Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că Bursa ar putea să testeze minimele vara aceasta

Brokerii cred că Bursa ar putea să testeze minimele vara aceasta
28.06.2010, 23:41 20

Bursa locală a închis prima şedinţă din această săptămână înscădere, continuând astfel corecţia începută vineri, însă a redusdin ritmul de depreciere, cel mai mare declin fiind consemnat deindicele BET. Indicele a pierdut puţin peste 1,4%, faţă de scăderea de peste 4% de vineri,corecţia fiind dată în principal de titlurile bancare BRD, care aucoborât cu peste 2,7% faţă de referinţă, aproape de pragul de 10lei/unitate.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi financiare, a pierdutpeste 1,2%, în timp ce în sectorul energetic scăderile au fost multmai temperate, indicele de profil coborând cu 1,2% faţă dereferinţă.

"După scăderea puternică de vineri, investitorii şi-au revizuitpoziţiile în piaţă, şi nu cred că vor reintra în piaţă foartecurând. În orice caz, bursa a atins nişte niveluri suport destul derezistente şi nu cred că va mai scădea cu mult sub aceste ţinte.Spre exemplu, pe SIF Oltenia, un preţ suport pentru următoareaperioadă cred că este 1,16 lei/unitate", a declarat Adrian Ciudin,directorul de tranzacţionare din cadrul societăţii de intermediereCarpatica Invest.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 1,6% faţă dereferinţă, coborând la preţul de 1,22 lei/unitate, cea mai marescădere la categoria SIF-uri fiind însă consemnată de titlurile SIFTransilvania (SIF3), care au pierdut peste 2,6% faţă de referinţă.Acţiunile SIF5 au marcat şi cel mai mare rulaj din piaţă, de peste10,1 mil. lei. Rulajul total al pieţei s-a ridicat la 9,3 mil.euro, pe un volum de tranzacţionare care a depăşit 45,4 milioane deacţiuni.

Alte titluri din sectorul financiar precum acţiunile BănciiTransilvania (TLV) sau titlurile societăţii financiare deintermediere Broker (BRK) au coborât cu 1,4% şi respectiv 1,7% subcotaţia de vineri. Titlurile Bursei de Valori (BVB) au închisaproape în staţionare, cu o scădere de doar 0,4% faţă de referinţă,cotaţia fiind susţinută de creşterea rulajelor în piaţă.

"Important este ca guvernul să nu vină acum cu surprize care sădeterioreze şi mai mult climatul economic. În acest caz, esteposibil ca piaţa să testeze minimele anului şi din toamnă să revinăpe creştere. Totuşi, mă aştept ca la sfârşitul anului Bursa săîncheie peste nivelurile actuale", a adăugat Ciudin.

Minimele din acest an au situat indicele BET în jurul valorii de4.800 de puncte, nivel similar cu cel de ieri, iar indicele BET-FIla nivelul de 18.000 de puncte, cu 2.000 de puncte sub cotaţia deieri.

Companiile din construcţii, precum Dafora Mediaş (DAFR) şi CompaSibiu (CMP) au continuat să înregistreze scădere, de 2,6% şirespectiv 5,4%, în timp ce în sectorul farma acţiunile Biofarm(BIO) au marcat o scădere de peste 2,5%.

Acţiunile Antibiotice Iaşi (ATB) au reuşit să revină pe plus, cuun avans de puţin peste 4%.

"Acum ştirile interne sunt mult mai importante decât evoluţiilepieţelor externe. Scăderea TVA sau majorarea altor impozite cred căva conta mai mult decât cum a închis Dow Jones, iar investitoriivor reacţiona în consecinţă", a încheiat Ciudin.

Principalele pieţe bursiere europene evoluau ieri spre închiderepe creştere, cu corecţii reduse însă, de maximum 1%, pe indicelegerman DAX.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia societăţilor financiare de investiţii (SIF-uri), careieri au închis tot pe minus, dar care au redus din ritmul descădere în ultima şedinţă.
  • Evoluţia titlurilor bancare, în special acţiunile BRD care aucontinuat să înregistreze pierderi, acţiunile băncii atingând unnou minim anual.
  • Evoluţia acţiunilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), pefondul revenirii pe scădere a preţului la ţiţei, la nivelul de 77,5dolari/baril.
  • Evoluţia titlurilor companiilor din sectorul farma, în specialacţiunile Antibiotice Iaşi (ATB), care ieri au revenit pe plus, cuun avans de peste 4%.
  • Evoluţia principalelor pieţe internaţionale, care ieri evoluauîn scădere, cu corecţii medii de puţin peste 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO