Burse - Fonduri mutuale

Batalia sfarsitului de an pe Bursa se da pe actiunile Rompetrol

Batalia sfarsitului de an pe Bursa se da pe actiunile Rompetrol
13.09.2009, 17:00 93

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat vineri ocrestere de peste 8%, una dintre cele mai mari din piata, inconditiile in care joia trecuta un grup de 9 actionari care detinpeste 5% din actiuni au cerut conducerii companiei convocarea AGAin care solicita alegerea unui nou Consiliu de Administratie prinvot cumulativ, precum si intocmirea unui nou raport de auditfinanciar.

Initiativa actionarilor, a caror identitate nu a fostdezvaluita, vine cu o luna inainte ca actionarul majoritar alRompetrol, compania KazMunaiGaz sa lanseze oferta publica depreluare obligatorie a pachetelor minoritarilor.

Lansareaofertei pentru actiunile RRC este unul dintre cele mai asteptateevenimente ale anului si a dus pana acum la o triplare a pretuluiactiunilor fata de nivelul din ianuarie.

Modul in care va fi stabilit pretul din oferta este cel maiimportant aspect urmarit de investitori si ar putea determinascandalul sfarsitului de an pe Bursa, in conditiile in careinvestitorii cer un pret cat mai mare, iar intentiile kazahilor nusunt inca foarte clare (daca vor sa delisteze compania vor oferi unpret mare, in caz contrar pretul ar putea fi mai mic decat cel dinpiata).

"Pretul ofertei publice de preluare in cazul Rompetrol Rafinaretrebuie sa fie cel putin egal cu cel platit de actionarul majoritarin momentul preluarii, cu atat mai mult cu cat bursa a inregistrataprecieri serioase in ultimele luni. Nu cred ca actionarulmajoritar ar fi indreptatit sa faca o oferta de preluare sub acestpret", a declarat Grigore Chis, directorul general al societatii deintermediere Broker Cluj.

Cel mai mare pret de preluare ar putea fi cel calcultat pe bazaactivului net al RRC, care indica un pret de 0,062 lei/actiune, intimp ce activul net consolidat indica un pret de preluare de 0,038lei/titlu. In prezent, pretul actiunilor Rompetrol se ridica la0,059 lei/titlu.

De altfel avansul actiunilor Rompetrol a urcat vineri cotatiaindicelui energetic BET-NG cu peste 2,4% fata de referinta, lanivelul de 569 puncte. Restul indicilor au inregistrat variatii increstere dar modeste, de maximum 1% pe BET-FI, care reda evolutiasocietatilor financiare.

Indicele BET al celor mai lichide zece companii din piata aurcat cu 0,8% fata de referinta, la nivelul de 4.370 de puncte. Pefondul reducerii variatiilor in piata, brokeriiapreciazaca in urmatoarea perioada bursa se va consolida si va evoluaintr-un interval de plus/minus 10%, doar societatile financiareavand forta sa sparga nivelul de rezistenta.

"In urmatoarele doua luni ma astept ca piata sa evolueze intr-uninterval de plus/minus 10% si deja observam o diminuare avolatilitatii pe piata, cu variatii mici pe sedinta. Pe fondulspeculatiilor de ridicare a pragului de detinere pe SIF-uri, credca societatile financiare vor avea forta sa sparga pragul derezistenta de 25.000 de puncte", a adaugat Chis.

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutia titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), pe fondulasteptarilor minoritarilor a ofertei de preluare din parteaKazMunaiGaz.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au continuataprecierile pe fondul speculatiilor de ridicare a pragului dedetinere.
  • Evolutia titlurilor bancare Banca Transilvania (TLV), care inultimele trei sedinte au inregistrat scaderi cumulate de peste3%.
  • Evolutia pietelor internationale care si-au pierdut din fortasi in ultima saptamana au consemnat aprecieri de maximum 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO