Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Dacă minimele vor rezista, o să vedem o revenire puternică

Brokerii: Dacă minimele vor rezista, o să vedem o revenire puternică
05.07.2010, 23:21 16

Bursa de la Bucureşti a revenit ieri pe scădere, cea mai maredepreciere fiind înregistrată de indicele societăţilor financiareBET-FI, care a coborât cu puţin peste 2,4% faţă de referinţă.Indicele BET a înregistrat cea mai mare volatilitate dintreindicatori, evoluând de câteva ori pe parcursul zilei de ieri peplus, închizând însă cu o scădere de aproape 0,4% faţă de cotaţiade vineri. Rulajul pieţei s-a ridicat la doar 3,7 mil. euro, pe unvolum de tranzacţionare de doar 16 milioane de acţiuni.

"E greu de dat pronosticuri pentru cum va evolua bursa înurmătoarea perioadă, în condiţiile în care piaţa se poate întoarcefoarte repede pe fondul rulajelor extrem de reduse din ultimeleşedinţe. Volumele reduse pot crea situaţii aberante sau chiaranomalii în piaţă, în care variaţiile să fie în afara mediilor pecare le considerăm normale. Dacă ar exista interes la cumpărare,astfel de evoluţii anormale s-ar mai tempera", a declarat LiviuAvram, directorul de tranzacţionare din cadrul Piraeus Bank.

Cel mai mare volum de tranzacţionare a fost înregistrat detitlurile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut însă 3,2% faţă dereferinţă, fiind cea mai mare corecţie la categoria SIF-uri. În topau urmat scăderile SIF Banat-Crişana (SIF1), cu o corecţie de 2,9%şi SIF Moldova (SIF2), cu o depreciere de 2,5% faţă de cotaţia devineri.

Titlurile bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV) au reuşit săînchidă şedinţa de ieri în urcare, cu un avans de 1,9% şi respectiv1,4% peste cotaţia de referinţă, în timp ce titlurile Broker Cluj,singura societate de intermediere financiară cotată, au pierdutaproape 1,8% faţă de nivelul de vineri.

"Scăderea rulajelor este o situaţie la care ne aşteptam, fiindcaracteristică perioadei de vară. În plus, piaţa americană a fostoprită astăzi (ieri - n. a.) de la tranzacţionare, un alt motivpentru care interesul din piaţă a fost atât de mic. O creştere arulajelor este aşteptată după perioada de vară, când se încheieconcediile, iar investitorii revin în piaţă, sau odată cu apariţiaîn piaţă a unor ştiri importante", a adăugat Avram.

În sectorul energetic, acţiunile companiei petroliere OMV Petrom(SNP) au înregistrat una dintre cele mai mari scăderi, de 5,1%,coborând la preţul de 0,298 lei/unitate. Societăţile de utilităţiTransgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) au închis în urcare, cuaprecieri de 0,5% şi respectiv 0,6% faţă de referinţă.

Cea mai mare creştere din piaţă a fost consemnată de acţiunileproducătorului de BCA Prefab Bucureşti (PREH), de aproape 9,1%,ieri fiind prima zi când acţiunile companiei s-au tranzacţionat pepiaţa principală a BVB, până ieri fiind prezente pe piaţaRASDAQ.

La polul opus s-au situat acţiunile Electrocontact (ECT), careau pierdut 9,1% faţă de referinţă.

"În piaţă există sentimentul că minimele vor rezista, însă n-arfi exclus, pe fondul reducerii rulajelelor, să retestăm din nounivelurile minime atinse în mai. Dacă nu vom sparge acesteniveluri, este foarte probabil ca revenirea să fie ceva maiputernică de această dată decât creşterile de la sfârşitul luniitrecute. Dacă, în schimb, vor sparge minimele, rămâne de văzut cese va întâmpla", a continuat Avram.

De urmarit astazi

  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care ieri aurevenit pe minus şi care au accentuat corecţia, însă pe rulajemodeste.
  • Evoluţia acţiunilor Prefab Bucureşti (PREH), care după prima zide tranzacţionare au urcat cu peste 9%.
  • Evoluţia titlurilor OMV Petrom (SNP), care au scăzut puternicieri, pe fondul revenirii pe minus a cotaţiei ţiţeiului.
  • Evoluţia societăţilor de utilităţi Transgaz (TGN) şiTranselectrica (TEL), care se păstrează pe plus, în ciuda tendinţeinegative a sectorului.
  • Evoluţia principalelor pieţe externe, în special pieţeleeuropene, care au redus din volatilitate în ultima perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO