Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: SIF-urile evolueaza separat de piata, care a intrat pe consolidare

Brokerii: SIF-urile evolueaza separat de piata, care a intrat pe consolidare
09.09.2009, 18:10 21

Bursa locala a inregistrat ieri o corectie de mica amploare, peindicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata, in timpce companiile din sectorul energetic, redate de indicele BET-NG, auurcat cu aproape 1% fata de referinta. Cea mai mare crestere dinpiata au inregistrat-o si de aceasta data societatile financiare,indicele BET-FI urcand ieri cu 2,9%.

Brokerii apreciaza ca piata a intrat pe un canal de consolidarein ultima perioada, tinand cont de variatiile mici pe care leinregistreaza, in timp ce societatile financiare evolueaza separatde restul pietei, pe fondul asteptarilor investitorilor cu privire la demersul legislativ deridicare a pragului de detinere pe SIF-uri.

"Piata a intrat pe un canal de consolidare in ultima perioada,pe cresteri usoare si volume scazute. In afara de SIF-uri, piatasufera la forta si nu cred ca vom vedea prea curand sa depaseascapragurile de rezistenta. Pe SIF-uri insa entuziasmul se pastreazaridicat, investitorii urmarind demersul legislativ de ridicare apragului de detinere, ceea ce face ca societatile financiare saevolueze separat de restul pietei", a explicat Gabriel Necula,directorul adjunct pe operatiuni al societatii de intermedierePrime Transaction.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat ieri o cresterede 4,3% fata de referinta, cea mai mare apreciere la categoriasocietatilor financiare, urmate in top de cresterea titlurilor SIFBanat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 3,7% si actiunile SIFMoldova (SIF2), care s-au apreciat cu 2,8% fata de referinta,atingand nivelul de 1,11 lei/titlu.

Societatile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au evoluatieri in mare parte in scadere, titlurile BRD inchizand sedinta lapretul de 12,6 lei/actiune, in scadere cu 2,3% fata de referinta.Actiunile Bancii Transilvania au inchis in stationare, la pretul de1,6 lei/titlu. La categoria international, actiunile banciiaustriece Erste Bank (EBS) au coborat cu 0,3% fata de referinta,atingand nivelul de 125,7 lei/actiune.

"Inca nu se vede o directie clara, nici pe pieteleinternatioanale, care in ultima perioada au inregistrat variatiireduse. Cred ca piata locala se asaza in aceasta perioada si va figreu sa se desprinda de nivelurile actuale", a adaugat Necula.

Pe plan local, in sectorul energetic, doar titlurile Transgaz(TGN) si Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis sedinta de ieri inurcare, cu un avans de 3% si respectiv 2% fata de referinta, invreme ce titlurile Transelectrica (TEL) s-au depreciat cu 0,8% fatade nivelul de marti. Actiunile Petrom (SNP) au inchis sedinta deieri in stationare, la pretul de 0,267lei/actiune.

"Nu cred ca declaratiile unor oficiali interni pot schimba invreun fel evolutia bursei locale. Piata merge perfect corelat cupietele internationale, iar investitorii tranzactioneaza pe ce seintampla afara", a raspuns Necula la afirmatiile guvernatorului cuprivire la o revenire pe crestere a economiei locale cel mai tarziuin ultimele trei luni ale acestui an.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care de lainceputul saptamanii au inregistrat o crestere de aproximativ12%.
  • Evolutia titlurilor Transelectrica (TEL), dupa ce compania si-aredus in scadere profitul estimat pentru acest an.
  • Evolutia actiunilor societatilor bancare BRD si BancaTransilvania (TLV), care au revenit pe scadere in sedinta deieri.
  • Evolutia pietelor internationale, care au pierdut din forta siinregistreaza aprecieri medii zilnice de sub 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO