Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Bursa se afla in echilibru, investitorii in asteptare

Brokerii: Bursa se afla in echilibru, investitorii in asteptare
17.09.2009, 17:48 18

Bursa locala a inchis sedinta de ieri in scadere, cu o corectiede 0,8% fata de referinta, cea mai mare scadere fiind consemnata insectorul energetic, unde indicele de profil BET-NG a pierdut 1%.Societatile financiare au inchis sedinta aproape in stationare, cuo corectie de nici 0,1% fata de referinta, SIF-urile coborand lanivelul de 24.400 de puncte.

Brokerii sunt de parere ca starea de incertitudine cu privire laevolutia economiei pe termen scurt si mediu duce la o evolutielaterala a pietei de capital, iar pe fondul reduceriivolatilitatii, acestia apreciaza ca bursa trece printr-o perioada de consolidare. O iesire din aceasta evolutieeste asteptata odata cu primele confirmari din partea evolutiiloreconomice atat pe plan local, cat si pe plan international.

"Aprecierile puternice din ultima perioada au pus presiune peinvestitori in ceea ce priveste luarea deciziilor daca sa intre saunu in piata. Sunt investitori care se gandesc ca pana la maximeledin 2007 piata mai are mult de recuperat si de cealalta parte suntalti investitori care se gandesc ca fata de minimele din februarie,piata a urcat pe unii emitenti chiar si 200%. Astfel, piata se aflaoarecum in echilibru, neexistand nicio certitudine in ceea cepriveste evolutia bursei pe termen scurt si mediu", a explicatMihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFBFinwest.

Sectorul financiar a inregistrat ieri in mare parte corectii,titlurile BRD coborand cu 0,8%. La categoria societatilorfinanciare, cea mai mare corectie a fost consemnata de titlurileSIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 1,3%. Titlurile SIFBanat-Crisana (SIF1) au reusit sa inchida sedinta in urcare, cu unavans de 0,9%, in vreme ce restul SIF-urilor au inchis instationare. Titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) auinregistrat cea mai buna evolutie din sector, consemnand oapreciere de aproape 2,6%.

"Scaderea volatilitatii se datoreaza in principal diminuariitemerilor investitorilor. Exista incertitudinea care se pastreaza,dar faptul ca nu se mai vorbeste de falimente la nivel national alinistit mult investitorii. O diminuare a volatilitatii reflecta ointrare in normalitate a pietei, in care preturile se consolideaza.O evolutie laterala de lunga durata nu estede preferat pe piata locala, mai ales de societatile de brokeraj,care s-ar confrunta cu reducerea volumelor de tranzactionare sideci a comisioanelor", a adaugat Chisu.

Titlurile Flamingo (FLA) au inregistrat una dintre cele mai mariaprecieri din piata, de aproape 7% fata de referinta. Cresteriimportante au inregistrat si producatorii chimici Amonil (AMO) siAzomures (AZO), de 9,7% si respectiv 4,1%.

"Avansul Bursei este binevenit, doar ca este nevoie deprecautie. Se vorbeste mult despre somaj, ceea ce s-ar traduce inscaderea consumului, care mai departe ar incetini revenireaeconomica. Majoritatea investitorilor vor astepta in continuareinscrierea pietelor de capital pe o tendinta mai clara", a incheiatChisu.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Flamingo (FLA), care in ultima perioada facobiectul unor tranzactii semnificative, care urca pretulactiunilor.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care in ultimeledoua sedinte evolueaza aproape in stationare, pe o tendinta deconsolidare.
  • Evolutia titlurilor bancii austriece Erste Bank (EBS), care inultima perioada inregistreaza aprecieri considerabile.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), care revin pe scadere, odata cu deprecierea pretuluipetrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO