Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Lichiditatea s-ar putea menţine ridicată în prima parte a săptămânii

Brokerii: Lichiditatea s-ar putea menţine ridicată în prima parte a săptămânii
25.07.2010, 23:43 23

Brokerii cred că lichiditatea din prima parte a săptămânii s-arputea păstra ridicată, însă nu la acelaşi nivel ca şi cel devineri, când rulajul pieţei a depăşit nivelul de 5,7 mil. euro,fiind cel mai mare rulaj de la începutul lunii. Cu toate acestea,brokerii apreciază creşterea lichidităţii ca fiind o evoluţieanormală, care nu are la bază vreun eveniment nou sau vreoinformaţie financiară şi care cu greu mai poate fi repetată înurmătoarea perioadă.
"Vineri a fost o situaţie anormală aş putea zice, în condiţiile încare în piaţă nu a apărut nicio informaţie nouă sau vreun evenimentpozitiv care să urce atât de mult nivelul lichidităţii în piaţă.Nici tehnic nu erau motive ca lichiditatea să urce atât. Maidegrabă a fost o explozie din partea investitorilor, după atâteasăptămâni în care piaţa aproape a stat pe loc, în încercarea de amai mişca puţin piaţa", a declarat Adrian Ciudin, directorul deoperaţiuni din cadrul societăţii de intermediere Carpatica Invest.SIF-urile, grupate sub BET-FI, au înregistrat vineri cel mai mareavans din piaţă, de peste 2,3% faţă de referinţă, cea mai marecreştere la această categorie fiind consemnată de titlurile SIFBanat-Crişana (SIF1), care au urcat cu peste 4,7% faţă de cotaţiade referinţă, la preţul de 1,11 lei/unitate. Cel mai mare rulaj lacategoria SIF-uri a fost consemnat şi de această dată de titlurileSIF Oltenia (SIF5), de peste 7,7 mil. lei, în timp ce cotaţiaacţiunilor a urcat cu aproape 1,6% faţă de referinţă, la preţul de1,28 lei/unitate.
Restul indicilor, respectiv BET, care redă evoluţia celor mailichide zece titluri din piaţă, şi indicele energetic BET-NG auînregistrat evoluţii modeste, cu aprecieri de doar 0,7% şirespectiv 0,9% faţă de referinţă. "Faptul că indicele american DowJones a închis cu un avans destul de considerabil, de 200 de puncteîn şedinţa precedentă, ar putea fi un catalizator pentru creşterealichidităţii de vineri. Astfel mă aştept ca şi în şedinţa de luni(astăzi - n. red.) şi marţi să vedem în piaţă în continuare olichiditate ridicată, dar sub nivelul celei de vineri", a adăugatCiudin.
În sectorul financiar, titlurile bancare BRD şi Banca Transilvania(TLV) nu au înregistrat aprecieri însemnate, de maximum 0,7%, ocreştere similară fiind consemnată şi de titlurile Bursei (BVB),care au urcat cu aproape 0,8% faţă de cotaţia de referinţă.Acţiunile SSIF Broker (BRK) au urcat cu aproape 0,7%, la preţul de0,29 lei/unitate.
În sectorul energetic, aprecierea pe indicele de profil a fostsusţinută în principal de titlurile celor două societăţi naţionalede utilităţi Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), care au urcatcu 1,3% şi respectiv 2,5% faţă de referinţă, însă pe rulajemodeste. Acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (SMP) au închispentru a doua oară consecutiv în staţionare, la preţul de 0,304lei/ unitate.
"Cel mai devreme mă aştept ca din a doua jumătate a lui august săvedem mişcări ceva mai importante în piaţă. Până atunci nu văd săexiste alte eve-nimente care să mişte piaţa. Majorarea pragului dedeţinere este de mult ieşită din discuţie, iar în ultima perioadăse vehiculează acordarea de dividende la Fondul Proprietatea, însănimic sigur. Cu siguranţă însă, dacă pe extern principalele pieţeinternaţionale vor continua să urce cu câte 200 de puncte peşedinţă, o să vedem aprecieri serioase şi pe piaţa locală", aîncheiat Ciudin.

De urmarit astazi

  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care vineri auaccelerat aprecierile, pe un volum de tranzacţionare pestemedie.
  • Evoluţia companiilor din sectorul farma, în special titlurileZentiva (SCD), care au marcat cea mai mare creştere din piaţăvineri.
  • Evoluţia societăţilor naţionale de utilităţi Transelectrica(TEL) şi Transgaz (TGN), care se păstrează pe plus, pe rulaje înscădere însă.
  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care se păstrează pe plus, însă care au redus puternic dinrulaje.
  • Evoluţia principalelor pieţe internaţionale, în special piaţaamericană, unde indicele Dow Jones a înregistrat aprecieri de peste200 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO