Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că aşteptarea este încă literă de lege la bursă

Brokerii spun că aşteptarea este încă literă de lege la bursă

Autor: Stefan Musgociu

12.09.2011, 00:03 528

Bursa de la Bucureşti a scăzut vineri cu 0,9%, mai lent decât bursele vest-euro­pene, într-o pia­ţă în care atenţia pu­ţinilor in­ves­titori prezenţi la tranzacţionare a fost axată doar pe câteva acţiuni, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 68% din lichiditate. "În ultima săptă­mână piaţa a avut, oarecum, o evoluţie sur­prin­zătoare, corelarea cu bursele externe a fost mai redusă fiindcă şi volu­mele au fost din ce în ce mai mici. Dacă exclu­dem din calcule Fondul Proprie­ta­tea, vedem că stăm pe o piaţă de 1,5 - 2 milioane euro, iar la astfel de volume direcţia în care merge piaţa nu are relevanţă. Aşteptarea este încă literă de lege pentru cei care încă mai sunt interesaţi de bursă, iar volatilitatea este mult prea ridicată pentru a lua o poziţie", a declarat pentru Bogdan Niculae, trader la Departamentul pieţe de capital al Piraeus Bank.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,82%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a con­semnat un recul de 0,7%.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat transferuri de 25,4 mil. lei (6 mil. euro), va­loare cu 36% peste lichiditatea sesiunii pre­cedente, de 18,6 mil. lei (4,4 mil. euro).

"Lichiditatea slabă este clar determinată de retragerea clienţilor mari de pe piaţă sau, poate, de o relaxare din partea acestora. Până nu se liniştesc pieţele externe, probabil nici la noi investitorii instituţionali nu vor face vreun pas major. Este foarte greu de făcut o previziune pe termen scurt, multe scenarii se pot adeveri, dar numitorul comun al acestora este volatilitarea ridicată", a afirmat direc­torul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest Marcel Murgoci.

Pe următoarele poziţii în topul rulajelor s-au clasat titlurile BRD (BRD) şi SIF Moldova (SIF2), cu transferuri de 4,3 milioane lei şi res­pec­tiv 1,1 milioane lei. Acţiunile băncii au scăzut cu 1,72%, la 11,46 lei, iar titlurile SIF Moldova au consemnat un recul de 1,64% şi au ajuns la 0,87 lei.

Traderul de la Piraeus crede că această perioadă dificilă pentru investitorii de la BVB va persista atât timp cât nu există soluţii clare pentru problemele din Europa şi SUA, iar odată cu conturarea unor direcţii certe vor reapărea volumele şi investitorii, fie ei instituţionali sau de retail.

"Pe termen scurt piaţa este posibil să aibă în continuare o evoluţie uşor descendentă, este foarte important de urmărit întâlnirea G7 din acest sfârşit de săptămână şi care vor fi concluziile finale ale acesteia. Este clar că în momentul de faţă este nevoie să se acţioneze din ambele părţi ale Atlanticului. Nivelul la care vom fi la sfârşitul anului depinde de faptele oficialilor din zona euro şi din Statele Unite şi nu doar de declaraţiile lor, care generează doar volatilitate. Bursa de la Bucureşti poate recupera pierderile înregistrate până în momentul de faţă dacă contextul internaţional este favorabil", a mai spus Niculae.

Unii investitori au realizat şi tran­sferuri cu produse structurate (3,4 mi­lioane de lei), contracte futures (1,5 mi­lioane de lei), precum şi cu obligaţiuni (900.000 de lei).

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 3,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO