Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Depasirea maximelor semnaleaza un trend crescator pe Bursa

Brokerii: Depasirea maximelor semnaleaza un trend crescator pe Bursa
01.04.2010, 23:25 54

Bursa de la Bucuresti a revenit puternic ieri pe crestere, ceamai mare apreciere din piata fiind inregistrata de societatilefinanciare, grupate sub BET-FI, care au urcat cu aproape 3,5% pestereferinta. Titlurile din sectorul energetic, redat de BET-NG, auurcat cu 2,3%, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide zecetitluri, a consemnat o apreciere de aproape 2% fata de cotatia demiercuri.
Brokerii sunt de parere ca sedinta de ieri reprezinta un semnal alcontinuarii trendului ascendent, in conditiile in care ultimeledoua saptamani din martie, in care Bursa a luat o pauza, s-aacumulat multa tensiune in piata.
"Sedinta de astazi (ieri - n.a.) a fost una cu cresterigeneralizate, atat pe titlurile lichide, dar si pe societatilemici. Aprecierile puternice si cresterea volatilitatii in piata, inconditiile in care indicii au atins noi maxime anuale, reprezintaun semnal pozitiv pentru investitori", a declarat Darie Mol­dovan,directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Brokerdin Cluj.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cel mai mare rulaj dinsedinta de ieri, de aproape 5 mil. lei, precum si cea mai mareapreciere la categoria societatilor financiare, de 4,4% fata dereferinta. In top au urmat cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1), cu4,3%, SIF Muntenia (SIF4), cu 3,9% si SIF Transilvania (SIF3), cu2,9% fata de cotatia de referinta.
Titlurile bancare BRD au inchis de asemenea in urcare, cu un avansde peste 1,9%, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) auinchis in stationare, la pretul de 2,31 lei/unitate.
Tot in sectorul financiar, titlurile Broker (BRK) au avansat cuaproape 10% fata de cotatia de miercuri, urcand la pretul de 0,39lei/actiune.
"Semnalul cel mai important cred ca a fost evolutia titlurilor SIFOltenia, care vine in urma propunerii societatii de dividendepentru anul 2009, cu o rentabilitate foarte buna. Volatilitateamare pe SIF-uri va duce la o crestere a lichiditatii in piata sieste foarte bine ca au iesit din palierul in care au evoluat inultima perioada", a adaugat Moldovan. Valoarea transferurilor pepiata de actiuni s-a ridicat ieri la aproape 8 milioane de euro, invreme ce rulajul total al BVB s-a ridicat la aproape 16,5 mil.euro, restul reprezentand tranzactii cu titluri de stat.
In sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au revenitputernic pe crestere, cu o apreciere de 3,8% fata de referinta,atingand cotatia de 0,357 lei/unitate. In urcare au inchis sisocietatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN),care au avansat cu 2,6% si respectiv 2%.
"Investitorii cred ca au asteptat sa vada catre ce se indreaptapiata, iar toata asteptarea a dus la cresterea tensiunii pe Bursa.Ultimele doua saptamani de «pauza» cred acum ca au reprezentat maidegraba o perioada de acumulare si nu una de distributie. Ma asteptca trendul sa continue pe plus cel putin pana la adunarea generalape SIF-uri", a incheiat Moldovan.
Printre companiile mici care au inregistrat cresteri considerabilese numara Altur Slatina (ALT) si Turbo­mecanica (TBM), care auavansat cu 7,1% si respectiv 9% fata de referinta. Pe plus auinchis si actiunile Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI),insa au redus din ritm.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care ieri aurevenit puternic, cu aprecieri de aproape 3% fiecare.
  • Evolutia titlurilor Aerostar Bacau (ARS), dupa cresterileputernice din ultima perioada. Ieri actiunile au urcat cu aproape15%.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care au revenit pe crestere, cu aprecieri moderate.
  • Evolutia companiilor Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov(COMI), care continua pe plus, dar reduc din ritmul deapreciere.
  • Evolutia titlurilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), careinregistreaza in continuare cresteri, pe un rulaj din ce in ce maimare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO