in urma operatiunilor sa fie utilizate pentru creditarea economiei austriece. In schimb, statul ofera garantie explicita, neconditionala, nerevocabila si nesubordonata, certificand astfel rambursarea la scadenta a titlurilor emise de Erste. Emisiunile de obligatiuni derulate in cadrul acestui program vor avea acelasi rating precum cel al Austriei, respectiv AAA/Aaa/AAA.
"Va fi interzisa folosirea sumelor astfel obtinute pentru cresteri agresive, iar politica de afaceri a bancii nu va suferi modificari care sa impuna conditii neobisnuite pe piata. De asemenea, va trebui ca sistemul de remunerare din cadrul bancii sa nu incurajeze asumarea unor riscuri excesive", sunt conditiile impuse de stat.
Erste a primit anul trecut si un sprijin financiar de 2,7 miliarde de euro de la stat sub forma de capital participativ, fara drept de vot si netranzactionabil. Actiunile preferentiale ale statului vor fi remunerate cu un cupon de 8% pe an si nu pot fi rascumparate mai repede de 5 ani. Banca a amanat insa pentru 2009 accesarea acestui ajutor, in asteptarea imbunatatirii conditiilor pietei de capital.
Actiunile Erste au scazut puternic anul trecut, pierzand circa 66% din valoare, pe fondul problemelor din sectorul financiar. De la inceputul anului, titlurile Erste au mai pierdut aproape 15% pe Bursa din Viena, unde se tranzactionau ieri la pretul de 13,85 de euro. Pe Bursa de la Bucuresti, unde titlurile Erste sunt listate din februarie 2008, pretul a scazut ieri cu 2,6%, sub 60 lei/actiune, capitalizarea bancii fiind de 4,42 miliarde de euro.
Erste a obtinut in primele noua luni ale lui 2008 un profit net de 1,46 de miliarde de euro, in crestere cu 75% fata de perioada similara a lui 2007, cresterea provenind insa aproape in totalitate din vanzarea diviziei de asigurari.
Erste Bank este prezenta in Romania din 2006, cand a preluat 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la peste 69%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO