Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Corecţiile masive la Bursa nu pot ţine mai mult de o zi sau două

Brokerii: Corecţiile masive nu pot ţine mai mult de o zi sau două
27.06.2010, 23:38 35

Brokerii apreciază că este puţin probabil ca Bursa să maiînregistreze scăderii de magnitudinea celor din şedinţa de vineri,iar pe piaţa locală este aşteptată o revenire în condiţiile în carepieţele externe continuă să înregistreze preponderent evoluţii înstagnare şi o consolidare la nivelurile actuale. O direcţie pepiaţa locală va fi dată după ce Guvernul va face public noul plande măsuri şi dacă acestea vor fi sau nu aprobate de către FMI.

"Personal,mă aştept la o revenire de săptămâna aceasta. Este greu de spusdacă mâine (luni - n. red.) piaţa va înregistra o scădere similarăcu cea de vineri, dar nu cred că asemenea scăderi pot să ţină maimult de o zi, maximum două. Corecţia de vineri a fost una puremoţională din partea investitorilor, care au încercat să se punăpuţin la adăpost, în condiţiile în care acordul cu FMI-ul esteincert în momentul de faţă, iar noile măsuri din partea Guvernuluirămân necunoscute", a declarat Darie Moldovan, directorul detranzacţionare din cadrul societăţii de intermediere BrokerCluj.

Vineri Bursa a înregistrat o scădere de peste 9,4% pe indiceleBET-FI, care a coborât aproape de pragul de 20.000 de puncte, ceamai mare corecţie la această categorie fiind consemnată detitlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au pierdut peste 10,4%faţă de referinţă. În top au urmat scăderile SIF Muntenia (SIF4),de 9,7%, SIF Transilvania (SIF3), de 9,5% şi SIF Oltenia (SIF5), cuo scădere de 8,8% faţă de referinţă. Titlurile SIF5 au înregistrat,de asemenea, cel mai mare rulaj din piaţă, de peste 19,8 mil. lei,valoarea totală a transferurilor de vineri ridicându-se la peste13,7 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare de peste 67,6milioane de acţiuni.

"Evoluţia de vineri este o consecinţă directă a modului în carese fac legile în România, de pe o zi pe alta. Şi în Marea Britanieurmează să se majoreze TVA, dar anunţul a fost făcut cu 6 luniînainte de majorare, măsura intrând în vigoare de la 1 ianuarie. Lafel ar trebuie făcut şi la noi, pentru că atât investitorii locali,cât şi investitorii străini îşi planifică investiţiile în funcţiede politica fiscală, care ar trebui să fie cât mai predictabilă petermen lung", a adăugat Moldovan.

Tot în sectorul financiar, titlurile Broker (BRK) au pierdutvineri peste 9,5% faţă de referinţă, scăderi similare fiindconsemnate şi de titlurile bancare, acţiunile BRD, spre exemplu,pierzând vineri aproape 7% din cotaţia de referinţă. TitlurileBăncii Transilvania (TLV) au consemnat o scădere mai redusă, depuţin peste 4%.

"În continuare, direcţia Bursei va fi dată de noile măsuri pecare Guvernul urmează să le adopte şi dacă acestea vor fi în acordcu FMI. Clar nu vor fi măsuri populare, dar depinde foarte mult cezonă va fi cea mai afectată de noile măsuri, fie cea privată, fiecea publică. Sper însă să se ajungă la un echilibru echitabilpentru toată lumea, să se majoreze TVA, dar să se şi scadă dincheltuielile bugetare", a mai spus Moldovan. Alte corecţii similareau fost consemnate în sectorul construcţiilor utilitate, undetitlurile Dafora Mediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI) au scăzutchiar şi cu 8%, precum şi în sectorul de utilităţi, unde acţiunileTransgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) au pierdut chiar şi 6%.

"Bursa va rămâne volatilă, cu o sensibilitate foarte mare laştiri", a încheiat Moldovan.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care vineri auînregistrat scăderi chiar şi de minus 10%, indicele BET-FIapropiindu-se de pragul de 20.000 de puncte.
  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care continuă să înregistreze corecţii puternice, pe rulaje încreştere.
  • Evoluţia societăţilor de utilităţi Transgaz (TGN) şiTranselectrica (TEL), care au accelerat scăderea în ultimele douăşedinţe.
  • Evoluţia companiilor din sectorul construcţiilor utilitareDafora Mediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI), care vineri aucoborât cu peste 8,5%.
  • Evoluţia societăţilor din sectorul farma Antibiotice Iaşi (ATB)şi Biofarm Bucureşti (BIO), care în ciuda caracterului defensiv,vineri au înregistrat scăderi puternice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO