Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj si-a bugetat castiguri la jumatate

15.04.2008, 20:02 14

Broker Cluj (BRK), singura firma de servicii de investitii financiare listata pe Bursa, si-a prognozat pentru acest an un profit brut de 26,1 mil. lei (circa 7,5 mil. euro, cu 42,6% mai mic comparativ cu rezultatul obtinut in 2007, de 45,5 mil. lei (13,6 mil. euro).
Totalul veniturilor asteptate de Broker Cluj pentru acest an se ridica la 49,48 mil. lei (14,1 mil. euro), cu 32,8% sub cele realizate in 2007. Numai de la inceputul acestui an, actiunile Broker Cluj au pierdut peste 40% din valoare, una dintre cele mai cele mai drastice corectii consemnate in randul actiunilor de pe Bursa.
"Bugetul este unul realist care porneste de la situatia de pe piata internationala. Credem ca extinderea retelei de la finele anului trecut si pe parcursul acestui an va conduce la cresterea valorilor tranzactionate", spune Petru Prunea, directorul general al Broker Cluj.
Firma de intermediere si-a bugetat pentru acest an venituri din comisioane de 22,2 mil. lei (6,3 mil. euro), putin sub cele realizate anul trecut, care s-au cifrat la 23,2 mil. lei (aproape 7 mil. euro).
Valoarea tranzactiilor intermediate de Broker in primul trimestru din acest an au cumulat 283,2 mil. lei (circa 76,5 mil. euro), nivel cu circa 35% mai redus comparativ cu aceeasi perioada din 2007.
Cu toate acestea, firma de brokeraj a urcat in ultimul an doua locuri in topul intermediarilor de la Bursa, ajungand pana pe pozitia 5. Veniturile rezultate din tranzactiile de pe Bursa sunt estimate sa se reduca de peste doua ori, la 20 mil. lei, fata de 44,1 mil lei, la cat s-au ridicat in 2007, in conditiile in care scaderile severe din acest an ale preturilor celor mai multe titluri de pe piata face dificila valorificarea acestora la un pret superior celui de achizitie.
"Nu vrem sa lichidam pozitiile bune pe care le detin in firme aflate in plina dezvoltare doar ca sa ma laud ca am facut profit in 2008. Pana cand fructul nu e copt, nu-l putem culege", a precizat Prunea.
El mai spune ca Broker Cluj a plasat in ultimele saptamani pe Bursa cea mai mare parte din banii atrasi prin majorarea de capital cu cash finalizata luna trecuta, in valoare de aproape 9,5 milioane de lei (2,6 milioane de euro), cu scopul imbunatatirii valoriilor medii de achizitie in cazul unor pachete pe care societatea le detine pe Bursa.
Scaderile din primul trimestru al acestui an au sters circa un sfert din valoarea actiunilor cotate pe piata, cea mai drastica corectie din ultimii ani.
Broker Cluj estimeaza ca va obtine venituri mai mari cu aproape 20% din speculatiile pe piata la termen de la Sibiu, respectiv un nivel de 1,9 mil. lei (circa 540.000 de euro).
Actionarii firmei de intermediere au aprobat la finele saptamanii trecute majorarea capitalului cu aproape 40,5 mil. lei (11,2 mil. euro), prin incorporarea profitului obtinut in 2007 si valoarea primelor de emisiune din operatiunile anterioare.
Fiecare actionar va primi 388 de actiuni gratuite la 1.000 de titluri detinute anterior.
Titlurile Broker Cluj au pierdut ieri 2,5%, la ultimul pret de ieri, de 1,59 lei/actiune, firma de intermediere fiind evaluata pe piata la 91,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO