Burse - Fonduri mutuale

Brokerii rasufla usurati ca a fost doar o corectie, nu o inversare de trend

Brokerii rasufla usurati ca a fost doar o corectie, nu o inversare de trend
08.02.2010, 23:08 18

Bursa a inchis sedinta de ieri in crestere, revenind astfel dupacorectiile puternice din ultimele sedinte de saptamana trecuta. Ceamai mare apreciere a fost consemnata de titlurile societatilorfinanciare, grupate sub BET-FI, care au urcat cu aproape 2% fata dereferinta.

Restulindicilor au inregistrat cresteri mici, de 0,2% pe BET si 0,4% peBET-NG. Chiar daca la sfarsitul saptamanii trecute brokeriiapreciau o accentuare a riscurilor de corectii in piata, sedinta deieri a infirmat o inversare de trend.

"Personal nu sunt deloc ingrijorat. In continuare cred caevoluam intr-un trend ascendent, dar care in ultimele doua sedintede saptamana trecuta a marcat ceva corectii. Intr-adevar dupasedinta de vineri, pe analiza tehnica indicele BET intrase sublinia de trend, dar sedinta de astazi (ieri - n.red.) a infirmat oreinversare a trendului. Probabilitatea sa vedem in continuarecorectii la fel de mari sunt scazute", a declarat Adrian Lupsan,directorul adjunct al societatii de intermediere IntercapitalInvest.

Dintre societatile de investitii, titlurile SIF Muntenia (SIF4)au inregistrat cea mai mare crestere, de 2,4%, urmate in top decresterile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 2,3% si SIF Oltenia (SIF5),de aproape 2%. Titlurile SIF5 au ocupat in schimb prima pozitie intopul rulajelor.

Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la putinpeste 6,1 milioane de euro, sub rulajele de joia si vinereatrecuta, in timp ce volumul de tranzactionare s-a ridicat la peste33,5 milioane de actiuni.

"Rulajele de saptamana trecuta au venit pe fondul iesirii simarcarii de profit. Iar acum se observa o reintrare in piata. Dinaceasta cauza rulajul a fost mai scazut de aceasta data", aexplicat Lupsan.

Titlurile Broker (BRK) au urcat ieri cu aproape 5 procente, dupace compania a anuntat ca intentioneaza sa acorde dividende aferenteprofitului pe 2009.

In sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania (TLV) auinchis in scadere, cu o corectie de peste 2%, in timp ce titlurileBRD s-au apreciat cu circa 0,7% fata de cotatia de vineri.

Si titlurile energetice au evoluat in urcare, actiunilesocietatii de utilitati Transelectrica (TEL) inregistrand cea maimare crestere din sector, de 1,3% fata de referinta. ActiunileTransgaz (TGN) si cele ale companiei petroliere OMV Petrom (SNP) auurcat cu 0,5% si respectiv 0,4%.

"Se observa o evolutie diferita pe piata locala comparativ curestul pietelor de capital. Nu este vorba neaparat de o decorelarefata de acestea, doar ca piata locala poate sa creasca pe termenscurt chiar daca pe extern pietele sunt in scadere. Principalulfactor de crestere pe piata locala ramane majorarea pragului dedetinere la SIF-uri", a apreciat Lupsan.

Piata americana deschidea sedinta de ieri pe minus, cu ocorectie de 0,5% pe indicele Dow Jones, in timp ce principalelepiete europene evoluau pe plus, dupa corectiile puternice desaptamana trecuta, indicele german DAX inregistrand o apreciere deaproape 0,7% fata de cotatia de vineri.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Broker (BRK), dupa ce conducerea companieia anuntat ca intentioneaza sa acorde dividende aferente profituluipe 2009.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au revenit pecrestere in sedinta de ieri, dupa corectiile puternice de lafinalul saptamanii trecute.
  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), care continuacorectia inceputa odata cu publicarea rezultatelor financiare pe2009.
  • Evolutia principalelor piete internationale, care au revenit peplus, dupa ce in ultima saptamana au evoluat preponderent inscadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO