Burse - Fonduri mutuale

Brokerii de la Bursa spun ca investitorii vor reveni in piata la finele lui ianuarie

Brokerii spun ca investitorii vor reveni in piata la finele lui ianuarie
23.12.2009, 23:25 14

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe plus, cu o aprecieremaxima de 1% pe societatile financiare, in timp ce principalelezece companii din piata la nivel de lichiditate au urcat cu doar0,2% fata de referinta. Sectorul energetic, redat de indicele deprofil BET-NG, a inregistrat o apreciere de 0,4%, pana aproape denivelul de 600 de puncte.
Brokerii sunt de parere ca piata locala va continua sa inregistrezeo evolutie plata cel putin pana in a doua parte a lunii viitoare,investitorii ra­ma­nand in expectativa pana la discutiile dinfebruarie referitoare la majorarea pragului de detinere laSIF-uri.
"Nu vad o evolutie mult mai diferita la inceputului lui ianuariedecat cea de pana acum. Aceeasi volatilitate si lichiditate redusa.Dat fiind faptul ca inca avem o piata bear, tendinta generala estede scadere. Investitorii asteapta o corectie ceva mai mare si credca luna viitoare va fi marcata de o astfel de evolutie", a declaratOvidiu Serdean, broker in cadrul societatii de intermediere IFBFinwest.
Cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare a fostconsemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 2,7%peste referinta, urmate indeaproape de tilurile SIF Oltenia (SIF5),cu o apreciere de 2,4%. Restul SIF-urilor au inchis in stationare.Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au consemnatevo­lutii pozitive dupa trei sedinte con­secutive depierderi.
"Vorbim despre o reglare normala a pietei in urma cresterilorputernice de pana in noiembrie, dar pentru moment piata este tinutain sah de asteptarile privind majorarea pragului de detinere peSIF-uri. Incepand cu sfarsitul lui ianuarie, inceputul luifebruarie, cand este asteptata o decizie in acest sens, cred ca vomvedea miscari mai mari pe societatile financiare, dar entuziasmulcred ca va trece repede, iar piata va reveni la tendinta generalade scadere", a explicat Serdean.
In sectorul energetic, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom(SNP) au coborat cu 0,5% si respectiv 0,8%, in vreme ce societatilede utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au urcat cu2,3% si respectiv 0,6% fata de referinta.
Pe plus au inchis si titlurile Impact (IMP), care au urcat cu 5,3%,una dintre cele mai mari aprecieri din piata, topul cresterilorfiind ocupat insa de titlurile Mecanica Ceahlau (MECF), care auavansat cu 10,5% fata de cotatia de marti.
"Daca vom vedea o inrautatire a climatului economic la nivelinterna­tional, nu exclud ca spre finalul lunii urmatoare sa vedemo accelerare a corectiilor, in acest sens o strapungere apragurilor de rezistenta fiind posibila", a incheiat Serdean.
Tranzactiile cu obligatiuni au depasit si ieri jumatate din rulajulpietei, transferurile cu titluri de stat depasind valoarea de 12mil. euro. Rulajul total s-a ridicat la peste 18 mil. euro, pe unvolum de tranzactionare de 75 de milioane de titluri.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care s-au oprit din scadere si revin pe plus.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), cotatia indiceluipastrandu-se sub pragul suport de 24.000 de puncte.
  • Evolutia titlurilor Impact (IMP), care continua aprecieriledupa intrarea in actionariat a fondului Franklin Templeton.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul cresterii pretului la titei la aproape 75dolari/baril.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO