Burse - Fonduri mutuale

Brokerii speră că rezultatele trimestriale ale companiilor vor aduce mai multă activitate pe Bursă

Brokerii speră că rezultatele trimestriale ale companiilor vor aduce mai multă activitate pe Bursă

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

26.04.2012, 00:03 375

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere cu 0,26% sesiunea de miercuri, iar lichiditatea a fost susţinută în pro­por­ţie de 38% de două tranzacţii deal cu acţiunile BRD, în valoare cumulată de 15,72 mil. lei (3,6 milioane euro).

"Pe tot parcursul sedinţei de tran­zac­ţionare s-a simţit o presiune pu­ter­ni­că la cumpărare, investitorii mi­zând pe o posibilă revenire, după corecţiile pre­ţu­rilor din şedinţele ante­rioare şi în aştep­tarea deciziilor AGA planificate pentru această perioadă. Cu siguranţă, aceste reveniri le putem pune şi pe seama divi­dendelor, mai ales ca leaderii creş­terilor au fost societăţile de in­ves­tiţii, acestea fiind de altfel şi cele mai lichi­de companii", a declarat Mihai Mure­şian, directorul de tranzacţionare al Inter­capital Invest. El a mai spus că este posibil ca şi raportările financiare afe­rente primului trimestru, care vor înce­pe în perioada următoare, să aibă un impact pozitiv asupra evoluţiei pre­ţu­rilor.

Totodată, Mureşian nu exclude ca pe măsură ce datele de înregistrare pentru şedinţele AGA din această perioadă vor trece să se simtă o presiune şi pe partea de vânzare.

Un transfer deal a fost încheiat la un preţ de 10,65 lei, cu 0,47% peste referinţă, iar celălalt a fost realizat la 10,5 lei, cu 0,47% sub referinţa de marţi. Transferurile au cumulat 0,21% din acţiunile băncii.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în urcare cu 0,74%, iar titlurile com­paniilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,45% peste nivelul de marţi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a închis în stagnare. Indicele a fost tras în jos de acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au căzut cu 13,81%, întrucât începând de miercuri cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividendele acordate din profitul de anul trecut.

Titlurile societăţii de investiţii financiare au coborât la 1,142 lei, cu 0,183 lei mai jos faţă de nivelul de marţi, valoare apropiată de dividendul net pe care SIF îl va acorda acţionarilor, de 0,1848 lei/acţiune.

Scăderea a venit pe un rulaj de 3,81 milioane de lei.

Acţiunile FP şi SIF Banat-Crişana au fost suspendate de la tranzacţionare pentru întrunirea AGA. Şedinţa SIF Banat-Crişana a fost amânată pentru joi, din lipsă de cvorum. La şedinţa de miercuri au participat acţionari care deţin aproximativ 14% din titlurile societăţii de investiţii financiare.

Celelalte trei SIF-uri prezente la tranzacţionare au înregistrat creşteri semnificative, între 3,86% şi 4,98%

Totodată, au fost suspendate miercuri de la tranzacţionare şi acţiunile Transgaz.

Acţionarii au decis miercuri distribuirea unui dividend brut pe acţiune de 29,76 lei din profitul aferent anului trecut, cu 3,4% peste cel alocat pentru 2010, în valoare totală de 350,38 milioane lei.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a închis în creştere cu 0,45%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 41,29 milioane lei (9,4 milioane euro), sub lichiditatea din sesiunea precedentă, de 54,2 milioane lei (12,3 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO