Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Amatorii de dividende contracareaza marcarile de profit

Brokerii: Amatorii de dividende contracareaza marcarile de profit
20.04.2010, 23:08 22

Bursa de la Bucuresti a inchis ieri a doua sedinta consecutivade scaderi, pe o lichiditate nu foarte ridicata insa, cea mai marecorectie din piata la nivelul indicilor fiind inregistrata desocietatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, de peste 2%sub referinta. Piata a evoluat in schimb in cea mai mare parte asedintei pe plus, astfel ca variatiile pe indicele BET, al celormai lichide zece titluri, a fost de doar minus 0,4%, in vreme cesocietatile din sectorul energetic, grupate sub indicele BET-NG aupierdut aproape 0,3% fata de cotatia de luni. Valoareatranzactiilor pe piata de actiuni din sedinta de ieri s-a ridicatla 6,2 mil. euro, in timp ce rulajul total al BVB a fost de aproape 30,6 mil. euro, diferenta fiindrealizata pe piata de obligatiuni. Rulajul pe piata de actiuni acrescut puternic insa in perioada de preinchidere a Bursei, inacelasi timp in care piata a revenit pe scadere la nivelulindicilor.

"Evolutia de luni a fost in stransa legatura cu cele externe sila fel s-a intamplat si astazi (ieri - n. a.), in conditiile incare principalele burse externe au revenit pe crestere. In plus,corectiile pe piata locala nu se accentueaza pentru ca investitoriiaduna portofolii, in vederea consolidarii pozitiilor in AdunarileGenerale", a declarat Catalin Miron, directorul de tranzactionareal societatii de intermediere ieba Trust.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai marecorectie la categoria societatilor financiare, de peste 3,1% fatade cotatia de luni, in vreme ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) aucoborat cu aproape 1,1% fata de referinta. Actiunile SIF5 auinregistrat cel mai mare rulaj din piata, de aproape 7,1 mil.lei.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au continuatsa evolueze in scadere, cu corectii de 0,7% si respectiv 0,5% fatade referinta.

"S-ar putea ca investitorii sa se opreasca imediat dupa datelede inregistrare ale AGA, ceea ce va duce la o scadere si mai mare alichiditatii, iar pe fondul rulajelor tot mai mici s-ar putea saasistam la o crestere a volatilitatii. Chiar daca randamentele nusunt extraordinar de mari, investitorii prefera sa strangaactiuni", a mai spus Miron.

Reducerea cotatiei indicelui energetic s-a datorat in principalcorectiilor inregistrate de titlurile Transelectrica (TEL) si OMVPetrom (OMV), de 1,4% si respectiv 0,6% fata de referinta.

In schimb, titlurile Cemacon Zalau (CEON) au revenit puternic pecrestere, in sedinta de ieri, titlurile producatorului de materialede constructii urcand cu 14,3%, pe un rulaj de aproape un milion delei. Si titlurile Siretul Pascani (SRT) au inregistrat o cresteresimilara, de 14,9% fata de cotatia de luni, pe un rulaj modest de0,1 mil. lei.

"Revenirea pe plus a pietelor externe a eliminat si o parte dinpanica investitorilor care s-a manifestat in prima sedinta asaptamanii. In toata aceasta perioada, piata locala va merge intr-ofoarte stransa corelatie cu pietele externe, din lipsa de alterepere", a incheiat Miron.

Principalele piete externe evoluau ieri pe plus, cu apreciericonsiderabile, cea mai mare crestere din regiune fiind inregistratade indicele german DAX, de aproape 1,5% fata de referinta. Si piataamericana, redata de indicele Dow Jones deschidea sedinta de ieriin urcare, cu un avans de 0,7% fata de cotatia de luni.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au acceleratscaderea in sedinta de ieri, cu corectii maxime de peste 3%.
  • Evolutia actiunilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care continua scaderile, cu corectii de pana la 1%.
  • Evolutia titlurilor Cemacon Zalau (CEON), care ieri au revenitputernic pe crestere, recuperand corectiile din ultimelesedinte.
  • Evolutia actiunilor Transelectrica (TEL), care au inregistratieri cea mai mare scadere din sectorul energetic.
  • Evolutia titlurilor UAMT Oradea (UAM), odata cu revenirea latranzactionare, dupa desfasurarea AGA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO