Burse - Fonduri mutuale

Brokerii speră ca rezultatele companiilor să readucă investitorii pe Bursă

Brokerii speră ca rezultatele companiilor să readucă investitorii pe Bursă
20.07.2010, 23:45 25

Bursa locală a închis şedinţa de ieri în scădere pentru a douazi consecutiv, indicele BET coborând cu 0,7% faţă de referinţă,fiind foarte aproape de minimele din acest an de 4.800 de puncte.Indicele BET-FI a înregistrat cea mai mare corecţie din piaţă, de1,7% faţă de nivelul de referinţă de luni. Cea mai mare scădere laaceastă categorie a fost consemnată de acţiunile SIF Muntenia(SIF4), care au pierdut peste 2,4%.

"Investitoriisunt nehotărâţi şi dezamăgiţi de planul intern de redresareeconomică şi se manifestă ca atare. Sunt extrem de precauţi şi nicichiar speculatorii care au avut condiţii bune în piaţă pentrurandamente ceva mai mari nu au intrat la cumpărare. În general,luna iulie este o lună mai proastă pentru Bursă şi doar evoluţiileexterne mai dau o linie de evoluţie pentru piaţa locală", adeclarat Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare din cadrulsocietăţii de intermediere EstInvest.

Lichiditatea pieţei s-a ridicat la doar 1,5 mil. euro, pe unvolum de tranzacţionare care abia a depăşit nivelul de 11 milioanede acţiuni. Cel mai mare rulaj din piaţă l-au înregistrat titlurileSIF Oltenia (SIF5), de peste 2,1 mil. lei, însă au pierdut 1,6%faţă de nivelul de luni.

"Investitorii nu caută să se prindă de o anumită evoluţie cicaută lichiditate. Indiferent dacă piaţa urcă sau scade, atâta timpcât există volume ceva mai mari, care să crească lichiditateapieţei, reintră şi investitorii. Este greu de determinat un trendpentru următoarele săptămâni, la nivelul actual al lichidităţii", aadăugat Murgoci.

Titlurile bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV) au continuatşi ieri evoluţia negativă, cu scăderi de 0,9% şi respectiv 1,4%faţă de referinţă. Titlurile societăţii de intermediere Broker Cluj(BRK) au pierdut aproape 2,5%, fiind cea mai mare corecţie dinsectorul financiar.

În sectorul energetic, scăderea indicelui de profil a fostdeterminată în principal de corecţiile OMV Petrom (SNP) şiTranselectrica (TEL), de 0,6% fiecare. Titlurile societăţiinaţionale de transport de gaze naturale Transgaz (TGN) au reuşit săînchidă pe plus, cu un avans de 0,8% faţă de referinţă.

Companiile de construcţii utilitare Dafora Mediaş (DAFR) şiCondmag Braşov (COMI) au închis, de asemenea, în scădere, cucorecţii de 0,9% şi respectiv 2% faţă de cotaţia de luni.

"Este posibil ca odată cu începutul lunii viitoare, pe măsură cecompaniile vor începe să publice rezultatele semestriale şitrimestriale, să vedem o creştere a volatilităţii în piaţă şi chiara lichidităţii", a continuat Murgoci.

Şi companiile din sectorul chimic au înregistrat scăderi,titlurile Oltchim Rm. Vâlcea (OLT) şi Amonil Slobozia (AMO)coborând cu 2,5% şi respectiv 2,3% faţă de cotaţiile de luni.

De asemenea, şi societăţile din sectorul farma au înregistratpierderi, cea mai mare scădere din sector fiind consemnată detitlurile Biofarm Bucureşti (BIO), care au pierdut peste 1,1%.

Pe extern, pieţele europene au evoluat în cea mai mare parte azilei de ieri în scădere, cea mai mare corecţie din regiune fiindconsemnată de indicele francez CAC40, care cu două ore înainte deînchidere cobora cu aproape 1,3% faţă de referinţă.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia titlurilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care au accelerat scăderile în ultima săptămână detranzacţionare.
  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care continuă săînregistreze pierderi, însă pe acelaşi rulaj de tranzacţionareredus.
  • Evoluţia titlurilor din sectorul farma, în special acţiunileBiofarm Bucureşti (BIO), care au trecut pe minus.
  • Evoluţia companiilor de construcţii utilitare Dafora Mediaş(DAFR) şi Condmag Braşov (COMI), care au înregistrat pierderiimportante.
  • Evoluţia principalelor pieţe internaţionale, în special burseleeuropene care continuă să înregistreze corecţii şi accelereazăritmul de scădere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO