Burse - Fonduri mutuale

Brokerii aşteaptă câteva şedinţe de creştere pe Bursă în zilele următoare

Brokerii aşteaptă câteva şedinţe de creştere pe Bursă în zilele următoare

Autor: Stefan Musgociu

23.08.2011, 00:04 871

Acţiunile BRD (BRD) au scăzut luni cu 2,05% şi au temperat ascen­si­unea Bursei la 1,16%, astfel că indicele ge­ne­ral (BET-C) a recuperat o parte din corecţia din precedentele două şedinţe, însă lichiditatea pieţei abia s-a apropiat de 20 milioane lei. În şedinţele de joi şi vineri, Bursa a scăzut cumulat cu 5,8%.

Directorul general al firmei de bro­ke­raj BT Securities, Rareş Nilaş, spune că piaţa este dominată de spe­cu­la­tori, aceştia reacţionând la ştirile ex­terne mult mai mult decât la cele externe, iar ab­senţa investitorilor instituţionali locali este cea mai vizibilă în această perioadă.

"Băncile sunt primele afectate în criza datoriilor suverane, iar preţul acţiunilor băncilor româneşti este influenţat de percepţia de pe pieţele internaţionale, iar investitorii văd în şedinţele de creşteri oportunităţii de a vinde. Speculatorii aşteaptă un nou val de ştiri ca să vândă, merg pe principiul cumpără pe zvon şi vinde pe ştire. Lumea este în aşteptare, «să vedem ce se mai întâmplă şi după aceea luăm decizia»", a declarat Nilaş.

Indicele extins al bursei BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 1,18%.

"În lipsa unor măsuri ferme care să stabilizeze cel puţin la nivel emoţional investitorii, volatilitatea va continua, iar tranzacţiile se vor face în continuare cu ochii aţintiţi pe indicii Dow Jones ori DAX. Prudenţa rămâne în continuare o atitudine ce se poate dovedi salvatoare într-un astfel de context. Am putea asista la anumite reveniri în următoarele zile, însă nu cred că am ajuns la acel punct de echilibru care ar putea impulsiona formarea unui trend ascendent. Cred, totuşi, că este iminent acel moment când se va acorda încredere unui nou model economic ce poate convinge că este capabil să rezolve treptat problemele şi să tempereze actualele temeri, iar asta nu mai departe de finalul anului", consideră Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Investitorii au transferat acţiuni de 19,9 milioane de lei (4,6 milioane de euro), sumă cu 43% mai redusă decât rulajul de vineri, de aproape 35 de milioane de lei (8,2 milioane de euro).

"Creşterile tehnice pe care le au acum pieţele internaţionale nu au o motivaţie fundamentală, iar acest aspect este tradus prin continuarea temerilor cumpărătorilor. Fără apa­riţia unor noi motive de panică nici cei care au acţiuni nu se grăbesc să ia o decizie", a afirmat Tihon.

Acţiunile Fondului Proprietatea s-au menţinut pe prima poziţie în topul lichidităţii, cu transferuri de 8,2 milioane de lei, şi au asigurat 41 de procente din rulajul pieţei.

Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată la 0,4575 lei, preţ în creştere cu 3,51%.

"Pe termen scurt, de până la o lună, mă aştept la volatilitate ridicată în funcţie de declaraţiile factorilor politici internaţionali, iar pe ultima parte a anului cred că vom vedea scăderi generate de acutizarea crizei datoriilor suverane", a spus Nilaş.

La finalul şedinţei de la Bu­cureşti, bursele vest-europene avan­sau cu cel mult două - trei pro­cente, linia fiind urmată şi de ma­joritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creş­tere cu până la 3,2 procente.


De urmărit astăzi

  • Titlurile Alro Slatina (ALR), la care Fondul Proprietatea (FP) a continuat să acumuleze acţiuni prin intermediul Bursei. Vineri fondul a achiziţionat 100.000 de titluri ale producătorului de aluminiu. Cotaţia Alro a urcat ieri cu 5,5%, la un preţ de 3,8 lei/unitate.

  • Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au câştigat ieri 3,5%, unul dintre cele mai mari avansuri de pe Bursă pe cel mai mare rulaj din piaţă, de 8,2 mil. lei. Titlurile Fondului au atins recent un minim de 0,4325 lei/unitate şi ieri au închis şedinţa la un preţ de 0,4575 lei/unitate, cu aproape 30% sub cotaţia de la începutul anului.

  • Evoluţia pieţelor externe, după ce bursa americană a deschis şedinţa de ieri pe creştere, cu un avans de 1,3% pe indicele S&P 500.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO