Burse - Fonduri mutuale

Averea SIF-urilor a depasit 2,4 miliarde de euro la sfarsitul lunii februarie

Averea SIF-urilor a depasit 2,4 miliarde de euro la sfarsitul lunii februarie

Click pentru imaginea marita

23.03.2007, 19:44 17

Activele nete ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au crescut in luna februarie cu 5,1%, ridicandu-se la 8,35 miliarde de lei (2,46 miliarde de euro), potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). De la inceputul anului, valoarea activelor SIF s-a majorat cu 7,8%.
Cea mai mare crestere de activ a avut-o luna trecuta SIF Transilvania, ale carei active s-au majorat cu 6,4%, pana la 1,71 miliarde de lei (503 milioane de euro), urmata de SIF Muntenia, cu o crestere de activ de 5,8%, pana la 1,44 miliarde de lei (425 milioane de euro).
La polul opus, activele SIF Banat-Crisana au crescut in februarie cu 3,6%, ridicandu-se la nivelul de 1,57 miliarde de lei (464 de milioane de euro).
Liderul dintre punct de vedere al activelor ramane SIF Oltenia, cu un activ net de 2,15 miliarde de lei (632 de milioane de euro), in crestere cu 5,15% fata de finele lunii ianuarie.
In ciuda cresterii activelor, capitalizarea bursiera a SIF-urilor s-a redus in februarie cu 6,8%, pana la 2,4 miliarde de euro, cu 1,8% sub valoarea activelor nete. Corectiile inregistrate pe SIF-uri in luna februarie s-au produs pe fondul corectiilor generale inregistrate pe pietele internationale, SIF-urile fiind de regula cele mai sensibile la vestile din piata, fie pozitive sau negative.
Scaderea SIF-urilor din februarie s-a datorat si unei instructiuni a CNVM potrivit careia investitorii cu participatii de peste 1% din capitalul SIF vor fi obligati sa informeze Bursa si SIF in termen de trei zile de la atingerea pragului. In caz contrar, persoanele fizice vor plati amenzi de pana la 5.000 de lei, sanctiunea pentru companii fiind de maximum 5% din capital. Instructiunea nu este inca in vigoare deoarece nu fost publicata inca in Monitorul Oficial, insa omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre principalii investitori pe SIF-uri, a facut publice deja participatiile pe care le are la SIF-uri, care depasesc 1%.
Parlamentul a aprobat, in luna aprilie a anului trecut, un amendament la actul normativ care reglementeaza pragul de detinere la SIF-uri, stabilind ca orice persoana va putea detine, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre SIF in limita a maximum 1% din capitalul social. Amendamentul aprobat de Parlament stabileste ca investitorii sunt obligati sa vanda actiunile ce trec de 1%, in termen de trei luni de la momentul depasirii limitei.
Unii investitori se tem ca vanzarile celor care detin in mod concertat peste 1% din titlurile SIF ar putea conduce la scaderea preturilor.
Profitul cumulat pentru cele cinci SIF a fost in primele doua luni de 59,3 milioane de lei (17,4 milioane de euro), cu 47% mai mic fata de perioada similara a anului trecut, cand totaliza 112,2 milioane de lei (31,6 milioane de euro).
SIF Muntenia, singura dintre SIF-uri care nu raportase pana acum situatia activului la finele lunii februarie, a inregistrat un profit net de 7,84 milioane de lei (2,3 milioane de euro), cu peste 80% mai mic decat in perioada similara a lui 2006. In primele doua luni ale lui 2006, SIF Muntenia raportase un profit de circa 15 milioane de euro, dupa ce si-a vandut participatia detinuta in cadrul companiei farmaceutice Sicomed Bucuresti.
Prima la profit dupa primele doua luni este insa SIF Transilvania, cu un castig de aproape 25 de milioane de lei (7,37 milioane de euro), in urma mai multor tranzactii pe piata de capital, prin care si-a lichidat participatiile detinute la Banca Transilvania si la Scut Constanta.
SIF Transilvania a incasat 7,34 milioane de lei (2,15 milioane de euro) pe pachetul de 63,5% pe care-l detinea la Scut Constanta si si-a lichidat participatia de 0,54% la Banca Transilvania in urma unor tranzactii de peste 23 de milioane de lei (6,8 milioane de euro).
SIF Oltenia este a doua la profit dupa doua luni, cu un castig de 22,7 milioane de lei (6,7 milioane de euro). SIF Oltenia a vandut in februarie pachetele de actiuni pe care le detinea la Electronica Bucuresti si PC Boards Bucuresti.
Pe ultimele doua pozitii se situeaza SIF Banat-Crisana si SIF Moldova, cu castiguri de 2,43 milioane de lei (0,71 milioane de euro) si, respectiv, 1,38 milioane de lei (0,4 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO