Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Se vor accentua corectiile Bursei, dar nu vor fi foarte pronuntate

Brokerii: Se vor accentua corectiile Bursei, dar nu vor fi foarte pronuntate
19.04.2010, 23:08 22

Bursa de la Bucuresti a inchis ieri in scadere, pe ovolatilitate mult mai ridicata decat media ultimelor douasaptamani, cea mai mare corectie la nivel de indici fiind peste2,5%, si a fost inregistrata de indicele BET-FI, sub care suntgrupate societatile de servicii financiare. Principalul indice alpietei, BET, a coborat cu 2%, sub pragul suport de 6.000 depuncte.

"Corectiilede astazi (ieri - n. a.) sunt date de iesirile si marcarile deprofit din partea investitorilor si nu sunt semnale pentruinceperea unor corectii de amploare. In conditiile in care sunt maibine de 13 luni in care Bursa a crescut aproape incontinuu, esteceva absolut normal sa vedem si corectii", a declarat OvidiuSerdean, broker in cadrul societatii de intermediere IFBFinwest.

Societatile financiare au inregistrat ieri printre cele mai maricorectii dintre titlurile lichide din piata, cea mai mare scaderela aceasta categorie fiind inregistrata de titlurile SIFBanat-Crisana (SIF1), care au coborat cu aproape 3,1%. TitlurileSIF Oltenia (SIF5) au pierdut aproape 2,6% fata de cotatia devineri, insa au inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de peste10,1 mil. lei.

Tot in sectorul financiar, titlurile bancare BRD si BancaTransilvania (TLV) au coborat cu 1,9% si respectiv 1,3% fata dereferinta.

"Vom vedea o volatilitate ceva mai mare in urmatoarele doua-treisedinte, dar odata piata coborata la nivelurile suport date deinvestitori, acestia vor reintra la cumparare. In plus, nu cred casunt motive de scadere pronuntata intrucat piata are sustinere, pede o parte de pietele externe care se pastreaza pe maxime si dedesfasurarile AGA, pe fondul intrarii investitorilor la cumpararepana in data de inregistrare pentru acordarea de dividende", a maispus Serdean.

Valoarea transferurilor din sedinta de ieri pe piata principalade actiuni s-a ridicat la peste 8,8 mil. euro, peste mediaultimelor doua saptamani, insa rulajul total s-a cifrat la peste25,8 mil. euro, diferenta fiind data de transferurile pe piata deobligatiuni.

Titlurile societatilor din sectorul energetic au inregistratcorectii ceva mai mici decat companiile din sectorul financiar, ceamai mare scadere din sector fiind inregistrata de titlurileTransgaz (TGN), de 2,9% fata de referinta. Actiunile Transelectrica(TEL) au reusit chiar sa inchida pe plus sedinta de ieri, actiunilesocietatii nationale de transport de energie electrica urcand cu1,4% peste cotatia de vineri. Titlurile companiei petroliere OMVPetrom (SNP) au coborat si ele cu aproape 2% fata de cotatia devineri.

Titlurile Aerostar Bacau (ARS) si Mecanica Fina Ceahlau (MECF)au inregistrat cele mai mari scaderi din sedinta de ieri, de 14,6%si respectiv 12% fata de referinta.

"Pe extern scaderile nu au fost atat de mari ca la noi,inregistrand corectii de pana la 1%. Situatia de pe extern ma ducecu gandul ca nu este panica in piata, ci doar se marcheaza profit.In orice caz ma astept ca odata ce piata va scadea la nivelurilesuport date de investitori, acestia sa revina la cumparare", aincheiat Serdean.

Principalele piete externe inregistrau ieri spre inchiderecorectii de pana la 1%, cea mai mare scadere fiind consemnata deindicatorul francez CAC 40, care cobora cu aproape 0,7%.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care au acceleratcorectiile in sedinta de ieri, cea mai mare scadere depasind3%.
  • Evolutita titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care revin pe scadere, dupa o usoara stabilizare.
  • Evolutia actiunilor Aerostar Bacau (ARS), care au pierdutaproape 15%, revenite la tranzactionare dupa desfasurarea AGA.
  • Evolutia titlurilor companiei petroliere OMV Petrom (SNP), pefondul reducerii pretului la titei, la sub 85 de dolari/baril.
  • Evolutia actiunilor Transelectrica (TEL), care ieri au reusitsa inchida pe plus, cu un avans de peste 1,3%, singurul dindomeniul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO