Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a atins un nou maxim

12.03.2004, 00:00 13



Actiunile cele mai lichide au intrat in atentia investitorilor. In acelasi timp, reactiile lor sunt influentate puternic de informatiile care apar in presa



Bursa a continuat sa creasca si ieri, in conditiile in care din cele 58 companii tranzactionate, 30 au inregistrat aprecieri ale pretului de tranzactionare comparativ cu valorile precedente.



"Investitorii si-au indreptat atentia asupra companiilor cu lichiditatea cea mai mare. In conditiile in care actiunile BRD, Petrom si Banca Transilvania cresc, este normal sa creasca si Bursa, tinand cont de ponderea companiilor respective in structura institutiei" a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.



Actiunile Bancii Transilvania au deschis sedinta la 6.500 lei/actiune si au urcat, foarte repede la 6.600 lei/actiune, un nou maxim istoric pentru tilurile respective. In a doua jumatate a sedintei, cotatia a coborat la 6.550 lei/actiune, acesta fiind si pretul la care s-a derulat ultima tranzactie a zilei. Valoarea operatiunilor realizate pe piata a depasit 11 miliarde lei. Banca Transilvania a facut obiectul si unei tranzactii speciale, realizata la pretul de 6.500 lei/actiune, prin care s-a transferat in achet de 700.000 actiuni. Valoarea tranzactiei respective a fost de 4,5 miliarde lei. Potrivit brokerilor, ascensiunea actiunilor bancii s-a datorat informatiilor potrivit carora Banca transilvania pregateste o majorare de capital atat prin acordarea de actiuni gratuite, cat si prin emiterea de actiuni noi la un pret mult sub cel de la bursa.



Actiunile BRD au castigat 0,8% fata de cotatia precedenta pe fondul unor tranzactii de 7,7 miliarde lei. Cotatia a atins, aproape de inchidere, valoarea de 27.000 lei/actiune.



Actiunile Petrom Bucuresti au revenit in atentia investitorilor, o data cu aparitia in presa a unor noi informatii legate de privatizarea companiei. "Investitorii reactioneaza la articolele din presa. Cand apare vreo stire legata de o eventuala privatizare, pretul creste" a precizat Emil Ogica, director la Intercapital Invest. Titlurile Petrom s-au aflat, pe parcursul sedintei, pe un trend ascendent, concretizat prin atingerea la inchidere a unui pret maxim de 1.750 lei/actiune. Cotatia respectiva reprezinta si valoarea maxima la care actiunile Petrom au fost tranzactionate in ultimul an. La pretul de 1.740 lei/actiune a fost transferat un pachet de 500.000 actiuni.



Cotatia actiunilor Siretul Pascani a castigat 10,4%, pretul maxim de 8,750 lei/actiune atins ieri, reprezentand un maxim istoric. Titlurile Siretul au fost cele mai tranzactionate, valoarea operatiunilor depasind 6,5 miliarde lei.



Dintre societatile de investitii financiare, cea mai mare crestere a apartinut SIF Oltenia. Imediat dupa deschidere, pretul a urcat la 3.600 lei/actiune, valoare la care au fost realizate marea majoritate a tranzactiilor. SIF Oltenia este singura societate de investitii financiare care mai trebuie sa comunice data de referinta pentru dividende.





Piata Rasdaq



Actiunile producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti au atins ieri un maxim istoric de 2.950 lei/actiune pe fondul unor tranzactii de 3,3 miliarde lei.



Tilurile Imep au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 2.800 lei si 2.950 lei/actiune, ultima valoare reprezentand si cotatia la care actiunile respective au incheiat ziua. Cotatia medie a urcat cu 2,55%. Potrivit datelor financiare preliminare, compania a obtinut, in 2002, un profit net de 133 miliarde lei la o cifra de afaceri de 1.392,1 miliarde lei. Ana - Imep a anuntat, insa, ca nu va distribui dividende, continuand politica practicata in ultimii ani de a reinvesti tot profitul obtinut.



Actiunile Bancii comerciale Carpatica s-au aflat din nou in atentia investitorilor, care au derulat operatiuni de 2,1 miliarde lei. Pretul maxim atins pe parcursul zilei a fost de 23.500 lei/actiune, dar la inchidere cotatia a scazut la valoarea minima de 23.000 lei/actiune.



Cotatia producatorului de tuburi Petrotub Roman a inregistrat o noua apreciere, pretul mediu urcand cu 2,08% comparativ cu sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost redusa, 177 milioane lei.



Ieri, investitorii si-au indreptat atentia asupra companiilor listate la categoria I de la Bursa Electronica Rasdaq, companiile cele mai lichide, de altfel. Transferurile realizate cu actiunile companiilor respective au insumat 6,2 miliarde lei, in conditiile in care valoarea totala a tranzactiilor efectuate ieri a fost de 9,3 miliarde lei.



La Categoria bazi, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut producatorului de lactate Prodlacta Brasov. Titlurile respective au fost transferate la preturi cuprinse intre 23.500 lei si 24.000 lei/actiune. Pe fondul unor tranzactii de 467 milioane lei, cotatia medie apierdut, insa, 0,37%.



Actiunile Agromec Cluj au facut obiectul a doua tranzactii realizate la un pret constant de 8.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 318 milioane lei, corespunzatoare unui pachet total de 37.472 actiuni.



Producatorul de articole de imbracaminte Flacara Cluj - Napoca, una din vedetele de la Rasdaq in ultima perioada, a inregistrat o apreciere de 12,25%. Valoarea tranzactiilor a fost foarte redusa, 96 milioane lei.



Societatea Confectii Vaslui a pierdut 1,8%, pe fondul unor transferuri de 279 milioane lei. Cotatia a atins la inchidere 29.000 lei/actiune, cea mai redusa valoare inregistrata pe parcursul sedintei. Operatiunile derulate au insumat 279 milioane lei.



Actiunile institutului de proiectare Procema Bucuresti au urcat cu 19,92%. In cele doua tranzactii ale zilei s-au transferat 32.293 actiuni la un pet de 1.200 lei/actiune. transferurile au totalizat 38 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO