Burse - Fonduri mutuale

Brokerii s-au razgandit: SIF-urile pot sa urce cu pana la 20%

Brokerii s-au razgandit: SIF-urile pot sa urce cu pana la 20%
11.11.2009, 23:25 16

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri apreciericonsiderabile, sustinute de evolutia societatilor financiare, careau urcat cu 5,2% fata de referinta, avansul puternic fiind dat deacceptul dat de Senat propunerii legislative de majorare a pragului de detinere. Cele mai lichide zece companii,grupate sub indicele BET, au urcat cu 2,9%, in timp ce companiiledin sectorul energetic au avansat cu 2,7%. Brokerii sunt de parereca decizia favorabila data de Senat va face ca societatilefinanciare sa evolueze intr-un palier cuprins intre 22.000 depuncte si un maxim de 26.000 de puncte, dupa trecerea euforieiinvestitorilor urmand iesirea din piata si marcarea de profit,majoritatea tranzactiilor realizate ieri fiind de ordinspeculativ.

"Primul efect dupa o astfel de stire (acordul favorabil dat deSenat - n.a) este acela de a intra in piata si a specula. Dealtfel, in tot demersul legislativ, orice aviz favorabil a fostprilej de speculatie pe bursa. Doar ca de data aceasta, stirea aremai multa greutate si ridica asteptarile investitorilor cu privirela decizia Camerei Deputatilor. Se pun astfel bazele unui viitormai bun pentru aceste societati, dar deplinatatea actului arinsemna eliminarea completa a pragului de detinere", a apreciatMihai Chisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFBFinwest.

La categoria societatilor financiare, cel mai mare avans l-auinregistrat titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu peste6,4%, la pretul de 0,99 lei/actiune. In top au urmat cresterile SIFOltenia (SIF5) si SIF Muntenia (SIF4), cu 5,6%, SIF Banat-Crisana(SIF1), cu 4,5% si SIF Transilvania (SIF3), cu 4,2%.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au continuataprecierile si in sedinta de ieri, urcand cu 6,2% si respectiv1,5%, in timp ce actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) auurcat cu doar 0,8% fata de referinta.

"Este cert ca stirea a inflamat piata cu entuziasm, fapt cares-a vazut si prin cresterea volatilitatii si a volumelor detranzactionare. Pe fondul acestui entuziasm, cred ca SIF-urile ausanse sa urce pana la 26.000 de puncte. Dupa ce se consumaentuziasmul insa, cred ca lucrurile vor reintra in normal si vomreveni la tipicul sedintelor de pana azi (ieri - n.a.). Incontinuare, profilul investitorilor ramane acelasi, speriati sineincrezatori", a adaugat Chisu.

Valoarea tranzactiilor a depasit ieri nivelul de 9,1 milioane deeuro, pe un volum de tranzactionare de aproape 65 de milioane deactiuni, in conditiile in care valoarea tranzactiilordin ultimele saptamani abia daca depasea 4 milioane de euro.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) auinregistrat cel mai mare avans, de aproape 5,1% fata de referinta,in timp ce actiunile Petrom (SNP), in ciuda celui mai mare rulajdin piata, au urcat cu doar 2%, la pretul de 0,262 lei/titlu.

Actiunile societatii nationale de transport de gaze naturaleTransgaz (TGN) au inregistrat o apreciere de 2%, in vreme cetitlurile Transelectrica (TEL) au coborat cu 1,7% fata dereferinta.

De urmarit astazi

  • Evolutia SIF-urilor dupa ce Senatul a aprobat propunerealegislativa de majorare a pragului de detinere la 5%.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care in ultima saptamana au inregistrat aprecieri zilnice.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul cresterii pretului la petrol.
  • Evolutia principalelor piete internationale, care in continuarese pastreaza pe plus si sunt aproape de noi maxime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO