Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că oferta Petrom va dicta direcţia Bursei pe timp de vară

Brokerii cred că oferta Petrom va dicta direcţia Bursei pe timp de vară

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

18.07.2011, 00:03 673

Adrian Tod, directorul de tranzacţionare alRombell Securities, este de părere că un even­tual succes alofertei prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMVPetrom (SNP) va capta atenţia multor investi­to­ri străini, carevor începe să ia poziţii pe piaţa de capital dinRomânia.

"Eu cred că ar fi fost antrenantă o eventualăcomunicare zilnică a nivelului subscrierilor la oferta Petrom, încaz pozitiv mulţi speculatori urmând să fie atraşi de aceastăoportunitate. Succesul sau un eventual insucces, nedorit de nimeni,cred că va dicta direcţia pieţei pe timpul verii", a declarat Tod.Bursa a avansat vineri cu 0,33%, fiind dusă pe creştere chiar laînchidere de acţiunile BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV), OMVPetrom (SNP) şi Trans­gaz (TGN), însă titlurile FonduluiProprietatea (FP) au con­ti­nuat să dominelichiditatea.

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute,puţinii jucători prezenţi la tranzacţionare luând deciziile deinvestiţii în funcţie de linia uşor descendentă a burselor externe.Pe plan extern, investitorii se tem că rezultatele testelor destres din sectorul bancar, care vor fi prezentate în după-amiazazilei, ar putea aduce surprize neplăcute.

Totuşi, chiar la închidere unele ordine decumpărare introduse pentru acţiunile BRD, Banca Transilvania, OMVPetrom şi Transgaz au dus pe creştere principalii indici în careaceste titluri sunt incluse.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mailichide zece acţiuni, este în creştere cu 3,6% faţă de nivelul din2010, iar indicele BET-FI, care reflectă evoluţia titlurilor SIF şiFP, se plasează cu numai 0,5%.

Tod spune că cei mai mulţi investitori preferă săadopte poziţii de aşteptare din cauza incertitudinilor de pe planextern, unde nu este clar dacă criza datoriilor suverane ale unorstate supraîndatorate din zona euro se va extinde şi către alteţări, putând afecta astfel pieţele financiare.

"Totodată, un motiv pentru lichi­di­tatea redusăeste perioada de vacanţă pe care o traversăm, care de regulă estemarcată prin volume reduse pe toate pieţele. În plus, apar din ceîn ce mai multe incertitudini legate de oferta de vânzare de laPetrom, unde lipsa totală de informaţii despre stadiulsubscrierilor nu este bine văzută de piaţă.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,55%,la 0,387 lei, pe un rulaj de doar 483.000 de lei. Preţul de vinerieste cu aproape 16% mai mic decât nivelul maxim cerut de statpentru vânzarea acţiunilor, de 0,46 lei/titlu.

La finalul şedinţei de vineri, indicele BET, alcelor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,78%. Pe dealtă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şial titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu0,96%.

"Cred că îmbunătăţirea ratingului de ţară va aveape termen mediu-lung efectul unei prezenţe mai vizibile ainvestitorilor străini pe piaţa noastră, deoarece aceştia iaupoziţii numai după ce analizează piaţa vizată. Un alt factor carepoate stimula interesul investi­to­rilor străini, dar şi localipentru tran­zacţionare este reprezentat de utilizarea conturilorglobale pentru cât mai multe acţiuni de la BVB, întrucât va fiposibilă existenţa mai multor market makeri şi asta va contribuiimplicit şi la creşterea lichidităţii", a explicatTod.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO