Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: S-a dat semnalul unei corectii prelungite pe SIF-uri

Brokerii: S-a dat semnalul unei corectii prelungite pe SIF-uri
01.03.2010, 23:07 22

Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in urcare peindicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, insasocietatile financiare, grupate sub BET-FI, au pierdut aproape 1%fata de cotatia de vineri. Brokerii apreciaza ca amanareadiscutiilor din Camera Deputatilor cu privire la majorarea praguluide detinere la SIF-uri ar putea fi interpretat ca un semnal dealarma pentru investitori si nu exclud o corectie pe societatilefinanciare de pana la 10%, care ar putea fi de mai mica amploare larestul indicilor din piata.

"Se tot asteapta o corectie pe piata locala si cred ca amanareadiscutiilor din Camera Deputatilor pentru majorarea pragului dedetinere este tocmai semnalul asteptat de investitori. Pe SIF-urinu exclude o corectie ceva mai pronuntata, de pana la 10%, scaderecare nu se va generaliza insa si la restul indicilor din piata", aapreciat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti aIFB Finwest.

Cea mai mare corectie la categoria societatilor financiare afost inregistrata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care aupierdut peste 1,8% fata de referinta, coborand la pretul de 0,82lei/titlu. In top au urmat corectiile SIF Moldova (SIF2), de 1,4%si SIF Banat-Crisana (SIF1), de 0,7% fata de nivelul de vineri.Sectorul bancar a inregistrat corectii ceva mai accentuate, cea maimare scadere fiind consemnata de titlurile BRD, de peste 2%.Titlurile Bancii Transilvania au revenit in schimb pe plus, cu unavans de aproape 1%.

"Corectia o apreciez ca fiind oportuna pentru piata locala. Inconditiile in care indicii tot urcau, toata lumea devine mainervoasa si reactioneaza sub impuls, isi pierde rabdarea. Mai suntbani multi care trebuie sa intre in piata, dar cei care au banistiu regulile jocului si asteapta", a adaugat Dragolea.

Valoarea tranzactiilor de ieri a depasit media lunii februarie,rulajul pietei ridicandu-se la peste 7 mil. euro, din care 6,4 mil.euro doar pe piata de actiuni. Cel mai mare rulaj l-au consemnat side aceasta data titlurile SIF Oltenia, respectiv 5,1 mil. lei."Scaderile intotdeauna genereaza o crestere a lichiditatii si esteposibil sa asistam la rulaje ceva mai ridicate in aceasta perioada,daca indicii trec pe scadere", a mai spus Dragolea.

Sectorul energetic a inregistrat cea mai mare apreciere dinsedinta de ieri, indicele de profil BET-NG urcand cu peste 1,2%fata de referinta. Aprecierea a fost sustinuta in principal deavansul puternic al titlurilor Transgaz (TGN), care au urcat cuaproape 5% ieri. Companiile petroliere au trecut si ele pe plus,cel mai mare avans fiind inregistrat de titlurile OMV Petrom (SNP),de peste 1%.

"Corectia de pe SIF-uri o sa aiba o oarecare influenta si lanivelul intregii piete, dar nu cred ca BET-ul sa scada cu 10%. InBET sunt companii care potrivit rezultatelor financiare stau binesi contrabalanseaza evolutia. Ma astept la aprecieri in special insectorul energetic", a continuat Dragolea.

Pe plus au inchis si titlurile societatii de intermediere Brokerdin Cluj (BRK), actiunile companiei de brokeraj urcand cu 2,9% fatade cotatia de vineri.

Pe extern principalii indici europeni au evoluat si ieri inurcare, cel mai mare avans fiind consemnat de piata germana, redatade indicele DAX, care urca cu 1,5% aproape de inchidere.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care ieri aurevenit pe minus, iar brokerii se asteapta la corectii pe ele.
  • Evolutia titlurilor Transgaz (TGN), care in ultimele sedinteinregistreaza cresteri puternice, iar ieri au atins un noumaxim.
  • Evolutia actiunilor Bancii Transilvania (TLV), care au revenitpe plus dupa o serie de scaderi ceva mai pronuntate.
  • Evolutia titlurilor OMV Petrom (SNP), care dupa o serie decorectii dupa rezultate au revenit pe crestere.
  • Evolutia principalelor piete externe care continua sainregistreze cresteri in ultima perioada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO