Burse - Fonduri mutuale

Biofarm, Azomures si Dafora sunt noile SIF-uri. Cele originale au amortit

Biofarm, Azomures si Dafora sunt noile SIF-uri. Cele originale au amortit
10.03.2010, 23:05 66

Bursa de la Bucuresti a re­venit ieri pe crestere, cu variatiimici insa la ni­velul indicilor, BET-C inregistrand cea mai marevolatilitate din piata, de peste 1% fata de cotatia de marti, inconditiile in care cele mai mari cresteri din piata, dar si celemai mari rulaje le-au inregistrat actiuni precum Biofarm, Azomures,Dafora si Amonil, precum si alte actiuni mai putin lichide.

Societatilefinanciare grupate sub indicele BET-FI au coborat cu aproape 0,2%,pe fondul unei lichiditati mult sub cea obisnuita, in timp cesectorul energetic, redat de indicele BET-NG, a inregistrat oapreciere de 0,3%. "Vedem o continuare a tendintei din ultimeledoua saptamani, in care investitorii in lipsa unor certitudini pesectorul SIF-urilor si-au indreptat atentia catre alte titluri. Auinceput cu sectorul energetic, acum vedem o atentie deosebita pesectorul chimic. Investitorii incearca marea cu sarea sa misteBursa intrand pe titlurile nelichide, pentru a crea volatiliate inpiata", a explicat Adrian Lupsan, directorul general adjunct alsocietatii de intermediere Intercapital Invest.

Titlurile din sectorul chimic Azomures Tg. Mures (AZO) si AmonilSlobozia (AMO) au continuat apre­cierile puternice incepute luni,cu cresteri de peste 4% si respectiv 8,4%, in vreme ce actiunilefarma Biofarm Bucuresti (BIO) au urcat cu 3,3% pe cel mai marerulaj din piata, de aproape 3,7 mil. lei.

Societatile financiare au inregistrat unele dintre cele maireduse rulaje de la inceputul anului, doar pe titlurile SIF Oltenia(SIF5) si SIF Moldova (SIF2) depasind pragul de 1 mil. lei. Celedoua titluri au inchis in scadere, cu corectii de 0,6% si respectiv0,7% fata de referinta.

"Aceste miscari pe titlurile cu lichiditate sub media pietei nuseamana cu tranzactiile specultative puternice din 2007 spreexemplu, pentru simplul mo­tiv ca preturile sunt extrem de scazutein prezent. Daca fundamental atunci erau prea ridicate, acum nuputem vorbi de o supraapreciere a companiilor. Din acest motiv numa astept la corectii accelerate dupa ce interesul pe acestetitluri o sa se consume", a mai spus Lupsan.

Cresteri puternice au inregistrat si titlurile prezente pe piataRASDAQ, cel mai mare rulaj din piata fiind inregistrat de titlurileProspectiuni Bucuresti (PRSN). Actiunile com­pa­niei de prospectaregeologica au inre­gistrat una dintre cele mai mari aprecieri dinpiata, de aproape 8,5% fata de referinta.

Pe piata principala, titlurile Bancii Transilvania (TLV) aurevenit ieri pe crestere, cu un avans de 1,7% fata de cotatia demarti, in timp ce actiunile BRD au inchis in stationare, la pretulde 14,5 lei/actiune.

Titlurile energetice Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP) auinchis si ele in urcare, cu un avans de 0,05% si respectiv 0,3%fata de referinta.

Cea mai mare apreciere din piata a fost inregistrata detitlurile Siretul Pascani (SRT), care au urcat cu aproape 15%, panala pretul de 0,039 lei/actiune.

"Nu vad niciun motiv pentru care lichiditatea ar putea creste,in ciuda volatilitatii ridicate pe anumiti emitenti, pentru capreturile la care se tran­zactioneaza sunt extrem de reduse. Maastept la aceeasi lichiditate nesemni­ficativa si in urmatoareaperioada daca interesul nu va reveni pentru titlurile traditionallichide", a incheiat Lupsan.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor din sectorul chimic Azomures Tg. Mures(AZO) si Amonil Slobozia (AMO), dupa ce companiile au inregistratcresteri puternice in ultimele sedinte.
  • Evolutia actiunilor farma Biofarm Bucuresti (BIO), companiainregistrand aprecieri sustinute, pe un rulaj in crestere.
  • Evolutia companiilor din sectorul constructiilor Dafora Medias(DAFR) si Turbomecania (TBM), companiile inregistrand cresteri depeste 4% in ultimele zile.
  • Evolutia sectorului energetic, care revine pe plus sustinut deaprecierile titlurilor OMV Petrom (SNP), insa reduce din ritmul decrestere.
  • Evolutia titlurilor Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si Armax GazMedias (ARAX), care in ultimele sedinte au inregistrat cresteriputernice, de peste 5% fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO