Burse - Fonduri mutuale

Brokerii nu cred ca s-a terminat cu scaderile pe piata locala

Brokerii nu cred ca s-a terminat cu scaderile pe piata locala
25.05.2010, 23:44 18

Bursa a inchis ieri cu cea mai drastica corectie din acest an,cel mai mult avand de suferit SIF-urile, grupate sub indiceleBET-FI, care a coborat cu peste 13,3% fata de cotatia de vineri.Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a pierdut 10,8%fata de referinta, apropiindu-se de pragul de 4.000 de puncte.

Fatade maximele din acest an, inregistrate la inceputul lunii aprilie,indicii au pierdut intre 30% pe BET si aproape 50% pe BET-FI,scaderi similare cu cele consemnate in octombrie 2008, dupaprabusirea bancii americane de investitii Lehman Brothers.

"Nu cred ca s-a terminat cu scaderile de pe piata locala, pentruca investitorii nu au ajuns la concluzia ca preturile ar fi coboratsuficient de mult. Urmatorul prag suport il vad undeva la 16.000 depuncte pe BET-FI, dar asta nu inseamna ca nu ar putea scadea si maimult de atat", a declarat Octavian Molnar, directorul societatii deintermediere IFB Finwest din Arad.

Cea mai mare scadere de la categoria societatilor financiare afost consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au coborat cupeste 14,7%, actiunile ramanand de altfel si fara cumparatori laaceasta cotatie. In top, au urmat scaderea SIF Oltenia (SIF5), depeste 14%, pe un rulaj de peste 5,6 mil. euro, cel mai ridicat dinpiata.

Valoarea totala a transferurilor din sedinta de ieri a depasit17,3 mil. euro, unul dintre cele mai mari rulaje din acest an.

Corectia pe indicele BET a fost determinata in principal descaderile titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV), depeste 10% fiecare. La categoria international, actiunile banciiaustriece Erste Bank au corobat cu 4,5% fata de cotatia de vineri,in timp ce pe bursa de la Viena atat titlurile Erste, cat siactiunile Raiffeisen International au inregistrat intra-daycorectii chiar si de peste 8%.

"Ca tendinta generala piata se afla pe scadere si nu vad niciunmotiv pentru care indicii sa evolueze diferit. Indicele BET aaccentuat si el scaderea pentru ca si investitorii de protofoliu auinceput sa reactioneze la stirile din piata", a explicat si RazvanPasol, directorul Intercapital Invest.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au inregistrat cea mai mare corectiedin sectorul energetic, consemnand o corectie de peste 14,7% fatade referinta, actiunile ramanand, de asemenea, faracumparatori.

Societatile de utilitati Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL)au inregsitrat corectii de 10,5% si respectiv 7,7% fata de cotatiade vineri.

Indicele de profil BET-NG a coborat cu aproape 9%, la nivelul de620 de puncte.

"Scaderile au fost oarecum previzibile, dar cred ca au surprinsforta si perioada scurta de timp. In continuare ma astept laaceeasi volatilitate ridicata in piata, cu fluctuatii foarte mari",a declarat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BTSecurities.

Pe plan extern, principalele piete europene inregistrau, deasemenea, scaderi, cea mai mare corectie din regiune fiindconsemnata de indicele francez CAC 40, de 3,5%. De la inceputullunii, indicele a pierdut aproximativ 15%. Bursa americana, redatade indicele Dow Jones, deschidea in scadere pentru a doua sedintaconsecutiv, cu o corectie de peste 2,3%, coborand astfel sub pragulde 10.000 de puncte.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care ieri aupierdut peste 13%, iar in ultimele doua luni au scazut cu aproape50% fata de maxime.
  • Evolutia actiunilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care continua sa inregistreze pierderi importante, de peste 10%fiecare.
  • Evolutia titlurilor OMV Petrom (SNP), care se pastreaza incontinuare pe plus fata de nivelul din decembrie 2009, insa auaccelerat puternic ritmul de scadere.
  • Evolutia principalelor piete europene care continua sa evoluezein scadere, cel mai mare declin din regiune din luna mai fiindconsemnat de indicele francez CAC 40, de aproape 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO