Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Maximele urmatoarelor sase luni vor fi atinse in februarie

Brokerii: Maximele urmatoarelor sase luni vor fi atinse in februarie
19.01.2010, 23:10 21

Bursa de la Bucuresti a inchis si ieri in scadere, accentuand dedata aceasta corectiile, cele mai mari scaderi fiind inregistratede societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, si deindicele BET, care a coborat fiecare cu aproape 1,1% fata decotatia de luni. In top a urmat corectia indicelui energeticBET-NG, de 0,8%. Brokerii apreciaza ca scaderile din piata se voraccentua in urmatoarea perioada, o corectie cu maximum 10% fiind dealtfel o evolutie normala, spun acestia, daca se au in vederecresterile puternice de la inceputul anului.

"Cresterile de la inceputul anului se datoreaza reintrarii inpiata a celor care au vandut inainte de sarbatori, astfel incat sanu plateasca impozit. Au preferat sa reintre in piata chiar dacapreturile au fost ceva mai ridicate. O tatonare a preturilor, cucorectii reduse, de maximum 2% pentru urmatoarele cinci, sasesedinte ar fi o evolutie normala, care cred ca nu ar trebui sasperie pe nimeni. Dupa, cred ca piata isi va relua trendulcrescator", a declarat Adrian Ciudin, directorul de operatiuni dincadrul Carpatica Invest, societatea de brokeraj a banciiCarpatica.

Valoarea tranzactiilor a depasit insa 13,5 mil. euro, fiind celmai mare rulaj din acest an, volumul de tranzactionare fiind depeste 74 de milioane de actiuni. Cele mai tranzactionate au fosttitlurile Dafora (DAFR) si SIF-urile.

"Cresterea lichiditatii nu inseamna neaparat intrarea cu baninoi in piata. Se vinde pe un emitent si se cumpara pe un altul cupreturi mai mici. Tind sa cred ca preponderent sunt investitorilocali in piata decat investitori straini", a explicat Ciudin.Titlurile Dafora Medias au inregistrat una dintre cele mai mariaprecieri din piata, de aproape 3,5%, urcand pana la nivelul de0,12 lei/actiune.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Moldova(SIF2) au inregistrat cea mai mare corectie, de 2,3% fata decotatia de luni. In top au urmat corectiile SIF Muntenia (SIF4), de1,9% si SIF Banat-Crisana (SIF1), de 1,5% fata de referinta. RestulSIF-urilor au marcat corectii de sub 0,7%, in vreme ce titlurileSIF Transilvania (SIF3) au stationat, la pretul de 0,785lei/actiune.

"Pe fondul discutiilor de la inceputul lui februarie cu privirela majorarea pragului de detinere pe SIF-uri, cred ca piata vaatinge in aceasta perioada maximele urmatoarelor sase luni. Petitlurile SIF Oltenia vad spre exemplu un pret situat in jurulvalorii de 2 lei pe actiune la sfarsitul perioadei", a adaugatCiudin.

In sectorul bancar, titlurile BRD si Banca Transilvania (TLV) aucontinuat corectiile incepute luni, accentuand ritmul in sedinta deieri.

Astfel titlurile BRD au pierdut peste 2%, coborand la nivelul de14,4 lei/actiune, in vreme ce titlurile Bancii Transilvania s-ausituat la cotatia de 2,21 lei/actiune, in scadere cu 1,7% fata dereferinta.

Cea mai mare scadere din sector a fost inregistrata de titlurileBancii Carpatica (BCC), care au coborat cu 2,7%, pana la pretul de0,11 lei/actiune.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) siTranselectrica (TEL) au reusit sa inchida in urcare, cu avansuri de0,8% si respectiv 1,3%, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) siTransgaz (TGN) au inregistrat pierderi, de 2,4% si respectiv 0,5%fata de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO