Burse - Fonduri mutuale

Boloş, Interdealer: Cred într-o evoluţie pozitivă până la sfârşitul anului

Boloş, Interdealer: Cred într-o evoluţie pozitivă până la sfârşitul anului
21.06.2010, 23:42 57

Bursa locală a închis şedinţa de ieri în creştere la nivelultuturor indicilor din piaţă, cea mai mare apreciere fiindconsemnată de BET-FI, care a urcat cu 4,4% faţă de cotaţia devineri, la nivelul de 23.570 de puncte.

IndiceleBET al celor mai lichide zece titluri din piaţă a urcat cu aproape2% faţă de referinţă, în timp ce indicatorul energetic BET-NG aavansat cu puţin peste 1,8% peste cotaţia de vineri.

Rulajul pieţei s-a ridicat la peste 7,6 milioane de euro, pe unvolum de tranzacţionare care a depăşit nivelul de 47,6 milioane deacţiuni, cele mai tranzacţionate titluri fiind SIF Oltenia(SIF5).

"Volumele au început să crească o dată ce Bursa a revenit petrend ascendent, ceea ce denotă o dorinţă mai mare la cumpărare.Revenirea se datorează pe de o parte corecţiei foarte severe dinluna mai, dar este vorba şi despre o revenire tehnică a cotaţiilor,pe baze fundamentale, în condiţiile în care există societăţi acăror capitalizare este egală cu cash-ul disponibil", a apreciatDoru Boloş, preşedintele Interdealer Capital Invest.

Cea mai mare apreciere la categoria SIF-uri a fost consemnată deacţiunile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu peste 5,8%, depăşindpreţul de 1 leu/acţiune. În top au urmat creşterile SIF Oltenia(SIF5), de 5,3% şi SIF Banat-Crişana (SIF1), cu o apreciere deaproape 4,4% peste cotaţia de vineri.

"Dacă SIF-uri străpung pragul de rezistenţă de 24.500 de puncte,în piaţă se va trage un semnal puternic optimist. În schimb, dacăsocietăţile financiare testează acest prag şi nu reuşesc să treacăpeste şi revin pe scădere, cred că vom vedea o corecţie pe perioadaverii, cu o revenire abia din toamnă", a mai spus Boloş.

Acţiunile Alumil Rom (ALU) au închis cu o apreciere de peste10%, una dintre cele mai mari din piaţă, titlurile producătoruluide aluminiu urcând la preţul de 1,75 lei/unitate. O creştereimportantă au marcat şi acţiunile Broker Cluj, care au urcat cupeste 9,4% faţă de cotaţia de vineri, atingând preţul de 0,313lei/unitate. În sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) şiTranselectrica (TEL) au înregistrat aprecieri de 2,6% şi respectiv4%, peste nivelul de referinţă.

Alte titluri conexe sectorului energetic, precum Dafora Mediaş(DAFR), au urcat cu peste 3%.

"Există potenţial mare de creştere în piaţă, însă vom vedeaaprecieri diferenţiate pe segmente de activitate. Mizez încontinuare pe aprecieri în sectorul financiar, pe SIF-uri şi bănci,dar şi pe sectorul energetic, în special pe societăţile cantonateîn zona Mediaş, care în ultima perioadă au raportat contracteîncheiate cu finanţare europeană, ceea ce înseamnă încasarea latimp a lucrărilor", a adăugat Boloş.

Pe extern, principalele pieţe europene înregistrau ieri spreînchidere aprecieri reduse, de doar 1,5%, cea mai mare creşterefiind consemnată de indicele francez CAC 40.

"După aceste săptămâni, înclin să cred într-o evoluţie pozitivăa Bursei până la sfârşitul anului, atâta timp cât de pe extern nu osă apară ştiri negative. În plus, în plan politic intern trebuie săvedem nişte măsuri care să ducă la creşterea veniturilor şi ainvestiţiilor, nu doar reducerea cheltuielilor, ceea ce a însemnatde fapt o curăţenie în sectorul public", a încheiat Boloş.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor Alumil Rom Industry (ALU), care ieri auînregistrat cea mai mare apreciere din piaţă, de peste 10%.
  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care continuă săînregistreze creşteri puternice, în ultimele două spătămâni urcândcu peste 30%.
  • Evoluţia acţiunilor Broker Cluj (BRK), care au înregistrat unavans puternic în şedinţa de ieri, de aproape 10%.
  • Evoluţia companiilor Condmag Braşov (COMI) şi Dafora Mediaş(DAFR), care revin în atenţia investitorilor, înregistrând ocreştere a volumelor.
  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care se păstrează pe plus, dar reduc din ritmul de apreciere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO