Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Bursa pare ca s-a inscris intr-un nou palier orizontal

Brokerii: Bursa pare ca s-a inscris intr-un nou palier orizontal
12.04.2010, 23:09 22

Bursa de la Bucuresti a redus din volatilitate in sedinta deieri, variatiile la nivelul indicilor fiind cuprinse intre minus0,9% pe BET si plus 0,3% pe BET-FI, indicatorul care grupeaza celecinci societati financiare. Si lichiditatea s-a redus fata desedinta de vineri, valoarea transferurilor din sedinta de ieriridicandu-se la aproape 6 mil. euro pe piata principala de actiuni.Rulajul total s-a ridicat la 6,6 mil. euro.

"Evolutiade astazi (ieri - n.a) vine dupa sedintele de aprecieri ceva maimari cu volume in crestere de saptamana trecuta, iar reducereavolatilitatii cred ca se explica printr-o noua perioada deasteptare din partea investitorilor. De asemenea s-a observat si orecorelare mai puternica cu externul, in conditiile in care Bursa adeschis pe plus, si a revenit pe scadere la inchidere, la fel caprincipalele piete externe", a explicat Darie Moldovan, directorulde tranzactionare al societatii de intermediere Broker dinCluj.

Evolutia pozitiva a BET-FI a fost sustinuta in principal deaprecierea titlurilor SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu aproape1,6% fata de cotatia de vineri. Restul SIF-urilor au inchis instationare, mai putin actiunile SIF Transilvania (SIF3), care aucoborat cu 0,6% fata de referinta, la pretul de 0,855lei/titlu.

Si titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au revenitpe minus, cu corectii de 0,4% si respectiv 2,5% fata de cotatia devineri.

"Ramane de vazut cat va dura aceasta perioada de asteptare si pece directie se va inscrie Bursa, daca va intra pe distributie sauacumulare. In aceasta perioada, evolutia va fi data in principal depietele externe", a adaugat Moldovan.

Combinatele chimice prezente pe Bursa, Amonil Slobozia (AMO) siAzomures Tg. Mures (AZO), au inregistrat ieri unele dintre cele maimari aprecieri de 5,5% si respectiv 7%. In urcare au inchis siactiunile Broker (BRK), care s-au apreciat cu peste 4,8%, urcandastfel aproape de pretul de 0,4 lei/actiune.

"E greu de anticipat insa cat de stransa va fi corelatia cupietele internationale, in conditiile in care pe plan local suntasteptate unele evenimente care ar putea duce la decorelari, precumAGA la SIF-uri sau reluarea discutiilor in Parlament cu privire lamajorarea pragului de detinere la societatile financiare", a maispus Moldovan.

Titlurile Siretul Pascani (SRT), Zimtub Zimnicea (ZIM), SintezaOradea (STZ) si Aerostar Bacau (ARS) au inchis sedinta de ieriaproape de variatia maxima admisa de 15%. La polul opus s-au situatactiunile Cemacon Zalau (CEON), Contor Group Arad (CGC) si TitanBucuresti (MPN), care au coborat cu 7% fiecare, inregistrand astfelcele mai mari corectii din piata.

"Chiar daca piata va intra intr-o perioada de asteptare, cred calichiditatea se va mentine la nivelurile actuale. Nu ma astept la oscadere semnificativa a rulajelor in piata", a incheiatMoldovan.

Principalele piete europene inregistrau ieri scaderi, insaintr-un ritm redus, cea mai mare corectie fiind de doar 0,15% peindicele francez CAC 40. Indicele paneuropean, Euro Stoxx 50 evoluape plus aproape de inchidere, cu o apreciere de 0,1% fata decotatia de vineri. Si piata americana deschidea pe plus, indiceleDow Jones urcand cu aproape 0,2% in debutul sedintei de ieri.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Siretul Pascani (SRT), care reiau crestereaputernica, ieri inregistrand variatia maxima de 15%.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continuaevolutia pe plus pe o lichiditate crescuta, insa reduc din ritmulde apreciere.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care revin pe scadere dupa aprecierile de saptamana trecuta.
  • Evolutia titlurilor din sectorul chimic Amonil Slobozia (AMO)si Azomures Tg. Mures (AZO), care au revenit pe plus, cu cresteriimportante.
  • Evolutia actiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), careau inchis in scadere ieri, marcand cea mai mare corectie dinsector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO