Burse - Fonduri mutuale

Avizul Comisiei de buget-finante la SIF-uri, cea mai asteptata stire

Avizul Comisiei de buget-finante la SIF-uri, cea mai asteptata stire
21.02.2010, 23:10 26

Brokerii asteapta saptamana aceasta decizia Comisiei debuget-finante privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri la5%, fiind de parere ca aceasta va avea cel mai mare impact asupravotului final din Camera Deputatilor.

"Decizia de saptamana aceasta a comisiei este una extrem deimportanta, pentru ca va avea cel mai puternic impact asupravotului din plenul Camerei. Membrii comisiei au chemat toatepartile participante la piata de capital si nu se va mai merge pe o apreciere unilaterala, ca incazul Comisiei economice, unde au participat doar sefiiSIF-urilor", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii deintermediere IFB Finwest din Arad.

Societatile financiare au inregistrat vineri cea mai mareapreciere din piata, de peste 1,7% fata de referinta, indiceleBET-FI depasind din nou pragul suport de 30.000 de puncte.Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai marecrestere din categorie, de 2,4%. Restul SIF-urilor au inregistrataprecieri cuprinse intre 1,2% pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) si2,3% pe actiunile SIF Muntenia (SIF4).

"Avizul negativ dat de Comisia economica a taiat din avantulinvestitorilor si a mai temperat entuziasmul din piata. Lucru cares-a vazut prin diminuarea volumelor de tranzactionare de saptamanatrecuta. Pe masura ce ne apropiem de ziua dezbaterilor din Comisiade buget-finante, vor creste atat volumele de tranzactionare, catsi volatilitatea in piata, pe fondul reintrarii speculatorilor", aadaugat Chisu.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de vineri a depasit 23,1 mil.euro, insa peste 18,3 mil. euro au reprezentat transferuri pe piatade obligatiuni. Valoarea tranzactiilor cu obligatiuni de lainceputul anului si pana in prezent se ridica la aproape 200 mil.euro, peste jumatate din valoarea transferurilor realizate in2009.

"Cresterea rulajelor pe piata de obligatiuni este un lucrufoarte bun, dar din pacate piata nu este reprezentativa. Numarultransferurilor dintr-o sedinta este foarte mic, sub 10-20 detranzactii in medie pe zi, ceea ce face ca piata de obligatiuni sasemene mai mult cu transferurile deal. Ar trebui si numarul detransferuri sa fie ridicat, pe un rulaj la fel de ridicat, pentruca piata sa fie reprezentativa", a explicat Chisu.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) au consemnat vineri una dintrecele mai mari cresteri din piata, de 7,4%, in ciuda rezultatelor inscadere publicate de companie, in vreme ce actiunile Transgaz (TGN)au continuat sa urce, cu 1,3%, pana la nivelul de 198,5lei/actiune. Si titlurile Petrom (SNP) au inregistrat cresteri, de2,2%, pe fondul cresterii sustinute a pretului titeiului din ultimasaptamana.

"Piata a inglobat rezultatele financiare, iar asteptarea desaptamana trecuta nu cred ca a fost cauzata de perioada deraportari. Acolo unde au existat elemente care au surprins siastfel au fost depasite asteptarile investitorilor s-a vazutimediat in piata", a adaugat Chisu.

Titlurile Aerostar Bacau (ARS) au inregistrat vineri cea maimare scadere din piata, de 5,2% fata de referinta, in ciudarezultatelor in crestere raportate de companie pentru 2009. Scadericeva mai pronuntate au consemnat si actiunile Armatura Cluj (ARM),care au coborat cu 4%, pana la cotatia de 0,14 lei/titlu.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Petrom (SNP), pe fondul cresterii pretuluila tiei din ultima perioada, compania urmand sa publice miercurirezultatele financiare pe 2009.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), pe fonduldezbaterilor din Comisia de buget-finante pentru majorarea praguluide detinere la 5%.
  • Evolutia titlurilor Dafora Medias (DAFR), dupa ce compania ainregistrat cresteri puternice vineri, in ciuda rezultatelor inscadere.
  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), care incontinuare inregistreaza corectii, pe fondul rezultatelor inscadere.
  • Evolutia societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN), care in ultima perioada inregistreaza o serie deaprecieri sustinute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO