Burse - Fonduri mutuale

Avocatul Adrian Bulboacă, adus în CA de la Oltchim ca să ajute statul la privatizare

Avocatul Adrian Bulboacă, adus în CA de la Oltchim ca să ajute statul la privatizare

Adrian Bulboacă: Există o obligaţie implicită a fiecărui profesionist din mediul privat de a-şi aduce contribuţia sa şi la bunul mers al statului român, acceptarea poziţiei de administrator la o societate cu capital majoritar de stat fiind o formă particulară de îndeplinire a acesteia. Acesta este motivul pentru care am dat curs invitaţiei cabinetului Ungureanu de a mă implica în lunile următoare în ceea ce înseamnă privatizarea Oltchim pentru economia românească.

Autor: Andrei Chirileasa, Cristi Moga

16.03.2012, 00:06 1658

Consiliul de Administraţie (CA) al combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) l-a numit pe Adrian-Cătălin Bulboacă în funcţia de administrator provizoriu al companiei pe postul rămas vacant după demisia fostului preşedinte al companiei Constantin Dascălu.

Aducerea unui specialist în tranzacţii de fuziuni şi achiziţii (M&A) în CA face parte din strategia statului de pregătire a privatizării Oltchim. Ministerul Economiei a publicat ieri anun­ţul de privatizare a Oltchim, potrivit Mediafax.

Adrian Bulboacă, 42 de ani, este managing partner al casei de avocatură Bulboacă şi Asociaţii după ce a lucrat anterior în cadrul birourilor locale ale firmelor internaţionale de avocatură Linklaters (2001-2006) şi Taylor Joynson Garrett (1996-2001). El are experienţă în sectorul M&A şi a fost implicat în pregătirea privatizării Petrom.

Oltchim este una dintre companiile de stat cu probleme, având datorii de peste 2,5 miliarde de lei la finalul anului trecut şi capitaluri proprii negative. În ultimii trei ani Oltchim a acumulat pierderi de 937 de milioane de lei. Oltchim este pe lista companiilor pe care Guvernul s-a angajat faţă de FMI să le privatizeze.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Oltchim este începând de săptămâna trecută Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei. Din CA mai fac parte Constantin Roibu, directorul general al companiei, care conduce Oltchim de peste 20 de ani, Florin Ionel, secretar de stat adjunct în Ministerul Economiei, fost consilier juridic la ING, AIG Londra şi UIB Londra (companii din sectorul asigurărilor), şi Grigore Crăciunescu.

PricewaterhouseCoopers şi firma de avocatură D&B David şi Baias asigură consultanţa pentru stat în privatizarea Oltchim.



Privatizare în două etape

"În conformitate cu prevederile strategiei de privatizare a Oltchim, metoda de privatizare este o metodă combinată, respectiv negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic", se arată în anunţul de vânzare a companiei, publicat joi de Ministerul Economiei.

Potenţialii ofertanţi sunt anunţaţi că, pe parcursul derulării procesului de privatizare, este posibilă modificarea capitalului social al Oltchim şi, implicit, a pachetului de acţiuni scos la vân­zare, ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţei Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) asupra combinatului.

Comisia Europeană a aprobat în urmă cu o săptămână conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS, care se ridică la aproximativ 135 mil. euro, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic.

Guvernul a aprobat în 2009 o operaţiune de conversie în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de AVAS. Autoritatea a preluat de la Ministerul Finanţelor, în 2002, o creanţă cu o valoare nominală de 508,6 mil. lei provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

De asemenea, posibilii cumpă­rători sunt înştiinţaţi că au opţiunea să negocieze direct cu OMV Petrom, via OPSPI, termenii unei posibile achiziţii a rafinăriei Arpechim, fără a condiţiona în niciun fel procesul de privatizare şi oferta de vânzare a combinatului.

Arpechim a fost principalul furnizor de materii prime al Oltchim. Oltchim a amunţat de mai multe ori că intenţionează să preia Arpechim, însă nu a avut resurse financiare pentru cumpărarea activelor de petrochimie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Principalii acţionari minoritari sunt grupul german PCC şi fondul britanic Carlson Ventures, care deţin împreună circa 31% din acţiuni. Nemţii de la PCC sunt doarte interesaţi de preluarea Oltchim, însă pe lista potenţialilor investitori au mai fost vehiculate în ultimii ani numele companiei azere Socar şi al grupului rusesc TISE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO