Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania vine din urma

15.06.2004, 00:00 12

Actiunile Bancii Transilvania au castigat ieri 2,6%, cotatia urcand aproape de inchidere pana la 6.050 lei/actiune.  Sedinta de ieri a consemnat si o crestere a lichiditatii titlurilor bancii, in conditiile in care valoarea tranzactiilor a depasit 17,7 miliarde lei.
Cresterea actiunilor Bancii Transilvania de ieri a venit dupa o perioada de stationare, timp in care o parte multe din celelalte actiuni inregistrau cresteri. De altfel oprirea ascensiunii SIF-urilor i-au determinat pe investitori sa caute actiuni care au ramas in urma pietei.  Banca Transilvania deruleaza o operatiune de majorarea a capitalului social. "Intrarea Bancii Carpatica la Bursa a permis realizarea mai multor comparatii intre acest gen de companii.  Din grupul bancilor tranzactionate in prezent la Bursa, actiunile Bancii Transilvania sunt cele mai subevaluate," a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Actiunile celorlalte doua banci au inregistrat pierderi ieri. Titlurile BRD nu si-au continuat evolutia buna inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute, aceste titluri pierzand ieri 0,8%. Ultima tranzactie cu actiuni BRD s-a perfectat la pretul de 25.800 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 3 miliarde lei. Actiunile Bancii Carpatica au pierdut 3,6%, incheind sedinta la 8.150 lei/actiune. Titlurile Carpatica au inregistrat o lichiditate mai redusa, comparativ cu sedinta precedenta, operatiunile insumand 1 miliarde lei. Titlurile Carpatica au intrat la tranzactionare la cotatii superioare celor de pe RASDAQ, in conditiile raportului dintre valorile nominale la care aceste actiuni au fost tranzactioante pe cele doua piete.  Cresterea ce a urmat a determinat si cresterea avansului intre acest raport de cotatii.
Actiunile SIF au mai scazut usor, aceste companii pierzand in medie 0,2%. Potrivit brokerilor, scaderile din ce in ce mai reduse ale SIF - urilor din ultimele doua sedinte, coroborate cu lichiditatea in scadere a acestor actiuni ar putea nsemna si intrarea intr-o perioada de stabilizare. Asa cum cresterea SIF - urilor a fost condusa de  Oltenia  si Moldova, si scaderea a fost condusa de cele doua societati. Titlurile SIF Oltenia au pierdut 1,5%, in timp ce actiunile SIF Moldova au scazut cu 1,7%.
Evolutia actiunilor SNP Petrom s-a inscris in tendinta ultimelor sedinte, aceste titluri  mai pierzand  ieri 0,8%. Operatiunile cu titluri Petrom au insumat 3 miliarde lei. Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au fost suspendate de la tranzactionare pentru derularea unei Adunari Generale Extraordinare a Actioanrilor.
Petromidia ia un credit si de la BRD
Romeptrol Rafinare (Petromidia) a contractat de la BRD un credit de 45 milioane dolari, pentu o perioada de un an. Facilitatea de credit va fi utilizata prin deschidere de acreditive pentru importul de titei destinat rafinariei Petromidia. La inceputul lunii, Rompetrol Rafinare a mai atras un imprumut pentru finantarea importurilor de titei in valoare de 85 milioane dolari de la un consortiu fomat din Bank Austria Creditanstalt, HVB Bank Romania si BCR.



Actiunile Ana - Imep au facut pentru a doua sedinta consecutiv obiectul unei tranzactii speciale. Prin intermediul unei astfel de operatiuni s-a transferat ieri un pachet de peste 15,4 milioane actiuni, ceea ce reprezinta  6,4% din capitalul social al companiei.
La fel ca si in sedinta precedenta, tranzactia speciala s-a perfectat la pretul de 2.850 lei/actiune, transferul de ieri depasind 43,9 miliarde lei. Brokerii spun ca nu sunt indicatii clare in ceea ce priveste cumparatorul din ultimele doua sedinte, dar in urmatoarele zile va aparea probabil si o raportare oficiala tinand cont de marimea pachetelor de actiuni tranzactionate. Pana la derularea acestor tranzactii speciale, principalul cumparator de actiuni Imep de la inceputul anului a fost actioanarul majoritar al companiei, Ana Group, societate detinuta de omul de afaceri Geroge Copos. Actiunile Imep sunt unele din cele mai tranzactionate titluri de la Bursa Electronica RASDAQ, dar datorita faptului ca societatea nu a acordat dividende, o serie de fonduri de investitii care detineau actiuni Imep si-au redus participatiile detinute in cadrul companiei. In ultimii ani, compania si-a imbunatatit situatia financiara, Copos intentionand sa faca din Imep al doilea producator european de motoare. In piata, tranzactiile cu actiuni Imep au fost reduse, operatiunile insumand doar 60,9 milioane lei. Cotatia de 3.000 lei/actiune s-a mentinut constanta pe parcursul zilei, situatie inregistrata si in sedinta de vineri.
Valoarea totala a tranzactiilor comune derulate ieri a fost extrem de redusa, aceste transferuri totalizand 1,8 miliarde lei. La Categoria I, nici o companie nu a reusit sa realizeze in piata tranzactii mai mari de 100 milioane de lei, in timp ce la Categoria de Baza, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut companiei Uzinexport Bucuresti, cu operatiuni in valoare de 204 milioane lei.  Cotatia Uzinexport a osiclat intre 11.000 lei si 11.500 lei/actine, inchiderea facandu-se la pretul minim. Comparativ cu sedinta precedenta, cotatia medie a pierdut 2,16%. In actionariatul Uzinexport a intrat la inceputul anului fondul elvetian de investitii Hyposwiss, care detine in prezent o participatie de 8,8% in cadrul companiei.
Ieri au fost raportate si tranzactiile derulate in cadrul ofertei publice de preluare a companiei Vitalef  Iasi. Actionarul majoritar al companiei, societatea Augustus Iasi, a oferit un pret de 9.319 lei/actiune, egal cu cotatia de pe piata, dar mai redus decat valoarea nominala a actiunilor de 25.000 lei/actiune. Prin intermediul tranzactiilor derulate in cadrul ofertei de preluare, Augustus a cumparat 2% din actiunile Vitalef, valoarea acestor tranzactii fiind de 206 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO